Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Istentisztelet 2014. december 21-én

 

Advent IV. vasárnapján (Kereskényi Sándor)

Lekció: Mt 1,18-25

Textus: Mt 1,21

 

Szeretett Testvérek!

 

Idén megjelent, új fordítású Bibliánkban helyesen, háromszoros jövő időben olvassuk, amikor az Úr angyala, azt mondja Józsefnek álmában, hogy jegyese, Mária „Fiút fog szülni, te pedig majd Jézusnak nevezed, mert ő fogja megszabadítani népét bűneiből."

Advent utolsó, negyedik vasárnapján, az Úr egykori eljövetelére emlékezünk, és majdan bekövetkező eljövetelére készülünk. Egyiknek sem tudjuk a pontos időpontját. Sem annak, hogy pontosan, melyik napon, sőt melyik évben (!) öltött fel emberi testet Isten - Betlehemben, de azt sem, hogy Jézus mikor jön el újra. Utóbbira, a Bibliából, Jézus szájából ennyi „információt" kapunk: „Azt a napot viszont, vagy azt az órát senki nem tudja, sem az angyalok az égben, sem a Fiú, hanem csak az Atya." (Mk 13,32)

Jól van ez így. Ha valamit, hát Jézus második eljövetelének időpontját nem kell, nem szabad ismernünk. Éljünk mi csak úgy, amire ez a jézusi kijelentés felhatalmaz minket; úgy, mintha a következő órában megjelenne Jézus. Így, ebben a tudatban biztosan jobban ügyelünk arra, amit mondunk, és teszünk.

Visszatérve Máté evangéliumának feljegyzéséhez: az angyal bejelentésének három, jövőben bekövetkező eseménye legalább három üzenetet tartogat számunkra 2014 adventjében.

József megtudja, hogy a Szentlélektől fogant Mária (1) „Fiút fog szülni.". Aztán azt hallja, hogy (2) „te pedig majd Jézusnak nevezed". Végül (3) jön az indoklás: „mert ő fogja megszabadítani népét bűneiből."

Rendben, ezt az angyali bejelentést, vagyis Istentől jövő hírt kapta álmában József. És - minden megrázó szépségén túl -, nekünk, ma, ezzel mit akar mondani Isten? Vegyük sorra!

(1) „Fiút fog szülni." Elképzelni sem tudjuk ennek a bejelentésnek a nagyszerűségét! Az Ószövetségben, a József előtti időkben alig néhányszor; Ábrahám szolgálójának, Hágárnak; magának Ábrahámnak; Sámson édesanyjának, és az Elizeus prófétáról gondoskodó súnémi asszonynak jelentette ki Isten valamilyen módon azt, hogy fiúgyermeket ajándékoz nekik.         József, álmából való ébredése után bizonyára végiggondolta mi történt vele. Kiknek a sorába állt be! A felsoroltak, a József által is jól ismert személyek közül biztosan Ábrahám, Izráel ősatyja volt az, akihez soha nem merte volna hasonlítani magát. És mégis: Isten angyala, neki, Józsefnek is pontosan megmondta, hogy jegyese, majd felesége: fiút fog szülni. Ráadásul, Mária, az ő, a József felesége nem is tőle, a férfitől fogan, hanem Isten Szentlelkétől. A teremtő Lélektől.

2014 adventjén te is hiheted; te, aki Szegeden, most, a Honvéd téri református templomban hallgatod Isten hirdetett Igéjét; igenis hiheted, hogy azok sorában vagy, akiknek Isten különleges kijelentést kíván adni. Megtörténhet veled az, ami oly sok, általad tisztelt, példaképnek választott emberrel.

