Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Volt egy asszony Böjt 6.3.

 

 

 

A vérfolyásos asszony meggyógyítása

Márk 5:22-34

Volt ez asszony, akinek elviselhetetlen volt már a mindennapi élet, mint ahogyan mi magunk is azt érezzük. hogy nyom bennünket a világ állapota, lesújt napról napra a nemzetünk sanyarúsága, és bizony tisztában vagyunk az intézményeink gondjaival is, s mindezeken túl saját családi és egyéni rossz gondolatainkkal. Nehezen szoktuk viselni ezeket a gondokat, s nagyon is jól tudjuk, hogy semmi reményünk nincs a változásra. Tudjuk, hogy szinte semmi sem változott meg életünk körülményeiben, de ma fehér vasárnap van és ezért kell keresnünk a megszabadulást a bajoktól, gondoktól. Az asszony legyőzve gyengeségét és félelmét útra kelt, és hatalmas hittel és erővel megkereste Jézust, és amint tehette, megérintette őt és kibomlott, kivirágzott újra az élete, sőt továbbadta azt az erőt és gyógyulási élményt, amit Jézustól kapott. Vannak ilyen napok, amikor különösen is érezzük, hogy megerősödik, kibomlik minden körülöttünk és bennünk, megtanultuk a feltámadás erejével az életet mosolyogva élni, mert meghallottuk Jézus szavát: a te hited megtartott téged: menj el békességgel, és bajodtól megszabadulva légy egészséges. S mi ma egészségesek akarunk lenni és örülni is fogunk az életnek, hiszen a feltámadás ereje elért bennünket is.

Nap , mint nap szembesülünk azzal, hogy nagyon sok dolog nem történt meg körülöttünk, pedig megszülethetett volna. Így mérhetetlen az, ami meg sem született. Voltak emberek, akik itt voltak mellettünk, de elmentek. Voltak, akiért MINDENT megtettünk volna, és mindenünket oda is adtuk nekik de aztán ők nem az igazságot, hanem a hamisságot választották. Látjuk, hogy MINDENKINEK a baját és gondját erősen ápolják, csak a mi dolgaink maradnak elintézetlenek. S csak pusztulunk erősen. Tudjuk, hogy szinte semmi sem változott meg életünk körülményeiben, csak annyi, hogy megtanultuk a feltámadás erejével az életet mosolyogva élni, mert meghallottuk Jézus szavát: a te hited megtartott téged: menj el békességgel, és bajodtól megszabadulva légy egészséges. S mi ma egészségesek akarunk lenni és örülni is fogunk az életnek, hiszen a feltámadás ereje elért bennünket is.

Az igazi baj az, hogy nincsen rendes helyünk ebben a világban. Alig van olyan munkahely, ahol rendesen dolgozni lehetne. Pedig mi már mindent végigpróbáltunk és végigjártunk. Letöltöttük az összes adatot az Internetről, bejártunk minden lehetséges hivatalt, megpróbáltunk igazán jogszerűen és tisztességesen megélhetést keresni. De nem megy, úgy nem megy, ahogy szeretnénk, s ahogy képességeink szerint lehetséges lenne. Csak azt látjuk, hogy mindig egy lépést hátrább kell lépnünk s lassan már nincsen hova lépni. S ebben a hátrafelé araszoló reménytelenségben tudjuk, hogy szinte semmi sem változott meg életünk körülményeiben, csak annyi, hogy megtanultuk a feltámadás erejével az életet mosolyogva élni, mert meghallottuk Jézus szavát: a te hited megtartott téged: menj el békességgel, és bajodtól megszabadulva légy egészséges. S mi ma egészségesek akarunk lenni és örülni is fogunk az életnek, hiszen a feltámadás ereje elért bennünket is.

Aztán rádöbbentünk, hogy arra, hogy megcsaltak, becsaptak, és elviselhetetlenül viselkedtek velünk szemben. S évek, évtizedek, egy évszázada úgy érezzük, ez a világ tartozik nekünk békével, jóléttel, boldogsággal. Igazán mindent feláldoztunk és megtettünk, hogy boldog családunk legyen, hogy rendes iskolákba járjanak a gyerekeink és egy normális nemzetben éljünk , de hiába; és amikor már belegörnyedtünk, belecsúnyultunk a bánatba; és amikor már mindenki csak lesajnált körülöttünk minket, s amikor éreztük, hogy ez nem mehet így tovább, s annyi erőnk sem maradt, hogy lépteiknek irányt szabjunk – akkor mégis volt egy pillanat, hogy elindultunk Krisztus felé, hogy megillethessük őt. Tudjuk, hogy szinte semmi sem változott meg életünk körülményeiben, csak annyi, hogy megtanultuk a feltámadás erejével az életet mosolyogva élni, mert meghallottuk Jézus szavát: a te hited megtartott téged: menj el békességgel, és bajodtól megszabadulva légy egészséges. S mi ma egészségesek akarunk lenni és örülni is fogunk az életnek, hiszen a feltámadás ereje elért bennünket is.

Amikor már bizonyossá vált, hogy a második lettél, s nem te nyerted meg a csatát egy vacak pont miatt, s nem te kaptad meg az állást egy nyamvadt papír miatt, és bár a pályázaton is nagyszerűen szerepeltél, mégsem jutsz lehetőséghez; ahogy a családban, a szerelemben és mindenben lemaradtál és örök másodikként mindig neked kellett felállni a dobogó alacsonyabbik, kevésbé dicsőséges fokára; s amikor rádöbbentél arra, hogy magadon sem, máson sem tudsz önerődből segíteni - akkor, igen, akkor volt egy pillanat, hogy megszólítottad a Teremtő Atyát és imádban kérted, változtassa meg életedet. Szinte semmi sem változott meg életed körüléményeiben, csak annyi, hogy megtanultad az életet mosolyogva élni, mert meghallottad Jézus szavát: a te hited megtartott téged: menj el békességgel, és bajodtól megszabadulva légy egészséges. S mi ma egészségesek akarunk lenni és örülni is fogunk az életnek, hiszen a feltámadás ereje elért bennünket is.

Amikor már minden könyvet elolvastál és felállítottad a használhatatlansági sorrendet a könyvespolcon, s alig maradt néhány könyved: a Biblia, tán még Benedek Elek népmeséi, néhány vers, ballada; s nem találtad Istent, pedig lötyögősre ütögetted a billenytyűzetet és végigszörföztél az összes vallásos, filozofikus, tudományos és mindenféle oldalon; s akkor sem találtad meg Istent, s amikor úgy érezted, hogy menni kell és meg kell találni őt, s ezért végigjártad a templomokat és gyülekezeteket, végignézted az összes képet, szobrot és mindent, ami csak Istenről szólt, mégsem találtad őt – akkor, igen, mégis volt egy pillanat, amikor megszólítottad a Teremtő Atyát és imádban kérted, változtassa meg az életed. Szinte semmi sem változott meg életed körülményeiben, csak annyi, hogy megtanultad az életet mosolyogva élni, mert meghallottad Jézus szavát: a te hited megtartott téged: menj el békességgel, és bajodtól megszabadulva légy egészséges. S mi ma egészségesek akarunk lenni és örülni is fogunk az életnek, hiszen a feltámadás ereje elért bennünket is.

Mát. 9.20 És ímé, egy asszony, a ki tizenkét év óta vérfolyásban szenved vala,

Mk. 5,25 Egy asszony pedig, aki tizenkét éve vérfolyásos volt,

5,26 sok orvostól sokat szenvedett, mindenét ráköltötte, de semmi hasznát sem látta, hanem még rosszabbul lett;

hozzájárulván hátulról, illeté az ő ruhájának szegélyét.

5,27 amikor meghallotta, amit Jézusról beszéltek, eljött, és a sokaságban hátulról megérintette a ruháját,

Mát. 9.21 Mert ezt mondja vala magában: Ha csak * ruháját illetem is, meggyógyulok.

5,28 mert így gondolkodott: "Ha megérintem akár csak a ruháját is, meggyógyulok."

És meggyógyult az asszony abban az órában.

5,29 És azonnal elapadt a vérzés forrása, és érezte testében, hogy kigyógyul a bajából.

5,30 Jézus is azonnal észrevette, hogy erü áradt ki belőle, ezért a sokaságban megfordulva így szólt: "Ki érintette meg a ruhámat?"

5,31 Tanítványai így feleltek: „Látod, hogyan tolong körülötted a sokaság, és azt kérdezed: ki érintett meg engem?”

Mát. 9.22 Jézus pedig megfordulván

32 Jézus erre körülnézett, hogy láthassa azt az asszonyt, aki ezt tette

és reá tekintvén, monda: Bízzál leányom;

33 Az asszony pedig, mivel tudta, mi történt vele, félve és remegve jött elő; leborult előtte, és elmondta neki a teljes igazságot

a te hited megtartott téged.

34. Ő pedig ezt mondta neki: "Leányom, a hited megtartott téged: menj el békességgel, és bajodtól megszabadulva légy egészséges."

Mát. 14.36 És kérik vala őt, hogy csak * az ő ruhájának peremét illethessék. És a kik illeték vala, mindnyájan meggyógyulának.

Luk. 6.19 És az egész sokaság igyekezik vala őt illetni: mert erő származék belőle, és mindeneket meggyógyíta.

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 63, összesen: 402478

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...