Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Hálaadás

Hálaadás, köszönet az új kenyérért


Vasárnap úrvacsorai istentisztelet keretében tartják a református közösségekben az Újkenyér, ősi szép nevén új búza zsengéje ünnepét. A kiemelt alkalom egyike az évi hét úrvacsoravételnek. Az istentiszteletek a helyi liturgikus rendtartás szerint kezdődnek a gyülekezetek templomaiban. 
A hálaadási nap - ószövetségi hagyo­mányt követve - szertartásos keretbe rendezi az örök emberi igényt, hogy köszönetet mondhasson Istennek a föld terméséért, az emberi munka eredményéért. „Új kenyeret pedig és pergelt búzaszemeket és zsenge kalászokat ne egyetek mind a napig, a míg be nem viszitek a ti Isteneteknek áldozatját. Örök rendtartás ez nemzetségről nemzetségre minden lakóhelyeteken." (3 Móz 23: 14) 
A régi időkben ezen a napon új búzából őrölt lisztből sütött kenyér került az Úr asztalára. Istentiszteleti keretekben megköszönték az Életet, hogy megáldotta az úr és megőrizte határaikat, és biztonságba helyezhették a termést. Csak az áldást követően süthettek kenyeret az új kenyérgabonából. 
Mai istentiszteleti keretei és az úrvacsoraosztás szertartása újszövetségi üzenetet hordoz: az Élet Kenyerének jelenvalósága áldáshozó. 
Alkalma a megállásnyi ünneplésnek, köszönetnek. Pál apostol szavaival: „Ha pedig a zsenge szent, akkor a tészta is; és ha a gyökér szent, az ágak is azok."

(110828-Molnár Melinda)
www.szekelyhon.ro

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 294, összesen: 654011

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.