Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Kibúcsúzás

A hetedik nap áldásait kívánták Berde László lelkipásztornak

Érezhetően őszintén megéltünk egy életrajzot, amit talán sokan nem is ismertek. Bensőséges hangulatú, baráti, szeretetteljes volt a hála alkalma - személyesen és gyülekezeti vonatkozásban is. Nemzedékek jönnek-mennek; mindennek kezdete és vége van - hangzott el az igei gondolatokban. A kibúcsúzó istentisztelet érzékeny alkalom: mindenki könnyen sír. Berde László is nehéz szívvel válik meg a gyülekezettől. De hangsúlyozta: ha nem is az Úr asztalánál vagy szószéken, örömmel vesz részt a közösség életében, és szívesen foglalja el helyét a többi gyülekezeti tag és nyugdíjas lelkésztársak mellett.

A húsz székelyudvarhelyi év alatt 625 keresztelőt, 369 esketést, 262 temetést végzett, és 1229 konfirmálót vezetett az Úr asztalához. A vasárnaponként három alkalommal tartott istentisztelet hatezer palástos szolgálatot jelent.

Negyven lelkészévről   - amelyből húszat helyben töltött - vetett számot a kibúcsúzó lelkész. Akit a soroksári testvérgyülekezet új lelkésze, Kiss Péter Kálebhez hasonlított: „Szívből szóló és jó hírt mondó személy". Életerős, fiatal nyugdíjas, aki még sokat tud szolgálni. Dragán  György  magyarországi lelkésztestvér a személyes ismeretségre hivatkozva két igével indította új életszakaszába a nyugdíjba vonulót. Szabó László soroksári gondnok barátként és fogadott családtagként mondta el köszönő gondolatait. Bevallotta: a búcsúzáshoz „nem ment tovább a beszéd". Orth István képzőművész, a barát, az évfolyamtárs és a szebeni  (testvér)gyülekezet presbitere ezer szállal kapcsolódik a Berde családhoz. Biztatta: a bibliai értelemben vett hat alkotó nap után eljött a nyugalom ideje - élvezze a hetedik nap áldását. Elek József, az egykori farcádi szomszéd ismerte Berde László szüleit . Legénykorában a fiatal lelkész édesanyjánál kosztozott. Megszólalásával, visszaemlékezésével jó farcádi hangulatot vitt a templomba.
A köszönetek rendjén Berde tiszteletes úr hálát mondott a gyülekezetnek, nyugdíjas  lelkészeknek, családjának, presbitereknek, kórusnak. Családja ajándéka a gyülekezetnek az alkalomra készült színezüst ötvösmunka: úrvacsorai kenyérosztó tál. A presbiterek alapos és jó pihenést kívántak. A végén minden részvevő  kapott egy, a lelkész által megírt képeslapot a templomról. Méltóságteljesen állták ki a sor, hogy egy-két jó szóval, virággal köszönjék meg Berde László két év tizedes Isten- és emberszolgálatát körükben.
A z  új  lelkész  megválasztásáig a Bethlen-negyedi református   egyházközségben vasárnaponként 12 órától Fülöp Gábor felsőboldogfalvi beszolgáló lelkész istentisztelet tart, és ellátja az egyéb lelkészi teendőket is.

(120626-Milnár Melinda)

(A parókus lelkészként megtartott utolsó istentisztelet hangja itt meghallgatható!)

(A "kibúcsúzás" hanganyaga itt meghallgatható!)

Köszöntések
A Bethlen Gábor Dalárda Máthé Vilma vezényletével három, az alkalomra választott dallal mondott köszönetet, és Anett, a kisunoka meglepetésképpen csengő hangon énekelt nagyapjának. Ettől a vendéglelkész kisfia is kedvet kapott a gyülekezeti szerepléshez. Fülöp Alpár felolvasta Varga Pál lelkész és a dietermheimi testvérgyülekezet, valamint az Ulm környéki Magyar Protestáns Gyülekezet üdvözletét és jókívánságait. Saját köszöntőjében Wass Albertet idézte. Boros János nem „búcsúzott", hiszen a kórusban egymás mellett van a helyük. Feleky Ibolya szavalatával, Székely Kincső pedig gitáros énekével gazdagította a hálaadást.

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 612, összesen: 641598

  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...
  • 2024. április 03., szerda

    Messze megelőzve korukat, épp negyven éve kezdtek gyülekezetépítésbe egy panelvárosban Szénási János és felesége, Gazda Klára lelkipásztorok, akikkel ...