Nyomtat Elküld Olvasási nézet

A felújítás története - az álom valóra vált! (2014)

 

Az alább olvasható gondolatokban még csak álmunk beteljesülésének kezdetéről írtunk.

Nagy örömmel adjuk hírül, hogy álmunk beteljesült,

templomunk külső felújítása befejeződött!

Komolyan gondoljuk, nem csak sallangnak:

SDG!!!

:-:-:

 

Gyülekezetünk régi álma kezd valósággá válni mostanra!
Elindulhatott ugyanis a templomfelújítás! Ez, sokunk meggyőződése szerint, mérföldkő egy közösség életében, mert a templom felújítása - talán sajnos, talán nem - de egyben az adott közösség lelki állapotáról is árulkodik. Pontosan azért, mert ezt csak hitből lehet felvállalni. Ugyanis irreálisan nagy terhet jelent egy átlagos gyülekezetnek egy többszázéves, műemléki védelem alatt álló templom felújítása.
Csak összehasonlításul: 1805-ben 6000 forint költségen építették meg a templomtornyot az ősök. Napjainkra csak úgy röpködtek a tízmilliók a felújításra kapott árajánlatokban, és ez csak a toronyra vonatkozott! A hogyan tovább nálunk is sorsdöntő kérdéssé vált. Egy dolgot tudtunk csak: hogy templomunk felújítása kedves Istenünk előtt. Nem fogja márványtábla hirdetni a megújítók nevét, az időszakot, amikor megújult, mert azt akarjuk, hogy Istenre mutasson majd a felújított templom, és egyedül Őrá.
Két út van ilyenkor egy presbitérium előtt: pályázni, vagy nem pályázni. Megpróbáltuk már 2009-ben, nem sikerült. Akkorra már kezdtük sejteni, hogy hogyan működik az eu-s pályázati rendszer, és egyre idegenebbé, és hitünkkel összeegyeztethetetlenné vált az egész pályázatosdi. Egyre erősebb volt a vágy sokunk szívében: az ősök fel tudták építeni, amikor semmilyen külső segítség nem volt, mi pedig nem tudunk ma egy felújítást sem megcsinálni? Ennyit ért 200 év fejlődése? Ide jutottunk, pedig a világ fejlettebb részéhez tartozunk, a modern Európa része vagyunk! Így született meg a döntés, nem fogunk pályázni, ha kell évek alatt, de csak saját, és egyházon belüli források igénybevételével szeretnénk a felújítást véghez vinni. A gyülekezet a sikertelen pályázat óta minden évben több, mint egymillió forintot gyűjtött össze erre a célra, így szép lassan nekiállhattunk. Először a torony nyílászáróit cseréltük ki, aztán a süveg rendbetétele következett, most pedig a kőműves munkák folynak a felállványozott tornyon.
Egyházi részről kaptunk építési támogatást, és a saját gyűjtésünk elég lesz a torony rendbetételére! Már így is tele van a szívünk hálával Urunk felé csodáiért, amivel vezetett minket az elmúlt években, de ez most minden álmunkat meghaladja! Megszégyenítő, de egyben felemelő megélni az Ige igazságát: "Legyen a te hited szerint..."
Ez tényleg igaz, és csak szégyenkezve kérdezzük: ugyan mire várunk mi annyit? Miért nem merünk komoly döntéseket meghozni? Miért várunk annyiszor ölbetett kézzel a csodára?
Hitből élni - ez a mi nagy megtapasztalásunk, és így lehet emberi kategóriák szerint is sikeresen végezni dolgainkat!
De miért is álljunk meg itt?
Ha eddig velünk volt Isten, tovább ne lenne?
Ezért felelősen, továbbra is Benne bízva, presbitériumunk úgy döntött, hogy a templomhajó külső felújításának előkészítését is megkezdi!

Az erre fordítandó összeg még nincs meg teljes egészében, ezért minden segítséget szívesen fogadunk!
Legyen a hamarosan megújuló Lovasberényi Református Templom mindenki számára bizonyságul Urunk gondviselésére és hatalmára!

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 18, összesen: 97863

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...