Bölcskei Gusztáv: a reformátusoknak korábban jött pünkösd

A magyar reformátusoknak pünkösd szent, felemelő ünnepe kicsit korábban jött az idén: május 22-én - mondta Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök vasárnap a debreceni Nagytemplomban, utalva a Magyar Református Egyház egységesülését kimondó Alkotmányozó Zsinatra.

Bölcskei Gusztáv

"Krisztus nélkül nem találjuk egymás kezét, nélküle hiába légiesülnek határok, nem válnak közösséggé azok, akiket határok szabdalnak el egymástól".

Bölcskei Gusztáv az apostolok cselekedeteit idézve utalt a pünkösdi evangéliumi történetre, amikor az egybegyűltek kérdezték Jeruzsálemben: mi akar ez lenni?

Ugyanígy kérdezték tőlünk - fogalmazott -, mi lesz május 22-én, s igazából mi sem tudtuk, mit készít Isten, hogyan visz át sok-sok félelmen, tétovázáson, hogyan hozza el a lelkünk megrendülésének szent ünnepét.

Rámutatott: május 22-én megértettük, hogy Isten összegyűjtő hatalma, összegyűjtő szeretete eggyé tesz".

"Jó volt együtt lenni, átélni, milyen az, amikor lelkünk megrendül" - mondta a zsinat elnöke.

Áldott legyen az Isten, amiért így hozta el pünkösdöt, amiért megerősített bennünket hitünkben. "Krisztus a jövő, együtt követjük őt!" - zárta ünnepi igehirdetését az Alkotmányozó Zsinat jelszavával Bölcskei Gusztáv a debreceni Nagytemplomban.

A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke utalt arra, hogy a világ reformátusságának képviselői Genfben ezen a napon emlékeznek meg az 500 éve született Kálvin Jánosról.

MTI/Hiradó.hu