Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Meghívó Szabóné T. Nagy Zsófia kiállítására

Kattints a képre!

 

Február 4-én kedden az Asszonykör szeretettel hív mindenkit egy kirándulásra: Szabóné T. Nagy Zsófia kiállítását tekintjük meg az Algyői Alkotóházban, a kiállító tárlatvezetésével.

A Mars tér 13-as kocsiállásáról 9.00-kor induló algyői busszal indulunk. Azokkal, akik nem busszal jönnek, 9.20-kor találkozunk a faluháznál - Algyő, Kastélykert u. 106

 

Az énelkeskönyveink borítóját is Szabóné és az Asszonykör készítette.

 

Szabóné T. Nagy Zsófia írja:

 

2013 karácsonya

Ötven évvel ezelőtt elkezdődött az életemben valami, akkor még nem tudtam, hogy amit csinálok, vagy akarok csinálni, hova vezet. Feladatomnak azt tekintettem, hogy őrizzem a hagyományokat és abból valamit továbbvigyek.

Békési származású vagyok, s így benne éltem az akkori jelen és múlt eseményeiben. Családom, eleim érzésvilágát, szokásait eléggé ismertem, tudtam az elvárásokat is. Ezek ismeretében és az 50-es évek divatja szerint véletlenül lettem a kulturális események továbbítója.

A véletlenek következtében feladatommá vált Békés megye népi kultúrájának a megőrzése és továbbvivése. Ehhez a segítséget a megye asszonyai adták, akik nagy érdeklődéssel fogadták az új ismereteket, amelyeket megtanultak, átvettek és a mai napig a hagyományok elkötelezett ápolói lettek.

Amikor a Dél-Alföldről beszélünk, abba Csongrád megye is beletartozik. Itt is hasonlóságot tapasztaltam a szülők, nagyszülők, dédszülők, szokásaiban, ízlésvilágában, lakáskultúrájában, viseleti szokásaiban, mint megyémben.

A gyűjtemények és múzeumok megőrizték, tárolták eleink teljes életére vonatkozó hagyatékait, csak nem történt velük semmi!

Ahogy Békés megyében, úgy Csongrád megyében is a hímzés, ezen belül a szűcshímzés világába merültem bele. Megismerkedtem a megye múzeumainak gyűjteményeivel. Nagy szerencsémre az idősek még tudtak mesélni életükről, szokásaikról, hagyományaikról a korábbi emlékeik alapján.

1977-től 30 évig népes szakkörrel valósítottuk meg elképzeléseinket: a Csongrád megyei szűcsmintákból terítők, párnák, lakásdíszek, ajándéktárgyak, stb. készültek. A néprajzosok, szakirányú zsűrik értékelése után, bemutattuk a közönségnek (belföldön, külföldön) a szűcshímzések motívumaival tervezett kézimunkákat.

A leírtak ismeretében került sor arra, hogy a Honvéd téri református templom énekeskönyveire borítókat terveztem, amit az Asszonykör ügyes kezű tagjai hímeztek ki. Ez a kollekció 120 darabból áll. A templom díszítése ezzel nem fejeződött be, mert az úrasztalra is Csongrád megyei szűcsmintával tervezett címeres terítőket készítettünk.

A 2013-as évet úgy kezdtük, hogy megígértük egymásnak (akik a hímzést vállalták), hogy ez év karácsonyára elkészítjük. Így is történt, a jó Isten erőt, egészséget adott és úgy vezetett bennünket, hogy az országos megmérettetésre is el tudtuk küldeni.

 

A zsűri megjegyzése: „ A funkciójának megfelelően, dúsan, egyenletesen hímzett darab, szép a címerbeillesztése a motívumkincsbe, igényesen kivitelezett, nagyon szép munka." (Zsűriszám: SZHA 1055 2013.)

Az úrasztalterítő „megmérettetése" itt még nem fejeződött be; a XXVII. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázaton (Mezőkövesd, 2013. július 5.) az Emberi Erőforrások Minisztériuma különdíját nyerte el.

Ezek után nagy örömmel és hálaadással terítettük fel karácsonyra a terítőket.

A terítők méretei:      1 db 50x50 cm kis terítő

1 db 130x130 cm terítő

2 db 114x138 cm terítő

 

Kivitelezték:

 

Jobbáné Szabó Enikő

Kereskényiné Nemes Lívia

Nemes Józsefné

Szabó Erika

Szabó Imréné

 

Hálát adunk Istennek, hogy ezeket a munkálatokat örömmel és lelkesedéssel végezte az Asszonykör és a szeretetből besegített hívek.

Dr. Szabó Imréné

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 249, összesen: 2247781

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...