Miket beszélek! Hiszen már túl is vagy rajta! Sőt! Felsorolhatod, mi minden olyan élményben, találkozásban, történésben volt már részed, mint aminek bibliai szereplők voltak részesei. Engedtél már Istennek, annak ellenére, hogy nem értetted, miért kéri tőled azt, amibe mégis belevágtál? Ha igen, te voltál Noé, aki víztől messze épített bárkát. Küldött már oda, ahol biztosra mondtad, ott, neked semmi keresnivalód? Ha mégis elmentél, te voltál Mózes, akinek elég sok kifogása volt, mielőtt visszaindult Egyiptomba. Megértette már veled Isten, hogy épp' úgy viselkedsz, mint az, akit magad is megvetsz? Akkor te vagy Dávid, akinek Nátán prófétán keresztül világította meg súlyos vétkeit. Dávid így jutott el a bűnbánatig. Ugye, te is? Esett már ki, hajításra kész kő a kezedből; szó a szádból; gondolat az elmédből, mert Jézus történetéből magadra ismertél, felismerted, hogy te sem vagy bűntelen? És, ugye, érezted már azt a feloldozást, amit jó tanáccsal együtt adott neked az Úr: „Én sem ítéllek el téged, menj el, és mostantól fogva többé ne vétkezz!"

József számára egyértelmű, és megkérdőjelezhetetlen volt az álmában kapott kijelentés. Felébredt, és azt tette, amire utasítást kapott. Egész egyszerűen elfogadta, hogy Isten őt, a názáreti ácsmestert akarja alkalmazni. Feladatot kapott abban az isteni vállalkozásban, amely népe megszabadításának kezdetét jelentette.

Fiút fog szülni." Ez, az egykor Józsefnek adott kijelentés azt üzeni: Figyelj, mert te is részese vagy Isten munkájának!

(2) „te pedig majd Jézusnak nevezed" - így folytatódik az angyali tájékoztatás. Tájékoztatást mondtam? Igen. Azt mondtam, mert nem kérésről, nem parancsról, nem felszólításról van szó, hanem egész egyszerűen, egy tény közléséről. Megszületik a gyerek, kedves József, te pedig azt a nevet fogod neki adni, hogy: Jézus.

Íme, a második adventi üzenet! József először megérti, hogy Isten terveinek részese. Elfogadja és megcselekszi azt, ami ellentmond férfiúi hiúságának, a szokásoknak, a törvénynek. Elveszi feleségül áldott állapotban lévő jegyesét. De ez nem minden! További teendőinek részletei felől is tájékoztatást kap. Tájékoztatást. Nem választási lehetőséget, hanem a mennyei döntés, őt érintő tennivalóit leíró tájékoztatást. Ezt fogja tenni. Jézusnak nevezi a születendő fiúgyermeket.

A Jézus első eljövetelére emlékező, azért hálát adó; és az Ő, Jézus második eljövetelére várakozó mai Józsefek, vagyis: mindazok, akik megértették, hogy Isten hatalmas munkájának elhívott és beépített részesei, várnak a teendőikre. Most, 2014 adventjében.

Keresztyén életünk adventjének milyen tennivalói lehetnek? Karácsony előtt; annak minden áldásáért hálát adva, és karácsony után. Mert az advent folytatódik. Mit jelent advent? Eljövetel. Adventus Domini = az Úr eljövetele. Jézus érkezésére várunk. József, Jézus születése előtt hónapokkal megismerte az isteni tervezet reá vonatkozó részletét. „te pedig majd Jézusnak nevezed"

Mi, Jézus érkezése előtt ki tudja mennyi idővel megismertük, vagy inkább: ismergetjük az isteni tervezet reánk vonatkozó részleteit. A Bibliánk tele van azokkal a leírásokkal, melyeknek eleget fogunk tenni. Úgy, mint József.

HA (ez a feltétel nagyon fontos!) - Józsefhez hasonlóan - elfogadtuk a beosztásunkat, elfoglaltuk a helyünket Isten vállalkozásának azon a helyén, ahová állított minket, akkor Jézus érkezésére készülve azt fogjuk tenni, amit nekünk (és nem másnak) kell megtennünk. Józsefnek nevet kellett adnia. „József, Dávid fia..." a feleséged, Mária „Fiút fog szülni, te pedig majd Jézusnak nevezed."

