Harangzúgás szerte a hazában

Egy-egy marék föld, egyesítő körmenet, harangzúgás és szabadtéri úrvacsorás istentisztelet a Magyar Református Egyház alkotmányjogi egységét helyreállító rendezvényén. 

 

 A Magyar Református Egyház alkotmányjogi egységét helyreállító május 22-i Alkotmányozó Zsinathoz kapcsolódóan Debrecen főterén ünnepi programok várják majd az érdeklődőket. A tervekről Csányi János színházi vezetőt és rendezőt, az esemény főszervezőjét kérdeztük. 

- Hány érdeklődőt várnak erre a jeles eseményre?

- Ez a legbizonytalanabb része a szervezésnek, hiszen egyháztörténeti jelentőségén túl az esemény akár nemzeti üggyé is válhat. Éppen ezért kérjük, hogy a részvételüket tervezők minél előbb jelezzék csatlakozásukat az esemény honlapján: www.majus22.org. Tíz-húszezer szervezett résztvevőre számítunk az előzetes információk és az eddigi tapasztalatok alapján. 

- Hogy lehet egy ekkora tömeg tájékozódását segíteni? 

- Az autóval és busszal érkezőknek a bekötőutak mentén molinókkal jelezzük a parkolók felé vezető utat, a pályaudvarokon és a főtéren pedig információs pontok segítik majd a tájékozódást. A csoportoknak térképpel és részletes leírással előzetes tájékoztatót küldünk, illetve kísérők várják - és szükség esetén akár egész nap elkalauzolják - majd őket. 

- Az elszállásolást hogyan tudják megoldani? 

- Mivel egynapos rendezvényről van szó, várhatóan csak a résztvevők egy részének lesz szüksége szállásra. Ennek az igénynek a kielégítésében számítunk a helyi gyülekezetek felajánlásaira, és a városi vendéglátók listáját is közzé tesszük honlapunkon, akiknél egyénileg vagy csoportosan foglalhatnak maguknak szállást a Debrecenbe érkezők. 

- Étkezési lehetőséget is biztosít a szervezés? 

- A főtérbe torkolló mellékutcákban kialakított étkezőhelyek lesznek, ahol olcsó és minőségi egytálételeket kínálnak majd a vendéglátók, és kedvezményes árú ásványvíz vásárlására is lehetőség lesz. A belvárosi éttermeknél pedig árengedményt szeretnénk elérni a találkozó résztvevői számára. 

- Milyen programok várják az érdeklődőket? 

- A főtéren a református egyház Kárpát-medencei szolgálatát - a missziót, az oktatást, a szeretetszolgálatot, a sajtót - és a részegyházakat bemutató pavilonokat állítunk föl. A nap folyamán több színpadon kulturális és családi programok várják majd a résztvevőket. A program délelőtt fél tíztől kezdődik, amikor az Alkotmányozó Zsinat tagjai bevonulnak a Nagytemplomba. A téren a kilenc egyházkerület vezetői majd pedig a gyülekezeti résztvevők az otthonról hozott egy-egy maréknyi földjüket helyezik el egy Kárpát-medencét ábrázoló installációra, amely felett égbe nyúlóan a református közösség életfája „lebeg". Délután kettőtől egyesítő menet indul a belváros körül, amit négy órától az egységes Magyar Református Egyház helyreállításának a kihirdetése követ. Azt kérjük a gyülekezetekettől, hogy ebben az időpontban egyszerre konduljon meg és szóljon tíz percen át a Kárpát-medence valamennyi református templomának harangja. Ezután szabadtéri úrvacsorás istentiszteleti közösségben leszünk együtt, amit este hattól tízig kulturális programok követnek, majd gyertyafényes közös éneklés zárja a napot. Az úrvacsorára bűnbánati héttel is készülhetünk, és azt is kérjük a lelkipásztoroktól, hogy az eseményt követő vasárnap istentiszteletén olvassák fel gyülekezetükben az Alkotmányozó Zsinat üzenetét, és énekeljék el a 90. zsoltárt. 

Kiss Sándor 
Forrás: reformatus.hu