Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Lelkészbeiktatás

Lelkészbeiktatás a Budapest, Pestújhely-Újpalotai gyülekezetben.

http://www.bpxv.hu/index.php?page=kerulet&id=2409


A Budapest, Pestújhely-Újpalotai Református Egyházközség Sztárai Mihály téri templomában 2007. október 7-én került sor a gyülekezet új lelkészének, Trencsényi Lászlónak beiktatására.
A beiktató istentiszteleten Dr. Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke hirdette az igét. A lelkészt Simonfi Sándor, a Budapest - Északi Egyházmegye esperese iktatta be ünnepélyes keretek között, átadva a templom kulcsát és az egyházközség pecsétjét. Ezután a megjelent 26 palástos lelkész egy-egy igével kért áldást a beiktatott lelkipásztor életére.


A nyilvános presbiteri gyűlést a gyülekezet gondnoka, Nagy Sándor nyitotta meg, aki hálaadással számolt be az utóbbi időben a gyülekezet életében történt változásokról. Szólt arról, hogy a megválasztott lelkipásztort és családját 2007. januárjában már a belülről szépen felújított parókia épületében tudták fogadni, és azóta a templom épületének külső tatarozása is befejeződött.


A köszöntések sorát az egyházmegye esperese Simonfi Sándor nyitotta meg szívhez szóló tartalmas útravalóval, majd a XV. Ker. polgármestere Hajdu László országgyűlési képviselő köszöntésében szólt a közös együttmunkálkodás lehetőségeiről is. Ezután az egyházközség előző lelkipásztora, Tóth Kása István mondott a lelki házzá válás fontosságáról intő és bíztató szavakat, majd a testvéregyházak nevében Molnár Béla római katolikus esperes plébános osztotta meg személyes tapasztalatait a gyülekezettel.


Az Abaújkéri Református Egyház fiatal lelkipásztora Koczogh Julianna köszöntésében a János ev. 15, 5 alapján a lelki gyümölcstermésről szólva, kedves emlékeit idézte fel a nyíregyházi középiskolai évek alatt megismert tanáráról Trencsényi Lászlóról.
A Debrecenből érkezett Szabó Gyula nyugalmazott ref. lelkipásztor részéről lelki - testvéri biztatás hangzott el a beiktatott lelkipásztor számára, akivel már évek óta együtt szervezik a Lelki Oázis hitmélyítő-lelkigondozói konferenciákat.

Dr. Németh József, a Debreceni Bethánia CE Szövetség elnöke megható szavakkal kért áldást a lelkipásztorra, és Isten iránti hálaadással szólt a CE konferenciák, csendesnapok áldásairól, melyeken Trencsényi László szolgálatai által is épülhetett a testvéri közösség.
A Nyíregyházáról és környékéről érkezettek nevében Koncz András egykori presbitertárs emlékezetes gondolatokkal köszöntötte a beiktatott lelkipásztort, megosztva az ünneplő gyülekezettel a több évtized alatt közösen átélt áldásokat.
Emelvén az ünnepi hangulatot verses köszöntések is elhangoztak a gyülekezet tagjaitól: Krebsz Jánosné, Kardos Sándorné és Muraközi Fanny tolmácsolásában.

A beiktatott lelkipásztor az alábbi igehely alapján szolgált:
Jézus mondja: "Bizony, bizony, mondom nektek, aki hallja az én igémet és hisz abban, aki elküldött engem, annak örök élete van: sőt ítéletre sem megy, hanem átment a halálból az életbe." János 5,24


A prédikációban többek között elhangzott, hogy ebben a bizonytalan, szüntelenül változó korban is az evangélium az egyetlen érték, és biztos pont, mivel Isten Igéje mindenkor ÉRVÉNYBEN van.
"Nincs más célom ezen a földön, mint hogy minél többen meghallják az örök élet beszédét és higgyenek Jézus Krisztusban! Mert így ismerem Őt, a Küldőt, az Uraknak Urát, Királyoknak Királyát!

" Azért küldelek el, hogy megnyisd a szemüket, hogy a sötétségből a világosságra, a sátán hatalmából az Istenhez térjenek, hogy az énbennem való hit által megkapják bűneik bocsánatát, és örökséget nyerjenek a megszenteltek között." Ap. Csel. 26,18

Tudtam jól, amikor igent mondtam a pestújhelyi gyülekezet meghívására, hogy ezúttal nem pihenni jövök Budapestre, hanem életet menteni, életmentő evangéliumot hirdetni! Nincs más célom itt!-


A lelkipásztor végül megköszönte a jókívánságokat, külön is a gyülekezet gondnokának, a presbitériumnak, és a gyülekezet tagjainak bizalmát, szeretetét. Kifejezte, hogy a gyülekezet tizedik lelkipásztoraként szeretné ezt a bizalmat megbecsülni. Elhangzott, hogy a Pestújhelyi Református Egyházközség 97 éve alakult meg, a templomot pedig 79 évvel ezelőtt szentelték fel. Közel vannak tehát a gyülekezet életét érintő igen fontos jubileumi évfordulók. Végezetül néhány gondolatot idézett a templom bejáratánál lévő emléktábláról, amelyet 1935-ben a gyülekezet megalakulásának 25. évfordulóján jegyeztek fel:


"Isten hatalmasan építette a Pestújhelyi Református Gyülekezetet. A múltra visszatekintve merítsünk erőt a jelen terheinek hordozására, bízva abban, hogy Istenünk, aki oly sok kegyelemmel hordozta a gyülekezet ügyét, arról ezután sem feledkezik meg, s megcselekszi önmagáért, hogy az elkövetkező évek alatt még több sikerrel, még több eredménnyel szolgálhassa gyülekezetünk, Istenünk dicsőségét.-

A pestújhelyi lelkészbeiktatási ünnepség, melyre az ország különböző pontjairól érkezett közel kétszáz résztvevő, imádság, áldás után a himnusz eléneklésével fejeződött be, mely után szeretetvendégségre hívták a megjelenteket, ahol egy kiállítást is megtekinthettek a beiktatott lelkipásztor festményeiből.
Hála legyen Istennek megtartó szeretetéért!

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 232, összesen: 506832

  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.