Kedves, adventet ünneplő, templomi padban ülő testvérem! HA(!) megértetted az Istentől kapott beosztásodat; HA(!) kész vagy eleget tenni annak; és HA(!) elfoglaltad a helyedet ott, ahová nem te akartál állni, ahová nem a barátaid állítottak, ahová nem a korszellem hullámai sodortak, hanem ott vagy, mert Isten oda helyezett (mint Józsefet a názáreti ácsműhelybe), akkor egészen pontosan meg fogod tudni, hogy mit fogsz majd tenni!

Majd! Két óra múlva; holnap; a szünidő végén; nyáron; jövőre. Majd azt fogod tenni, amit Isten időben kijelent neked. Nem kell találgatnod, fantáziálnod! Tudni fogod. Honnan? Onnan, hogy nem lesznek kétségeid. Isten kijelentései semmi mással sem téveszthetők össze.

József nem gondolkodott azon, hogy „Most álmodtam, vagy mi ez?" József számára, az álomban adott kijelentés egyértelmű volt. Éppen azt kell megkérdőjeleznünk, amit nem értünk azonnal. Mert az nem Istentől jött. Ő nem vezet félre. Nem csap be. Nem játszik veled. Nem ad félreérthető utasításokat. Azt mondja meg, ami rád tartozik, neked szól. A Bibliából, a hirdetett Igéből, a vele töltött csendességedben.

És már itt is vagyunk a harmadik adventi üzenetnél! „Fiút fog szülni, te pedig majd Jézusnak nevezed, (3) mert ő fogja megszabadítani népét bűneiből." Tessék! Itt az indoklás!

Hol tartunk? Megtanultuk, hogy - úgy, mint József -, Isten munkájának részesei vagyunk. Másodszor, - Józsefhez hasonlóan -, megtudtuk, hogy ha készek vagyunk eleget tenni annak, amire Isten hív, és elfoglaltuk a helyünket, akkor azt is megtudjuk, hogy adott időben mit fogunk majd megtenni.

Itt járunk most. A Józsefnek kézbesített angyali hír harmadik része: „mert ő fogja megszabadítani népét bűneiből." Ez a magyarázat. Isten még az engedelmes embert is ellátja magyarázattal. Jól tudja mi feszül bennünk, mennyire kíváncsiak vagyunk. Az angyal „egy levegővétellel" hozza József tudomására azt, hogy (1) ő, József, Isten eszköze; (2) ő, József, adott, isteni munkakörében mit fog elvégezni, és (3) mindez hogyan illeszkedik bele Isten terveinek egészébe.

A názáreti József történetéből ez a harmadik, nekünk szóló adventi üzenet. A magyarázat. Az, hogy ha Isten, szegedi Józsefjeiként elfogadtuk elhívásunkat és figyelünk arra, mit fogunk tenni, akkor az majd egyetlen egy, vagy sok-sok ember, bűneiből való szabadulásának részévé válik.

Hogyan? Nem tudom. De te időben meg fogod tudni. Egyértelmű, neked szóló kijelentés lesz. Igen, úgy, mint egykor a názáreti ácsnak, Józsefnek.

Várjuk hát ezzel a lélekkel; az ünneplő, figyelő, elhívott ember lelkével karácsony ünnepét! Ámen

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 231, összesen: 2246450

  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...
  • 2024. április 03., szerda

    Messze megelőzve korukat, épp negyven éve kezdtek gyülekezetépítésbe egy panelvárosban Szénási János és felesége, Gazda Klára lelkipásztorok, akikkel ...
  • 2024. április 02., kedd

    A gyülekezeteket érintő változásokról szólt az idei Ifjúságivezető-képző egyik kerekasztal-beszélgetése.
  • 2024. április 01., hétfő

    Súlyos kríziseket élt meg az életében, mégis érdemtelenül megajándékozottnak érzi magát a monorierdői Dókus Endre Levente.