Cikkek

Testi-lelki egészség napja az Újtelepen

"Kívánom, hogy mindenben jól legyen dolgod, és

légy egészséges amint jó dolga van a lelkednek.- / 3 János 2. /

Testi-lelki egészség napja

Október 15-ére testi-lelki egészség napra kaptunk meghívást az Újtelepi Református templomba. Gyülekezetünk tagjai Nagy György lelkipásztor vezetésével nagy izgalommal és buzgósággal készült erre a napra, azon igyekezve, hogy minden szép rendben és jól történjen. A rendezvény napján nagyon szép napra virradtunk. Isten kegyelméből a napot gerinctornával kezdtük Földvári Zsuzsa vezetésével kint az udvaron, majd bementünk a templomba, ahol lelkipásztorunktól hallottuk a megnyitó köszöntést, és a napi program ismertetését. Az első előadó Dr. Ungvári Tamás volt, aki "Szív és érrendszeri betegségek megelőzése- címmel tartott előadást. Előadásában elmondta, mit is jelent a szív és érrendszer. Milyen betegségek tartoznak ide. / szívinfarktus, agyvérzés, trombózis. / Az érrendszeri betegségek kialakulásánál igen veszélyeztető tényező a cukorbetegség, sok mozgással, a vércukorszint rendben tartása megelőzhető. Veszélyeztető tényezők még az alkohol, a dohányzás, zsíros fűszeres ételek fogyasztása. Figyelmeztető jel a magas vérnyomás a betegség kialakulásánál. Ha valakinek a családjában már van ilyen beteg, annak még jobban oda kell figyelni, mert nála is kialakulhat. Ha a betegség már kialakult, akkor az orvos által javasolt gyógyszereket rendszeresen kell szednie. Ha valaki dohányzik, vagy alkoholt fogyaszt, abba kell hagyni, sokat kell mozogni, és zsírszegényen kell táplálkozni. Az előadás után Nagy György lelkipásztor mondott két gyógyszert a Példabeszédek könyvéből "A vidám szív a legjobb orvosság.- / Péld. 17.22. / "A szelíd szív élteti a testet.- Majd bemutatta a nővéreket, akik kint a sátorban vérnyomást, és cukormérést végeztek- ketten közülük felnőtt konfirmandusaink voltak.
A második előadó Fülöp Beáta lelkipásztornő "Kivezető út a depresszióból- címmel arról beszélt, milyen tünetei vannak a depressziónak, és hogyan tudunk segíteni. A depresszió reménytelen szomorú állapot. A depresszió alapja az önsajnálat. Úgy tudunk segíteni, ha a depressziós embernek növeljük az önbecsülését, azaz kiemeljük a jó tulajdonságait, és arra biztatjuk, hogy Isten teremtett bennünket, és tudjuk elfogadni magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. "Megismeritek az igazságot, és igazság megszabadít titeket- / János 8.32 /. A lelkésznő előadása után következett a tízórai, amely szőlő, alma, aszalt szilva, és meleg tea volt. Jó hangulatban beszélgetve tízóraiztunk meg.
Utána következett a délelőtti program harmadik előadása, melyet Dr. Ilku Magdolna tartott "Rákbetegség a családban- címmel. Előadását azzal kezdte, mi az, hogy daganatos betegség. Ha valami sérülés éri a sejteket vagy a szervezetet működési zavarok lépnek fel. A szervezetünkben ezt a kóros elváltozást okozhatja: vírusok, baktériumok, sugárzás, stressz, depresszió, biológiai vagy kémiai anyagok. A daganat bármely szervünkben kialakulhat. Ezért nagyon fontos a szűréseken való részvétel, és az is, hogy mi is odafigyeljünk a saját testünkre. Bármilyen elváltozást találunk, forduljunk orvoshoz. Ha daganatos beteg van a családban, nagyon fontos, hogy az orvos és a család összefogjon, azért hogy ki hogyan tud segíteni a beteg gyógyulása érdekében. Nagyon fontos, hogy a beteg tudja, mi történik vele. Ilyen esetben a beteget lehet kímélni a fizikai vagy más munkától, de nem szabad teljesen eltiltani, hogy ne érezze magát feleslegesnek. Egy vers következett: Kovácsné Irénke előadásában. Versének fő mondani valója az volt hogy addig szeressünk és tegyünk jót, míg lehet. Majd a délelőtti Fórum, következett az elhangzottakról. A résztvevők elég sok kérdést tettek fel az elhangzottakkal kapcsolatban mind három előadónak, majd az ebéd következet. Az ebédünket a Mátészalkai Kórház konyhai dolgozói készítették Tóth Zoltánné vezetésével az egészséges táplálkozást figyelembe véve. Nagyon ízletes ételeket készítettek, melyet ezúton is köszönünk. A finom ebéd után következett Puskás Zoltánné "Adalékanyagok az életünkben tényleg károsak- címmel. Az előadó


elmondta, hogy adalékanyagot az élelmiszerekben csak szigorú minőségi és mennyiségű ellenőrzés mellett használhatnak a gyártók, és csak olyat lehet használni, amely a fogyasztók érdekeit szolgálja. Nagyon nagy mennyiségben kellene fogyasztani ahhoz, hogy valamilyen betegséget kapjunk tőle. A következő előadó Szatlóczki Istvánné volt, aki "Mindennapi higiéniánk- címmel beszélt arról, hogy a fertőző betegségek száma milyen nagymértékben lecsökkent hazánkban a védőoltásoknak köszönhetően. Az előadások sorát Dr. Erdélyi Judit fejezte be "Mindegy-e, hogy mitől gyógyulok- címmel. A természetgyógyászat a természet megfigyelésén alapuló természetes gyógymódok alkalmazása. Gyógyfű, gyógytea, gyógymasszás, gyógytorna, varázslásmentes kezelések. A gyógymódoknál csak a Biblia lehet az irányadó. Testünk a Szentlélek temploma és nem mindegy, hogy mit teszünk vele. Ezért életünkben nem a testi egészség a legfontosabb, hanem a lelki, Istennel való kapcsolatunk. Kerüljük a bálványozást. /cigaretta, alkohol, kávé/ Minden bálvány életünkben, ami fontosabbá válik számunkra, mint Isten. Kerüljük az okkult gyógymódokat, mert az örök életünket kockáztatjuk, ha azokat vesszük igénybe. Ha betegek vagyunk, ne hanyagoljuk el magunkat, hanem Isten tetszése szerint kezeltessük a betegségünket. A gyógyulásnál nagyon fontos az élő Istenbe vetett hitünk. A hit személyes kapcsolatfelvétel a ma is élő Jézus Krisztussal. Az előadások végén lelkipásztorunk megköszönte az előadóknak és mindenkinek a részvételt, és Isten áldását kérte további életükre.
Ezek után nagy esemény következett: a presbiterek és a felnőtt konfirmandusok futball mérkőzése. A meccs nagyon jó hangulatban zajlott, a végeredmény 7:7. A nap végén, a játékosok és a szurkolók egy finom vacsorát fogyasztottak el egy gyülekezeti tagunk jóvoltából. Étkezés közben jó hangulatban újra megbeszéltük a nap eseményeit.
Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy csodálatos élmény volt ez a nap, melyen 70-80 személy vett részt. Legyen érte Istennek hála, mert egyedül övé a dicsőség. Köszönjük mindenkinek, akik segítettek a munkálatokban, s így lehetővé tették számunkra, hogy ilyen gazdag program részesei lehettünk.
Nyíri Gusztávné

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél