Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Szolgálat Soroksáron!

A 2015. január 25-i vendégszolgálat során lelkipásztorunk a maga és a gyülekezetünk nevében is köszöntötte a soroksári testvéreket. A rövid köszöntő a képre kattintva meghallgatható.

 

...........................................................

Nagy szeretettel köszöntjük a gyülekezet új lelkészét, nagytiszteletű Kiss Katalin lelkipásztort, akit 2014. január 22-i hatállyal főtiszteletű dr. Szabó István püspök úr a Budapest-Soroksári Református egyházközséghez beosztott lelkészi szolgálatra kirendelt.

Kiss Katalin beosztott lelkész vasárnapi istentiszteleten való első szolgálata a gyülekezetben 2014. február 2-én fél 10 órakor volt.

Gyülekezetünket Fekete Ibolya presbitertársunk képviselte volna Soroksáron, azonban a rendkívüli időjárás miatt (jegesedés) a templomba nem tudott elmenni.

A beosztott lelkészi kirendelésről bővebben testvéreink itt olvashatnak, és ugyan itt Kiss Katalin első soroksári igehirdetése is meghallgatható.

(140202-szala)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Megjelent testvérgyülekezetünk ujságjának legfrissebb száma. Ide kattintva elolvasható!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Berde László szolgálata Testvérgyülekezetünknél!

A lelkészválasztás időszakában érkezett a hivatalos meghívó soroksári testvérgyülekezetünktől. Ünnepi Istentiszteletet tartanak szeptember 23-án, aminek keretén belül a gyülekezet nemrég alakult énekkarának tartják a névadóját.
A meghívás egyben lehetőséget adott, hogy a testvérgyülekezeti kapcsolatról szóló megállapodást aláiró Berde László lelkész a nyugdíjazását követően elbúcsúzzon a soroksáriaktól.

A hálaadó istentiszteleten, énekkar névadón elmondott igehirdetés az alábbi videón hallgatható-nézhető meg.


szólj hozzá: Énekkari névadó

xxx

Az istentiszteletről szóló beszámoló ide kattintva elolvasható!

.....................................................................

Pümkösdi gondolatok

„És mikor a pünkösd napja eljött, mindnyájan egyakarattal együtt valának...halljuk amint szólják a mi nyelvünkön az Istennek nagyságos dolgait." Apostolok Cselekedetei 2. rész, 1. és 11. versek

 

