Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Templomunk rövíd története.

Márványtábla a templom falán.

A mostani templom helyén, Árpádkori "Ó-román- stílű templom állt a 13. századig.
-1231-1234 között a tatárok szétdúlták a vidéket és több mint valószínű, hogy ha nem is rombolták le egészen a templomot, de nagy méretű rombolást végeztek rajta. Erre abból a tényből következhetünk, hogy
-1250-ben felépítik a templomnak a Feketekörös felőli falát.
-1710. A templom boltozatos mennyezete megrongálódott.
-1721-ben, Debreczeni István lelkipásztor idejében, a gyülekezet tagjai leszarufázzák a templom falát, a tetejét, pedig náddal befedték. Az engedélyt ehhez EDLSPACHER ZSIGMOND vármegyei tisztviselő és földesúr adta.
-1724. A templom boltozatos mennyezete beomlott.
-1743. Zilachi János Lelkipásztor idejében, a templom kőfalának csorbáit kiigazítják, a mennyezetet, pedig megjavítják. Ugyancsak ebben az időben a templom zsindelytetőt nyert. Engedélyt ezen munkálatokhoz Bortsai Gergely főispán és Pogány József adta.
-1760-ban, Török Ferenc lelkipásztor idejében és Bohos Imre földesúr engedélyével, újra zsindelyezték a templomtetőt.
-1766-ban fatornyot építenek a templom mellé.
-1782, 1783-ban Kállai József lelkipásztor idejében újra zsindelyezték a templomtetőt 317 shénes forintért.
-1785-ben pedig elkészült a szószékkorona és szuperlát, 94 rhénes forintért.
-1792-ben készül a templom padlása.
-1801. A templom régi falaira új falakat raknak és kitoldják a Holt-Körös felőli oldalon. A boltíves mennyezet valószínű ekkor omlott össze. Három évig építenek a gyülekezet adományából. Az építési költségek elérte az 1.550 rhénes forintot. Ekkor épül fel a templom mai formájában, barokk stílusban. A kőműves Sajringer Ferenc, az ács bizonyos Mitru nevezetű, az asztalos, pedig Andrásik András. A templom új tetőteret nyert zsindelyből (40 ezer forint), továbbá új kórust, új mennyezetet, új templompadokat, minden a mai formájában. Mindez Kállai József lelkipásztor jó szervezőtehetségének és az őt kővető Szilágyi Mihály befejező munkájának köszönhető.
-1818. A templomhoz téglatornyot építenek, majd
-1821-ben felteszik rá a toronygömböt, Kuthi Lajos lelkipásztorsága idején. Ebben az időben Hégely János volt a bíró, a gyülekezet kurátora, pedig Bíró János.
-1900. A gyülekezet adományából, a templomalapból nagyjavítást végeztek a templomon. A vállalkozó Veres Károly, nagyszalontai építész, ki 7.115 koronáért a következő munkálatokat végezte el: bebádogozta a toronysisakot, teljesen új faanyagból új tetőzetet és új ablakokat készített, kívül-belül lemeszelte a falakat.
-1940-ben a vihar megrongálta és szinte ledöntötte a templom tornyát.
-1951-ben, a nagyszalontai mesterek a templomot és a tornyot kívül belül újrameszelték 55.000 lejes költségért.
-1970-ben a templomon végeztek javítást, ami a falak kijavításából, bemeszeléséből valamint a tetőzeten a törött cserepek cseréjében merült ki.

-2000-ben a templom külső belső javításakor a nagyszalontai mesterek megtalálták a freskót, a templom jobb olali falán. Ideiglenesen fel lett fedve és az óta is várja sorsa jobbrafordulását, vagyis restaurálást. Lásd A templom freskója cím alatt.










Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 62, összesen: 130238

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...