Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Hit- és erkölcsoktatás - beiratkozási információk

Kedves Szülő!

Részletes és további információ:

www.hittan.info

Bemutatkozó diavetítés:

Ismerjen meg bennünket képekben: itt

Hívogató:

A felvételt a PomázTV készítette.

 

Sok helyen hallhatott már arról, hogy a nemzeti köznevelésről szóló CXC. törvény egy új lehetőséget nyújt Önök és gyermekeik számára. 2020-ban minden állami általános iskolában a leendő elsős gyermekek szülei két tantárgy közül választhatnak a gyermekük számára: erkölcstan, ill. hit- és erkölcstan. Mit is jelent ez a gyakorlatban?


Kötelező lesz a hit- és erkölcstan 2021 szeptemberétől?

Nem lesz kötelező a hit- és erkölcstan. Két tantárgy közül választhatnak a szülők: kötelező az erkölcstan és e helyett választható alternatíva a felekezeti hit- és erkölcstan. A tantárgy neve a továbbiakban: kötelezően választható hit- és erkölcstan (röviden: hittan)

Miért jó, ha a gyermekemnek a református hit- és erkölcstan órát választom?
A hitre nevelésnek és az alapműveltségnek is szerves része a Biblia ismerete. A hit- és erkölcstan órákon szentírási történetek alapján kerülnek elő olyan fontos témák, melyek érintik és érdeklik a gyermekeket. Így egyszerre kapnak ismeretet a Bibliáról és bibliai történetekről, valamint a keresztyén értékrend alapjaival is megismerkedhetnek. Isten Igéje és a Szentháromság Isten örökkévaló üzenete áll a középpontban, mely ma is életünk alappillére lehet. A bibliai történetek mellett, 5-8. évfolyamon a hit- és erkölcstan tanterv része az adott tanév történelem óráihoz kapcsolódóan egyháztörténelmi szemelvények megismertetése. Ezen órák során a gyermekek a történelem órán tanultakat is elmélyíthetik. E mellett több szempontból vizsgálhatják meg az adott történelmi korszakokat és eseményeket, illetve többlet információkat kaphatnak. Mindezeket úgy, hogy mind a bibliai történetek, mind az erkölcsi témák és az egyháztörténet esetében az ő vélhető fejlettségi szintjüket figyelembe véve, élménygazdaggá és érdekessé kívánjuk tenni az órákat.

Tanulnak-e erkölcstanon előkerülő témákról a hittanos gyerekek?
Igen, a hit- és erkölcstan része az erkölcsi nevelés is. Minden évfolyamon, a bibliai történetekhez kapcsolódóan szóba kerülnek erkölcstani témák. Pl. család, barátok, kortárs csoport hatása, lelki egészség, testi-lelki tulajdonságok, elfogadás, empátia, stb.

Ki tartja a hit- és erkölcstan órákat?
Az iskola területe szerinti illetékes helyi református egyházközség által megbízott személy: a lelkipásztor vagy református hittanoktatói végzettséggel rendelkező, felkészült pedagógus.

Mit kell tennem, ha református hit- és erkölcstanórára szeretném a gyermekemet járatni?
Leendő első osztályos szülőként jeleznie kell az iskola felé ezt a szándékát írásban. Ennek a határideje az 1. évfolyamos tanulók esetében a beiratkozás. Egyéb esetben pedig május 20.

Hetente milyen órakerete van a kötelezően választható hit- és erkölcstannak?
Hetente egy, ami évente összesen 36 órát jelent.

Mi a különbség az erkölcstan és a hit- és erkölcstan óra között?
Az alábbi táblázat röviden összegyűjti a különbözőségeket.

Hit- és erkölcstan:

Állandó, változásmentes ÉRTÉKREND közvetítése, mely kialakulása a "JÓ" szeretetén alapul

Helyszíne: iskola termei vagy egyeztetés alapján az adott egyházközség termei
Szervezője: a területileg illetékes egyházközség
Az órát tartja: a gyülekezet által megbízott lelkipásztor, hitoktató
Felkészítés: hit- és erkölcstan oktatói, lelkipásztori, vallástanári végzettség (4-6 év)
Tartalma: felekezeti alapon hitéleti nevelés: Bibliaismeret, keresztyén értékrend és szemléletmód

Erkölcstan:

Időben változó pozitív erkölcsi beállítódás elősegítése, mely a "JÓ" ismeretén alapul

Helyszíne: iskola tantermei
Szervezője: illetékes iskola
Az órát tartja: iskolai alkalmazott: tanító, etika tanár, pedagógus
Felkészítés: 60 órás kötelező képzés felső tagozatban
Tartalma: Konszenzus etika, világnézetileg semleges alapokon

Kell-e fizetni a hit- és erkölcstan órákért?
Nem. Az erkölcstan helyett választható hit- és erkölcstan óra az iskolai órarend része, így ingyenes. A fakultatív hit- és erkölcstan órák – bár nem az iskolai órarend részei – de szintén ingyenes alkalmak.

Hol tájékozódhat a szülő arról, hogy az adott állami iskolában mely egyházak szerveznek hittanórát és mi az elérhetőségük?
Gyermeke iskolájában az iskola honlapján, plakátokon (és más, helyben megszokott módon) teszi közzé az iskola, hogy mely felekezetek jelezték a kötelezően választható hit- és erkölcstan megszervezési szándékukat. Közreadják az illetékes egyházközség elérhetőségeit is.

 

 

 

Csatolt dokumentumok:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 27, összesen: 423475

  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...
  • 2024. április 03., szerda

    Messze megelőzve korukat, épp negyven éve kezdtek gyülekezetépítésbe egy panelvárosban Szénási János és felesége, Gazda Klára lelkipásztorok, akikkel ...