Hazatért Afganisztánból a Magyar Református Szeretetszolgálat stábja

A küldetés elsődleges célja az előzetesen kiküldött 4 tonna segélyszállítmány kiosztása volt.

A több mint 100 család egy nagyon elszigetelt, veszélyes körzetben él. A Baghlan tartomány Észak-Keleti részén található Nahrin körzetben található 3 pici faluba segélyszervezetek nem nagyon merészkednek be. Az MRSZ munkatársai is csak a tartományban szolgálató magyar Tartományi Újáépítési Csoport (PRT) katonáinak a biztosításával tudta eljuttatni az élelmiszert, ruhát és takarókat a rászoruló családoknak. A szükség és a nyomor leírhatatatlan méreteket ölt a területen. Ezért is nagy szükség volt a téli idő beállta előtt támogatni a családokat, hiszen a rossz idő beállta után ezek a területek már szinte megközelíthetetlenek.

Az MRSZ munkatársai ezenkívül több szinten, több területen tárgyalásokat folytattak az egészségügyi rendszer fejlesztésének lehetőségeiről. A tervezett kórház beindítás végül több kissebb projektté alakult.
A tartományban található 6 db formálisan üzemelő Alap Egészségügyi Klinika (orvosi rendelő és ambulancia) berendezését, valamint a tartomány fővárosában, Pol-E Khumriban található Textilgyári Kórház fejleszétését végzi a jövőben a segélyszervezet.
A kórházat 1936-ban alapította a helyben működő üzem a saját dolgozói részére. Az intézményben azóta semmilyen jelentős fejlesztést nem hajtottak vége. Gyakorlatilag a múlt század harmincas éveinek német technológiáját használják ma is orvoslásra. Időközben már nem csak az üzem dolgozóinak, hanem a tartomány teljes lakosságának segítséget nyújtanak. Egyedülálló módon a szegény családoknak térítésmentesen próbálnak segíteni.
A fenti intézmények orvosi műszerekkel és segédeszközökkel való ellátását valamint az orvosok képzését - az új eszközök használatára - készítette elő az MRSZ orvoscsoportjának a vezetője.

További információk a segélyprogramról és az egészségügyi programokról:
Osgyán Dániel MRSZ nemezetközi munkacsoport igazgató
+36 30 4921 662 osgyan.daniel@jobbadni.hu

Forrás: Magyar Református Szeretetszolgálat Közhasznú Alapítvány
OS, MTI Zrt.