Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Bemutatkozás

Ismertető a Degenfeld egyházi, oktatási és művelődési központ születéséről és tevékenységéről Hadadon


RÖVID LEÍRÁS:
A Hadadon található kastélyt a Degenfeld család 2006-ban kapta vissza a román államtól, mivel 1946-ban államosították, s a tulajdonos közcélra szerette volna felhasználni. Ezért 2006 őszén gr. Degenfeld Pál átadta 39 éves koncessziós szerződéssel a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek, hogy töltse meg tartalommal.
2006 őszéig, vagyis az átadás pilanatáig az épületben a Hadadi álatlános iskola működött, amely az átadás után átköltözött egy új épületbe.
Még 2006 nyarán, az átadás előtt, a tulajdonos részben megjavíttatta a tetőzetet és a csatornát kicseréltette, de a javítást nem fejezte be, ezért az épület jelen pillanatban is több helyen beázik.
Bevezetett víz és villany van az épületben, két felújításra szoruló fürdőszoba is meleg vízzel.
2007. január 10-én az Egyházkerület átadta az épületet használatra a Nagykárolyi Egyházmegyének, mely területén fekszik, és megbíztak egy lelkésznőt az igazgatásával, az lennék én, Kurta-Tőtös Beáta. Még egy alkalmazottja van a kastélynak: egy nő, aki a férjével rendbe tartja a kastélyt, s az udvart.
Egy jó dolog van, a kastélygondozó fizetését és nekem egy fél fizetést biztosít a püspökség, másik felét felveszem Dobrán, ahol a férjem lelkész, s én is tanítok, prédikálok és kántorizálok, így minden támogatást, amit a kastély számára kapunk, vagy rendezvények bevételét rá is fordíthatjuk a kastélyra, de ez még így is csupán csepp a tengerben.


MEGVALÓSÍTÁSAINK:
Azzal a gondolattal fogtam ehhez a munkához, mely sokak szemében lehetetlen vállakozásnak tűnt, hogy minden, amit teszünk az egy lépés előre a központ életében, s az erdélyi magyarság életében, s ha minden nap teszünk egy lépést, az egy év alatt látszani fog és mindenképpen előre haladunk.
A kastélyt tehát egyházmegyénk átvette, s januárban hozzákezdtem a munkához. Szorgos kezek álltak a rendelkezésemre, mert sokan ígérték, hogy segítenek, de pénzem nem volt.
Beindítottunk egy hat hónapos kőműves-kurzust ezért indulásképpen, a Szatmárnémeti Traian Vuia líceum kihelyezett kőműves-iskolája lettünk, s a kőműves-tanoncok a gyakorlat ideje alatt megjavítottak két nagy termet a kastélyban, melyeknek egyikében még most is a helyi, amúgy elköltözött iskola tornaterme üzemel. Ez volt az a terem, ahol a kis állófogadás volt.
Áprilisban szerveztünk egy jótékonysági bált a két megjavított teremben, amely kulturális műsorral és képaukcióval volt egybekötve, s nagyon jól sikerült, s a pénzből, ami befolyt, már neki lehetett fogni kisebb belső javításoknak.
Önkéntes munkásokkal kifestettünk egy szárnyat az épületben, hogy lakható is legyen, s készüljünk a nyári szezonra, mert a médiában történt hírverésnek köszönhetően már nyári táborozásokra csoportok jelentekeztek.
Herman János és Nagy Sándor esperes összeköttetéseinek köszönhetően a kastéyt be is tudtam rendezni, s így nyáron már 80 gyereket-fiatalt tudtunk egyszerre szállóvendégnek fogadni.
Egy családvédelmi konferencia is volt a nyáron, így külföldről is sokan megismerhették induló intézményünket.

CÉLJAINK:
Miért fontos, hogy ez a központ ott Hadadon kiépüljön?
- keresztyén értékek megtartása
- az emberek szakképzése, versenyképessé tétele az EU-ban
- művészet ápolása
- ifjúság nevelése, oktatása
- vidékfejlesztés
Vannak konkrét céljaim is a jövő esztendőre, ha úgy érzi, érdemes támogatni minket, hosszú távon együttműködni gyermekcipőben játó intézményünkkel, írni fogok arról is.

Hadad, 2007. november 19. Tisztelettel,
Kurta-Tőtös Beáta
lelkész-igazgatónő

































Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...