Talán éppen azért üresedtek meg annyira az ünnepeink, mert azt gondoljuk a mi ajándékainktól, a mi ajándékozásunktól lesz értékes, tartalmas és emlékezetes, teljes egy-egy jeles alkalma az esztendőnek. Ott rontottuk el, hogy vakokká lettünk arra, hogy Isten ajándékát lássuk meg az ünnepeinkben, és a hitünk lett tompává, hogy készek legyünk átvenni az Úrtól a nekünk elkészített lelki kincseket. A karácsony sem a feldíszített fenyőfától, vagy az egymásnak díszes dobozokban átnyújtott ajándékoktól lesz igazán ünneppé; húsvét sem a piros tojástól, a nyuszitól, a sonkától, a locsolóversektől, más népszokásoktól legyen emlékezetes, hanem azoktól a megfizethetetlen ajándékoktól, amiket Isten akar átnyújtani nekünk Krisztusban a Lélek által.
Pünkösd éppen ezért az emberek döntő többségének nem is ünnep, mert ilyenkor nem is adunk ajándékot egymásnak. Jó lenne a Szentlélek kitöltésének idején elfogadni, hogy igazi ünnepünk csak a Lélek által lehet. Először tőle kell megajándékozottnak lennünk, hogy még a hétköznapokban is átéljük a vele való együttlét örömét.
Milyen ajándékkal akar megtölteni minket Isten Lelke, aki nemcsak ajándékozó Isten, de Ő maga az ajándék?
A Lélek ajándéka:  az egység, az egy szív, egy lélek ajándéka, ahogy azt Kecskeméthy István bibliafordításában olvashatjuk. Milyen kegyelmes Isten, hogy tudja, éppen erre az ajándékra van szükségünk.  Hiszen  a XXI. század embere az atomkor embere.  Mi egy atomjaira széteső környezetben, társadalmi közegben élünk.  Bár külsőképpen úgy látszik, mindtha mindent áthatnának a különböző egységtörekvések (pl. Európai Unió, különböző pártszövetségek, civil szerveződések), az ember még soha nem volt ennyire magányos, ennek döntő oka Pünkösd tagadása, az egységet elhozó, és megvalósítani képes Szentlélek elutasítása.
A Szentlélek ajándéka minden keresztyén közösségnek: az egy szív, egy lélek ajándéka, ugyanúgy, ahogy az első Krisztus követő közösség számára is ezt tette igazi ünneppé Pünkösdöt. Ő hozta létre az igazi egységet szeretetben, és békességben a Krisztusban. Mi is sokfélék vagyunk, különböző háttérből érkeztünk, mégis lehetséges ez a pünkösdi egység.  Az első keresztyén gyülekezet egysége észrevehető volt két dologban: egyek voltak az Isten dicsőítésében és az imádkozásban.
A Lélek ajándékát mindig céllal kapja az egységre jutott gyülekezet: az egyház szolgálatra, a közösség hasznára, és javára kapja a Lélek ajándékát.  A Lélek által lesz képessé és alkalmassá gyülekezetünk, hogy betölthessük hivatásunkat: Krisztus kegyelme áradjon rajtunk keresztül városunkban, e sóvárgó világba. Pünkösd csodája ma is csak a Lélek által válik lehetőséggé, hogy beszéljük, megéljük Isten nagyságos dolgait, s ezt ne csak mi értsük, hanem minden nép, mely még az egyházon kívül van, értse a „maga nyelvén",  gondolkodásmódja szerint, milyen hatalmas dolgot tett érte Isten.
Az egyház ma is átveheti Isten ajándékát, az Ő Lelkét, Akit azért kapunk, hogy szolgáljunk vele.  Szükségünk van tehát Lélek világosságára, hogy meglássuk, milyen ajándékot kaptunk személyesen az Úrtól, mert minket is vár a világ, mint a világosság gyermekeit. Szükségünk van a Lélekre, hogy megtaláljuk helyünket a gyülekezet különböző szolgálataiban, s így mi is alkalmassá lehetünk Isten nagyságos dolgainak hirdetésére. Adja meg az Örökkévaló mindannyiunknak az egy szívvel, lélekkel való dicsőítés és könyörgés ajándékát, mert akkor olyan közösséggé lehetünk, amin a pokol kapui sem vehetnek erőt. Ezen üzenetekkel, és a Szentlélek áradásának ajándékával kívánok minden soroksári testvéremnek Áldott Pünkösd Ünnepet! Így legyen, Ámen.
Kiss Péter, református lelkipásztor

................................................................................

Beiktatták Testvérgyülekezetünk lelkipásztorát!

A templomot teljesen megtöltő hívek között harmincnégy palástos lelkész vonult be. Soroksáron 2012. április 29-én Kiss Péter lelkipásztort ünnepélyes keretek között iktaták be.

A 167. dicséret (Jöjj mondjunk hálaszót...) eléneklése után Főtiszteletű Szabó István, kerületünk püspöke a római levél 8. rész 1-14 verseinek felolvasásával kezdte meg szolgálatát. Igemagyarázatában lengedhetetlenül fontosnak tartotta, hogy a Krisztus iskolájába minden nap megérkezzünk, hogy az élet háborgó viharában minden nap igényeljük a révkalauz segítségét.  Azt kívánta a beiktatandó lelkipásztorunknak, a soroksári gyülekezetnek, hogy legyenek tanulótársak a Krisztus iskolájában. Legyenek utitársak és zarándokok a mennyei otthon keresésében, és ha kűzdeni kell - már pedig kell! - legyenek hűséges harcostársak. Abban biztosak lehetnek, hogy Krisztusunk Szentlelke mindig, minden körülmények között társunk lesz.

A 370. ének eléneklése után Illés Dávid esperes köszöntötte, és iktatta be Soroksári lelkipásztori tisztébe Kiss Pétert. Átadta részére a templom pecsétjét: ... „ez a pecsét jelképezze azt, hogy hűségesen őrködsz szolgálatodon, és magtartod egyházközséged jó rendjét." Majd a templom kulcsainak átadása következett: ..."nyisd meg ezt a templomot mindazok előtt, akik keresik Isten akaratát, légy vígasztalója a rászorulóknak"..., majd elsőként megáldotta a lelkipásztorunkat, és felkérte a jelenlevő lelkipásztorokat is, hogy áldásmondással köszöntsék az újonnan beiktatott Kiss Pétert.

A harminchárom áldás elhangzása után Illés Dávid esperes megnyitotta az egyházközségi közgyűlést.

Köszöntőt mondtak a kibocsátó, a fogadó egyházmegye nevében, a kibocsátó gyülekezet nevében, a volt iskolatársak, és a Soroksáron tevékenykedő történelmi egyházak nevében.  A soroksári gyülekezet nőszövetsége nevében Szabóné Hamar Erzsébet, a presbitérium nevében Szabó László gondnok köszöntötte lelkipásztorát.

Levélben fejezte ki jókívánságait többek között Steinbach József dunántúli püspök, Balogh Zoltán államtitkár. Köszöntötte még a beiktatott lelkészt szép kórusszámokkal az anyagyülekezetének énekkara, hittanosaink közül Szabó Emőke versmondással, Geiger György Kossuth-díja trombitaművész és Marosi Éva Liszt-díjas hárfaművész hangszeres zenével.

Az ünnepi istentisztelet szeretetvendégséggel zárult.

Az istentisztelet képei, és teljes hangja megnézhető, meghallgatható erre a feliratra kattintva.

(120502-szala)

. - . - . - . - . - . - . - . - . - . - . - . - . - . - . - . - .

Húsvét üzenete

"Mikor azért estve vala, azon a napon, a hétnek első napján, és mikor az ajtók zárva valának, ahol egybegyűltek vala a tanítványok, a zsidóktól való félelem miatt, eljöve Jézus és megálla a középen, és monda nékik: Békesség néktek!
És ezt mondván, megmutatá nékik a kezeit és az oldalát. Örvendezének azért a tanítványok, hogy látják vala az Urat.
Ismét monda azért nékik Jézus: Békesség néktek! Amiként engem küldött vala az Atya, én is akképpen küldelek titeket.
(János 20: 19-21)
Kedves testvéreim!
2012. esztendőnk szép tavaszán, Húsvét ünnepének hármas üzenete így akar megszólítani minket:
1. A Feltámadott nélküli gyülekezet, mindig zárt közösség. Így olvassuk a jánosi leírást: a hétnek első napján mikor az ajtók zárva voltak. Ha nem a Feltámadott Úr Jézus Krisztus van egy gyülekezeti élet közepén, akkor az a közösség szükségszerűen zárt, bezárkózó, másokat elfogadni, befogadni nem képes, kirekesztő gyülekezet lesz.
2. A Feltámadottal találkozott gyülekezet befogadó közösség. Egyértelműen kitűnik az evangéliumból, hogy akik már találkoztak a Feltámadottal másképpen viszonyulnak azokhoz, akik kiszakadtak a közösségből. Nincs semmi nyoma Tamás megítélésének, minősítésének, megbélyegzésének. A feltámadott Úrral találkozott tanítványi közösség nem minősíti Tamás állapotát, helyzetét, hanem egyszerűen elmondták neki, mit tapasztaltak Jézus közelében, hogy mennyi öröm áradt életükbe, mert látták az Urat. Most már sugárzott róluk, hogy átélték amiről beszélnek: él az Úr, Feltámadott az Úr Jézus Krisztus.
Húsvét Ünnepén a mindenkori gyülekezet feladata, hogy megvizsgálja: miképpen tekint a saját közösségéből kiszakadt testvéreire, és minősítések értékítéletek meghozatala előtt végiggondolja: meglátszik rajtunk, hogy mi a Feltámadott Úrral élünk. A Húsvét örömhíre így hangzik: Tamás azért talált vissza a gyülekezetbe, és azért lett neki is találkozása a Feltámadottal, mert egy Urának örvendező, őt egyáltalán nem minősítő közösség veszi körül, akik nem tesznek mást, mint megosztják vele örömüket. Mert ez a közösség már tudja: Tamásnak is akkor lesz öröme, akkor lesz találkozása az Úrral, ha visszatér abba a közösségbe, ahol Jézus ígérete szerint meg akar jelenni.
3. A gyülekezet éppen így, ezen az úton válik gyógyító közösségé. A XXI. század emberének Isten ezt a húsvéti ajándékot szánja: a gyógyító közösség kegyelmi eszközét. Mert a mai kor emberének a magány, a totális elszigetelődés, kapcsolatainak gyengülése, vagy egyenesen megszűnése nyomorítja meg, teszi végérvényesen tönkre. Isten egyetlen eszközzel akar segíteni az így megnyomorodott emberen: a Feltámadott Úrral találkozott, és Urával együtt élő közösség, gyülekezet ajándékával. Keresztyén testvéreim! Velünk soroksári Krisztus-követőkkel akarja gyógyítani ma is a bezárkózás és az elszigetelődés átkát az Örökkévaló Isten. Így legyen minden soroksári testvéremé a Húsvét öröme: találkozás a Feltámadottal, és gyógyító közösség az anyaszentegyházban, Ámen!
Kiss Péter, református lelkipásztor

 

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Advent a templomon kívül és belül...

Testvérgyülekezetünk székhelye szerinti önkormányzat (Soroksár) a város főterén Adventi programsorozatot szervezett. A civil szervezetek, alapítványok, vállalkozások mutatják be magukat, s adnak kisebb-nagyobb ajándékokat az érdeklődők számára. A látogatók pedig adományokkal támogathatják a cívil szervezeteket.
Gondolván, hogy a református templom előtti téren jelentősen megnő majd a forgalom, és a délutáni-esti órákban sokan jönnek le a "forgatagba", testvérgyülekezetünk úgy határozott, hogy a térre néző ifjúsági helyiség kapuját kinyítja, s valódi ádventi programmal fogadja a betérőket. A gyülekezeti tagok segítségével mód van éneklésre, imádkozásra, beszélgetésre, a gyerekek pedig rajzolhatnak, festhetnek, ragaszthatnak, de bibliai történeteket is hallhatnak. 
A képeken a szabadtéri  (Önkormányzati rendezvény rész), és beltéri (egyházi rendezvény) program pillanatai láthatók.

(foto: szala)

Minden este fél hét, hét óra körül ürül ki a tér, amikor is a gyülekezet jelenlévő tagjai adventi, karácsonyi énekekkel búcsúztatják a látogatókat.

 

Testvérgyülekezetünk lelkipásztora nyugdíjba vonult!

Új lelkész Soroksáron!

Soroksári testvérgyülekezetünk lelkésze - Kádár István Csongor- 2010. november 1.-én -  nyugdíjba vonult. A gyülekezet pásztorolását Nt. Takaró Tamás esperes vette át, s vezette végig a testvéreket a lelkészválasztás folyamatán. A gyülekezet közgyűlése egyhangú szavazással Kiss Péter lelkipásztort választotta meg parókus lelkészként. A választás ellen senki nem nyújtott be panaszt, vagy észrevételt, így az jogerőre emelkedett. Az átadás átvételi eljárásra június 20-25 között kerül sor, közben az új lelkész beköltözött a frissen felújított parókiára. A Soroksári Református Egyházközség lelkipásztoraként az első hivatalos szolgálata 2011. június 26-án, vasárnap lesz.

Szolgálatára, a lelkészcsalád életére, tevékenységére  Isten gazdag  áldását kívánjuk!

A lelkészcsaládot rövidesen bemutatjuk honlapunk olvasóinak, s bízunk benne, hogy testvérgyülekezetünk lelkipásztorát személyesen is üdvözülhetjük majd az elkövetkező időszakban.

(110620-szala)

 

.............................................................

 

"Azért jöttem, hogy szolgáljak köztetek, nem azért, hogy a szolgátok legyek." Ezek a mondatok hangzottak el 27 éve, Kádár István Csongor lelkipásztor soroksári beiktatásán, aki lelkészi szolgálatát 1971-ben Abrudbányán kezdte.

2010. október 31-én a reformáció napján tartotta gyülekezetében az utolsó istentiszteletet parókus lelkészként, hiszen november 1-vel nyugdíjba vonult.

Az ünnepi istentiszteleten Kun Oszkár mondott verset a reformációról,  Nagytiszteletű Úr a római levél 10. fejezet 11. verse alapján tartotta meg az igehirdetést.
Hittanos gyermekek köszöntötték lelkipásztorunkat, majd Kádár István Csongor köszönte meg a gyülekezetnek a 27 év alatt nyújtott segítséget. Külön köszönettel illette a 10 vagy azt meghaladó ideje szolgáló presbitereket, különösen Kenyő Miklós testvérünket, aki 58. éve presbiter, Matkó Imre testvérünket, aki 20 éve szolgálja az Urat és a gyülekezetet presbiterként. Oklevelet nyújtott át még Székely János gondnoknak 15 éves, Kerekes Illésnének és Bálint Istvánnak 10 éves presbiteri tevékenységük alkalmával. Györgyike, gyülekezetünk kántor-orgonistája néhány kedves szóval és egy Ady verssel búcsúzott lelkészünktől.

Az istentisztelet befejeztével a gyülekezet tagjai külön-külön is elbúcsúztak, s jókívánságaikat adták át a távozó lelkipásztornak.

 

(101107-szala)

 

 

Gyorshír!

 

 

 

(A korlátozás 2010. november 1-vel megszünt!)

A Soroksári Református Egyházközség elnöksége megkérte Szabó Lászlót, a gyülekezet honlapjának valós szerkesztőjét, hogy a döntés visszavonásig a "honlapunkra semmit se tegyen fel és a gyülekezet nevében ne nyilatkozzon"!

A gyülekezet honlapja ide kattintva elérhető.

(091228-szala)

 

 

Karácsonyi levél!

Hangulatváltás, vagy megváltás?

 

