Nagykárolyi kalandok

A tanév végén a zsoboki (Románia, Szilágy megye) Bethesda Gyermekotthon és a Báthory István Elméleti Líceum diákjai számára közös nyári táborozásra nyílt lehetőség.

A tábor főszervezője Kalóz János iskolapszichológus volt, talán ezért is a tábor a kulturális programok, kikapcsolódás mellett önismereti foglalkozásokból is állt.

2016. augusztus 1-jén reggel 14 fiatal 3 kísérőtanárral elindult Zsobokról Szatmár megye irányába. Az utazás hangulatát Almás község iskolabusza biztosította, ahol a sofőr egyedi zenei ízlése (román popdalok) határozta meg a reggeli jókedvet.  Mindezt bőséggel kárpótolta a hangulatos szállásunk, mely a Károlyi-kastély mögötti lovarda emeletén, a park közepén volt található.

A napi programok között szerepeltek csoportfoglalkozások – ismerkedés, játékok, versenyek, valamint kulturális programok (kastélylátogatás, koncertek, strandolás).  A legjobb összekovácsoló verseny az volt, amikor egy gombostűt kellett elcserélni tárgyakra.




A nyertes csapat egy hatalmas plüssnyulat, Turi Nyuszit hozta el, aki azóta a zsoboki napköziben lakik. Az utolsó napon elsétáltunk a szomszédos Kaplony településre, ahol egy középkori monostorban látogatható a Károlyi család kriptája.  

A gyermekotthonban lakó fiatalok számára, akik közül sokan előző héten fejezték be a szakmai gyakorlatukat, nagyon pihentető volt a tábor. Bár aktív részvételt kívántak meg a szervezők, mégis a táborértékelőben a pihenési lehetőséget emelték ki sokan. A Kolozsvárról érkezett tanulókkal hamar megtalálták a közös hangot, és éjszakába nyúló társasjáték- és beszélgetőpartikat tartottak.

A táborból sok közös élménnyel érkeztünk vissza (ugyanazzal az iskolabusszal) Zsobokra. Megbeszéltük, hogy jövő ilyenkor is találkozunk, valahol a Székelyföldön. A táborozásunkat támogatta az Ágoston Sándor Alapítvány (www.agostonalapitvany.hu), valamint a zsoboki Bethesda Gyermekotthon. Köszönjük az élményt!