Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Szenci Molnár Albert

2014.01.19. - Bölcsföldi András nagytiszteletű úr - kérésünkre, szíves felajánlásként -  tartotta az egész napi szolgálatot. Köszönjük. Szeretetvendégségen Nemes Gábor gondnok tartott kimerítő (borzasztóan hosszú) előadást Szenci Molnár Albert életéről.

 

 

Bevezetés a Szenci Molnár Albert-előadáshoz

Tudjuk, a kisgyermekkori élmények épülnek be legmaradandóbban az ember személyiségébe, életre szólóan meghatározhatják fejlődésünket. Én hatéves koromban az abonyi templomban találkoztam a zsoltárt éneklő gyülekezettel. A férfioldal hátsó sorában hallgattam a zord, de mégis erőteljes és magával ragadó énekeket, amelyeket vörösödően gyűrődő, hurkás tarkójú parasztemberek fújtak teli torokból. Tetszett ez a felnőttes-férfias éneklő magatartás, tudat alatt már elindulhatott: én is ilyen felnőtt szeretnék lenni. És magam is fújtam: „Perelj, Uram, perelőimmel", amelyből sokáig nem értettem semmit.

Amit énekeltünk, Szenci Molnár Albert zsoltárai voltak.

Aztán úgy folytatódott, hogy a bölcsészkaron a legnagyobb természetességgel kapcsolódtam be a régi magyar irodalom tanulmányozásába. Az ódon nyelv nem jelentett nehézséget, és már az elején volt egy régről ismert barátom: Szenci Molnár Albert. Olyan szorossá vált ez a kapcsolat, hogy a Psalterium Ungaricum forrásaiból írtam a szakdolgozatomat, majd a doktori disszertációmat. Lehet, hogy világrengető felfedezéseket nem tettem, de a dolgozatomat summa cum laude-ra minősítették. Visszagondolva, úgy látom, hogy a bíráló és vizsgáztató professzoraim inkább azt értékelték titkolt megértéssel, hogy a zsoltárokban búvárkodtam a kádári szocializmusban, az akkor még győzedelmesnek hitt ateizmus közepette.

Ami pedig Szenci Molnár Albert ismertségét jelenti: annyit minden református tud, hogy az énekeskönyvünk elején található 150 zsoltárnak ő a fordítója. Ez is nagy dolog, de ennél több is volt. Ki volt Szenci Molnár Albert? - Református lelkész, tanár, nyomdász, filológus, nyelvész, filozófus, egyházi író, műfordító. Németh László azt mondta róla, hogy próféta volt. Igen, próféta abban az értelemben, aki kijelöli a követendő irányt, megelőzi korát, előképe a következő korokban megjelenő embernek. Szenci Molnár előképe volt olyan tudós magatartásnak, amely egész életét a könyveknek, kéziratok megőrzésének, ápolásának, kiadásának és a velük való tanításnak szenteli (Négyessy László, Horváth János), és előképe a tántoríthatatlanul református elkötelezettségű tudósnak (Karácsony Sándor, Ritoók Zsigmond). Mindemellett előképe a mai kor nagy eszményének, a legjobb értelemben vett európai embernek. Olyan européer volt, aki otthonosan mozgott, élt, írt, olvasott, beszélt Európában, akinek tudósi hírneve volt a legjobb ajánlólevele. Ugyanakkor ízig-vérig magyar ember is volt: bejárta és belakta majdnem az egész Kárpát-medencét, minden munkájával hazája javát akarta szolgálni.

Az előadásomnak az a célja, hogy közelebb kerüljünk ehhez a rendkívüli, nagyformátumú elődünkhöz, bepillantást nyerjünk életművébe, követendő példát találjunk benne. Becses örökségünk, drága kincsünk ő. - N.G.

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 330, összesen: 2247862

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...