Karácsony ünnepét világszerte örömmel és boldogan meg­ülik az emberek. Legalábbis a látszat szerint! A gyerekek az ajándékok után sóvárognak: egy új MP3-as lejátszó, számí­tógépes játékok, első vagy sokadik mobiltelefon, DVD­ filmek stb... A szülők a bevásárló központokat rohanva va­lamiféle meghitt, békés hangulatot képzelnek maguk elé. Talán az idén az ünnepi lakoma, a fenyőfa illata és a lehullott hó lélekemelőbbé varázsolja majd az ünnepet. Az if­jabb generáció a „jó buli" lehetőségét keresi a "szeretet ün­nepe" mögött. A televízióban egy-egy újabb amerikai mozi­filmet vetítenek valamelyik kereskedelmi csatornán. A hal-­pulyka-töltött káposzta, a bejgli meg a bor, a szaloncukrok, a csillagszórók, a fehér ruhás angyali figurák, a díszesen csomagolt ajándékok és a "boldog karácsonyt!" köszönté­sek mind-mind az ünnep elmaradhatatlan kellékei. Sokan úgy élik meg, mintha karácsony egyszerűen a hangulatvál­tás ünnepe lenne. Ezért van az, hogy azok is "ünneplik" ezt a napot, akik nem tudnak, vagy nem is akarnak tudni a Meg­váltóról. Pedig karácsony nem a hangulatváltás, hanem a megváltás ünnepe! Karácsony az Isten irántunk való ke­gyelmes szeretetét hirdeti. Nem csak úgy általánosságban a "szeretet ünnepéről" van szó. Nem az emberek egymás iránti szeretetét ünnepeljük. Karácsony az Isten irántunk való, meg nem érdemelt, kegyelmes szeretetének az öröm­üzenete. Így mondja ezt a Biblia: "Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert az Isten nem azért küldte a Fiút a világba, hogy elítélje a világot, hanem, hogy üdvözüljön a világ általa." (Jn. 3: 16-17) A karácsonyi evangélium azt hirdeti a számunkra, hogy Isten szereti az embert! Egyszülött Fiát, Jézus Krisztust adta helyetted és érted a kárhozatba, azért hogy neked új, megváltott, bol­dog életed lehessen, aminek a folytatása a mennyben van! Isten Jézus Krisztus halála és feltámadása által elvégezte, hogy mint az Ő megváltottja, az Ő dicsőségére élj ezen a Földön.
Ünnepeljük tudatosan "Azt", "Aki" miatt ez az ünnep keletkezett! Tudatosan ünnepeljük Megváltó Urunkat, Jézus Krisztust! Nem baj az, ha van otthon ádventi koszorú és gyertya, de ettől még a hangulatváltáson túl nem lesz bol­dog az ünnepünk. Üljön le esténként a család és vegyük elő a Bibliát és beszélgessünk "Arról", "Akit" várunk, dicsér­jük a Szentháromság Istent énekkel, imádsággal. Ha valaki egyedül van, tegye ugyanezt, meg fog telni a szíve örömmel és békességgel. Látogassunk el a templomba, ahol Isten beszédét hallhatjuk meg az evangélium hirdetése közben, és hálát adhatunk Urunknak, hogy karácsony számunkra a bűneinkből való megváltás ünnepe lett!

 

Péterffy György, református lelkész
(091220--)

 

 

 

 

Istentől lett a hit által - letették a Soroksár-újtelepi református templom alapkövét.

