Cikkek

Túlélési esélyeink -avagy mit tanulhatunk a nőktől?

Dr.Szászi Istvánnak a konferencián elhangzott előadás kivonata


A férfiak születéskor várható élettartama hazánkban kb.68 év, ami az elmúlt 20 év során csak egy évet javult. A nők ezzel szemben átlagosan 77 évig élnek, s ez az érték 1970 óta öt évet javult. Mi az oka annak, hogy a két nem életkilátásai közötti különbség egyre nő? Egyik oka nyilván a nemek közötti genetikai eltérés. A nők két X kromoszómája néhány bizonyított előnnyel jár, pl. kevésbé hajlamosak színvakságra, jobban látnak sötétben, szemük könnyebben alkalmazkodik a váltózó fényviszonyokhoz, könnyebben teremtenek kapcsolatot másokkal. A férfiak ezzel szemben jó megvilágításban hamarabb veszik észre a távoli dolgokat, jobb a térérzékük, erősebb ingerek elviselésére képesek.
Mindezek azonban még nem elégségesek ekkora eltérés kialakítására. Az igazi okokról sokkal többet megtudhatunk a következő ábrából.



Az ábráról leolvasható, hogy noha a nők viszonylag gyakrabban betegszenek meg daganatos betegségben, e bajok abszolút száma férfiak esetén lényegesen magasabb. Néhány daganattípus előfordulása szoros összefüggést mutat a dohányzással. Ennek a káros szenvedélynek -noha a nők is egyre több cigarettát szívnak - máig több férfi hódol. Kevesen tudják, hogy a tüdőrákosok 71%-a, a gégerákosok 45%-a dohányos.
Jelentős nemi különbség mutatkozik a balesetben elhunytak között. 2002-ben 3 606 férfi és 2 638 nő halt meg ilyen okból. Még nagyobb az eltérés az öngyilkosságok terén: 2002-ben 2195 férfival szemben 648 nő lett öngyilkos.
Halálhoz vezető káros szenvedélyek között ismerjük az alkoholizmust és a kábítószer-fogyasztást. 2002-ben 7544 férfit és 5 233 nőt tartottak nyilván a drog-ambulanciákon. Ugyanebben az évben az alkoholisták becsült száma 718 000 volt, ebből 545 ezer férfi és 173 ezer nő.
Mindkét nem esetében vezető halálokok a szív- és érrendszeri megbetegedések.
Kialakulásukban több tényező is közrejátszik, így a táplálkozás, a testmozgás, a testsúly a magas vérnyomás, cukorbaj stb..
Ezek közül egyet emelnék ki, a magas vérnyomást. Ennek a népbetegségnek számos formája van, kialakulásában sok tényező szerepel, mégis leggyakrabban,mint pszichoszomatikus betegséget emlegetik. Olyan betegség, melynek létrejöttében a lelki tényezőknek nagy szerepe van. Ennek kapcsán utánajártam annak, hogy mi a különbség a férfiak és a nők lelki alkata között. Több helyen kutakodva a Képes Géza Városi Könyvtárban ajánlottak egy könyvet, melynek a címe: A férfiak a Marsról jöttek, a nők a Vénuszról.
Ebben az olvasható a marslakókról, azaz a férfiakról, hogy: "a marslakók az erőt, a szakértelmet, a hatékonyságot és a teljesítményt értékelik. Mindent azért tesznek, hogy bebizonyítsák rátermettségüket, valamint hogy tökéletesítsék erejüket, képességeiket. A Marson minden ezeket az értékeket tükrözi. A férfiak nem olvasnak lelkizős, önboncolgató újságokat. Sokkal jobban vonzódnak az olyan szabad levegős elfoglaltságokhoz, mint a vadászat, a horgászat vagy az autóverseny. A marslakókat a híradó, az időjárás-jelentés és a sport érdekli igazán. Sokkal jobban foglalkoztatják őket a tárgyak, mint az emberek és az érzelmek. A férfiakat leginkább azok a dolgok foglalkoztatják, amellyel kifejezhetik erejüket: eredményeket, célokat érhetnek el velük. Egy marslakó számára fontos, hogy eredményeket érjen el. Így tudja bizonyítani hozzáértését.
Ha pedig ezt bizonyította, elégedett önmagával, de csak akkor, ha egyedül érte azt el. Mindenképpen a gyengeség jele, ha egy férfi segítséget kér.
A nők, vagyis a vénuszlakók a szerelmet, a kommunikációt, a szépséget, a mélykapcsolatokat tartják fontosnak. Rengeteg időt töltenek azzal, hogy segítik, támogatják egymást, lelki támaszt nyújtanak egymásnak. A kapcsolatok nagyobb értéket jelentenek számukra, mint a munka és a technológia. Az, hogy megoszthassák egymással érzelmeiket, sokkal lényegesebb, mint hogy eredményeket, sikereket érjenek el. A nők tehát nem teljesítmény, hanem kapcsolatorientáltak. A vénuszlakók nagyon intuitívek, igyekeznek kitalálni mások vágyait. Náluk a szeretet jele, ha kéretlenül is segítséget, támogatást ajánlanak a másiknak.
Látjuk a két nem lelki alkata közötti különbséget. Valószínűleg ez az eltérés is jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a nők kevésbé szoronganak, s fojtják el problémáikat. Saját önpusztító szenvedélyeink elhagyása mellett ez az, amit Isten segítségével eltanulhatunk a nőktől.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél