Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Bemutatkozás


 

 

Páty a Dunamelléki Egyházkerület, Északpesti Egyházmegyéjében található. Gyülekezetünk lelkipásztora Vizi István, beosztott lelkész Vizi Istvánné.

A templom története

"A település református egyháza már a 17. század elején fennállott. Papjai névsorát 1626-ig tudja visszavezetni. Az egyház legrégibb fölszerelési tárgya egy 1668-ban készült komáromi kehely, míg anyakönyve 1734-től ismert.
A vonatkozó szakirodalmak alapján (Pest megye műemlékei Budapest 1958. T. 603. p.) feltételezhető, hogy a településnek már a 17. század elején lehetett kőből és téglából épült, festett táblás mennyezetű templomépülete. Valószínű, hogy e templomépület leromlott állaga indokolta az 1775. november 20-án kelt királyi rendeletet, amely a többségben lévő reformátusoknak ítélte a katolikus templom épületét. A helyi gyülekezet azonban új templom építését határozta el. A szájhagyomány szerint küldöttség utazott a kancellárhoz engedélyért. Amikor az elöljáróság anyagi okokra hivatkozva próbálta meghiúsítani az építési tervet, a küldöttek egy kalap összegyűjtött aranyat öntöttek az asztalra, bizonyítva, hogy az építkezés várható költsége együtt van. Az engedélyt megkapták, és az építendő templomhoz - költségvetéssel együtt - három terv is készült. (mindhárom az Országos Levéltárba került) A tervek közül a Hacker komarói ácsmester és tervező által aláírt azonosítható leginkább a mai épülettel. Az építkezés 1783-ra fejeződhetett be. A torony 1802-ben egy villámcsapás után kapott csak rézborítást. Az egyszerű, későbarokk templom monumentalitásával ma is meghatározza a faluképet."
(Idézet az 1986-ban kiadott Páty könyvből)

A templom felújítása az 1990-es évek vége óta tart. Jelenleg az épület nagyrészt megújult, az orgona teljes felújítását is elvégezték, így sok év után újra teljes szépségében szól a hangszer.

Emellett új gyülekezeti házat és parókiát építettünk az elmúlt évek során.

Mindezzel együtt is rengeteg feladat hátul a gyülekezetre, hiszen az épületek fenntartása, folyamatos javítása, a gyülekezeti ház üzemeltetése, a templom fűtése komoly erölcsi és anyagi teher. Egyházunk önfenntertása közös érdekünk. Ez a bibliai tized mellett önkéntes adakozást is jelent. A kötelező egyházfenntartói járulékon felül lehetőség van céledományok, illetve konkrétan meghatározott cél nélküli, Isten dicsőségére szánt adomány befizetésére (uóbbi esetben is csak az egyház dolgaira, működésére költhető el a befizetett összeg, de a felhasználás során nem köti a presbitériumot a meghatározott cél). Mindez megtehető a parókián személyesen, esetleg csekken, vagy átutalással, gyülekezetünk számlaszámára lehet. A K&H Bank-nál vezetett számlaszámunk:

Pátyi Református Egyházközség: 10400463-50526774-82901008

A közlemény rovatba kérjük, írják bele az adomány célját (egyházfenntartói járulék, Isten dicsőségére befizetett adomány, vagy céladomány, a cél megjelölésével)!

 

Templomunk felújítására, valamint új  gyülekezeti ház építésére alapítványt hoztunk létre, mely továbbra is szívesen fogadja az adományokat.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 86, összesen: 307424

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.