Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Ifjúsági munka



Az ifjúsági munka első nyomai ugyancsak a Makkai Sándor nevéhez kapcsolódik. Ő szorgalmazta: az evangéliumot ki kell vinni a templomból, meg kell nyerni az ifjúságot Krisztusnak. Sajnos, a kommunizmus minden gyülekezeti- és szövetségi munkát be akart szorítani a templomba. A lelkipásztorok nagy része csak félve teszi amit mer. Sokan kényelemből és félelemből semmit nem tettek a vasárnapi istentiszteleten megtartásán kívűl. Isten kegyelméből, az 1970-es évek közepétől sok minden változott és Isten Szentlelke, mint sok gyülekezeten, így Somosdon is átfújt. Ebben az időben Magyarországon, a Szilágyságban és Maros megyében áldott ébredési időknek lehettek tanúi az akkor élők. Az 1970-es romániai áradások és az 1977-es földrengés után egyre több Biblia és lelki irodalom jött be az addig szinte tökéletesen elzárt országba. Az addig szinte hermetikusan lezárt országba a külföldi hittestvérek nagymennyiségű Bibliát és lelki irodalmat csempésztek be. Olykor a Bibliák B-vitaminnal jelölt dobozokban jöttek be a lelkileg nagyon éhes országba.
1974-ben a marosvásárhelyi Gecse utcai gyülekezet új lelkipásztort választott dr. Csiha Kálmán személyében. Feleségével, Nagy Emesével szívügyüknek tartották nemcsak a liturgikus szolgálatok végzését, hanem kiterjedt ifjúsági munkát is végeztek. Ezek az alkalmak nemcsak a városi ifjúságot vonzották, hanem a környező falvakból is bejártak élő evangéliumot hallgatni. Mezőpanit, Somosd jeleskedett ezen a téren. Somosdról főleg Ferenczi György és Dóczi Margit jártak rendszeresen a Gecse utcai gyülekezet ifjúsági alkalmaira. Csiha Kálmánt közben esperesnek választották. Ebben a minőségében állandóan szorgalmazta az ifjúsági munkát.
1977-ben nyugdíjba vonult Bisztray Sándor lelkipásztor. A gyülekezet utódjának Domahidi Ernőt választotta, aki ugyancsak szívügyének tekintette a gyülekezet ébresztését és az ifjúsági munkát. Azt írja 1980-ban "Sokan rendszeres templomlátogatók lettek, hitben öntudatosodtak, erősödtek. Különösen a fiatalok között. Az ifjúsági órák, beszélgetések sokban hozzájárultak ehhez.- 1985. augusztus 22 - 24 között a Jód völgyében, Ratosnyán táboroztak a somosdi fiatalok. Új énekeket tanultak, sokaknak megújult az élete. Ezt az áldott evangéliumi munkát folytatta Borsos Árpád lelkipásztor is, az ifjúsági órákon, ifjúsági találkozókon, kirándulásokon igyekezett közelebb vinni az evangéliumot fiatalokhoz, öregekhez egyaránt. Jelenben minden héten kétszer van ifjúsági bibliaóra: péntek este a kisebbeknek, vasárnap délután a nagyobbak számára. Rendszeresek az ifjúsági konferenciák, evangéliumi táborozások, más ifjakkal való találkozás.
1998 tavaszán a Gecse-utcában ifjúsági konferencia volt, ahol gyülekezetünket: Henter Erzsébet, Nagy Zoltán és Veress Erika képviselték.
1999. július 26 és augusztus 2 között nyolc fiatallal ifjúsági táborozáson vettünk részt, együtt a göcsi, nagykendi fiatalokkal. Ugyanebben az évben a Gecse utcai gyülekezetben ifjúsági konferencia volt, ahol Borzás Kinga, Dániel Emma, Ferenczi Kinga, Henter Erzsébet, Nagy Zoltán, Sin József, Ráduly Kinga, Székely Zsolt, Szigeti Tünde képviselték ifjúságunkat. 2000. július 10-17. között ismét a Bucsin hegységben táboroztunk a fiatalokkal. 2001. november 17-én a Marosvásárhely-alsóvárosi gyülekezet ifjúságával együtt ifjúsági konferenciát tartottunk. 2001- óta minden esztendőben Somosdon táborozik a Budapest-Újpest-Belvárosi ifjúság egy csoportja, egy hétig. A mieinkkel együtt dicsérjük az Urat, növekszünk a hitben, és sokat játszunk, kirándulunk. Az idén már harmadik alkalommal mi is visszaadtuk látogatásukat. Áldott alkalom ez nemcsak a hitben való növekedésre, hanem a főváros nevezetességeinek a megismerésére is. A Nemzeti Múzeum, az Állatkert, a Budai Vár, a Parlament épülete vagy az Esztergomi Bazilika, a Dunakanyar - mind-mind olyan helyek, ahová budapesti testvéreink szeretetéből eljuthattunk.
2003. december 12-én este a Marosvásárhely-kövesdombi ifjúság szolgált közöttünk, Fekete Márton vezetésével.
Ifjúságunk az országos ifjúsági konferenciákon is kisebb létszámban képviselteti magát: 2003-ban a Kövesdombon és 2004-ben Zilahon. S idén, 2004-ben 42 újpesti ifjú nyaralt gyülekezetünkben. Ők részben az Ifjúsági Házban, részben a gyülekezet családjainál voltak elszállásolva.





Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 35, összesen: 163657

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...