Trianon szomorú következményeként a környező országokra eső elcsatolt területeket sokan elhagyták, egy részük Magyarországon, azon is belül a német ajkú római katolikus településen, Soroksáron lelt otthonra. A köztük elő reformátusok a vidékről a főváros közelébe települtekkel kiegészülve, a csepeli református egyház segítségével bő fél évszázada szervezte meg a Soroksár-újtelepi gyülekezetet, mely korábbi prédikáló helyeit kinőve hívei igényeinek megfelelő immár húsz éve tervezi egy új templom megépítését, melynek első fázisa a szeptember 27-i alapkőletételi ünnepség volt.
Barátságos erdő és csendes házak által határolva a város szélén egészen a tegnapi napig üresen állt az a telek, mely több száz református család életében már most hatalmas szerepet játszik! Igaz, a Rüll Tamás építész tervezte templomnak ma is csupán csak az alapköve van meg, de ez Kádár István Csongor helyi lelkipásztor szerint nagy mérföldkő. „Ezzel a mai nappal egy korszak befejeződik, de ezzel együtt egy új is elkezdődik: a templomépítés ideje. Kálvin János születésének félévezredes évfordulóján Isten legyen kegyelmes hozzánk és áldja meg mindazokat, akik ebben jó szívvel segítettek és munkálkodni fognak. Együtt kérjünk erőt, hogy egészségben megérhessük azt a napot, ami már nem az alapkőletételről, hanem a felszentelésről szól" - mondta ünnepi köszöntőjében a majdnem három évtizede itt szolgáló lelkész. A Szózat eléneklése után Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke hirdette az igét, aki a missziói útján járó Pál apostol Thesszalonikaiakhoz írott levele alapján hálaadásra buzdított mindenkit ekképpen: „Neked hódolunk mennyei Atyánk, minden valóra váltott ígéretedért cserébe teljesen elkötelezzük magunk neked. Azt kívánom, hogy ez a ház ne csak építésében és felszentelésékor hirdesse Isten dicsőségét, de legfőképpen kapui kinyitását követően nap nap után. Most csak alapkövet helyezünk el, de remélem, hogy szívetekben már ott van a kész templom egységbe hívogató képe." Szavai kiemelték az építkezés fontosságát, mely egy szempillantás alatt átformálja a közösséget, tekintve, hogy a majdani épület központja lesz minden családi eseménynek a keresztelőkkel kezdve, a konfirmáción és esküvőn át, a temetésekig jutva, arról nem beszélve, hogy eközben mindvégig Isten hívogató szava szól. „Ez a fontos döntés a nemes emberi indíttatások mellett leginkább az Úr beszédének a befogadásáról szól, mely a szent élet összefogásával a következő években remélhetőleg ide sűríti az örök élet minden tiszta szépségét, mintegy földi „előszobájaként" a mennyei paradicsom végső valóságának, mely feltétlen módon meghatároz mindannyiunkat."
Az istentisztelet után Illés Dávid esperes hálaadó imában köszönte meg a lehetőséget, hogy saját magunkat akár áldozatként is beleépíthetjük a test készülő templomába, majd felhívta az egybegyűltek figyelmét, hogy „Krisztus sokkal közelebb van hozzánk, mint gondolnánk, így alázatos kitartással és bölcs hűséggel tartsuk meg parancsolatait!" A Mi Atyánkot követően az Ároni áldás kíséretében került sor a fundamentum első kövének hivatalos lerakására, melyet természetesen a régóta várt nagy ováció, és Geiger Ferenc köszöntője követett. A Királyok könyvéből Salamon templomépítésének történetét idézve illusztrálta a gondolat 1994-es megszületésétől, a bürokrácia útvesztőjén át vezető rögös útját, mely önkormányzati bizottságok és lakossági fórumok döntésétől egyaránt függött. „A népi építészeti hagyományokat megelevenítő, megújulásra képes középület reprezentatív külseje a szakrális téren túl gyülekezeti termet, lelkészi lakást, és - hivatalt is ad, így nemcsak a hívő ember számára mondható el, hogy a lényeg a falakon belül zajlik" - mondta a fiatal városrész polgármestere. Ezt követően a felekezetközi összefogás jelképeként Király Attila katolikus plébános, majd Györi János Sámuel evangélikus lelkész fejezte ki támogatását és jókívánságait a közös ügy missziójának fontosságát tekintve. A Máté evangéliumából vett igeszakaszt meghallgatva ki-ki elgondolkozhatott annak igazságán: „Ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők." Ezt követően ünnepi műsor keretében előbb a gyülekezet ifjú hittanosai, majd a Soroksár-Újtelepi Szent István Katolikus Plébánia énekkara szolgált, végül Veres Előd színművész átütő erejű Baja Mihály: Töltsétek meg a templomot! című szavalatában gyönyörködhettünk. A 90. zsoltár közös eléneklése után Péterffy György beosztott lelkipásztor áldása, majd a Himnusz következett. A délutáni program zárásában a gyülekezeti tagok szeretetvendégség keretében tervezgethették az épülő templom közelgő mindennapjait.

Pintér Dániel Gergő
www.reformatus. hu

(090928--)

 

Konfirmáció Soroksáron.

Tizenkét ifjú állt az Úr asztalánál, s tette le a fogadalmat a gyülekezet előtt. A konfirmandusokat meghitt, emelkedett hangulatú istentiszteleten fogadta be a soroksári közösség.
Hosszú idő telt el, hogy ismét tíz fő fölé emelkedett a konfirmandusok létszáma. Idén -Pünkösd másodnapján- is megtelt a soroksári templom, s tizenkét fiatal adott számot felkészüléséről, tudásáról, erősödő hitéről. A közösen elmondott imádság, a fogadalom, s az első ízben vett úrvacsora bizonyára maradandó élményt jelentett számukra. A gyülekezet meghitt, emelkedett hangulatú istentiszteleten fogadta be Őket a soroksári közösségbe!

Csatolt dokumentumok:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 1423, összesen: 655140

  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.