Pedagógusnap 2016.június 04.

"Ne hagyjátok a templomot, a templomot, s az iskolát."

Verőcén, 2016. június 4-én, Reményik Sándor költő fenti gondolatai egybecsengtek a református templom harangjának zúgásával - mintegy jelképesen megszólaltatva a községben folyó iskolaügyi munkát - mert a harangszó, a pedagógusnapi ünnepség kezdetét adta hírül.

A református templomban, a Verőcei Géza Fejedelem Református Általános Iskola, Óvoda, és Bölcsőde pedagógusai, alkalmazottai és dolgozói, a rendezvényen megjelent egyháztagokkal és érdeklődőkkel együtt, Ökumenikus Istentisztelet keretében ünnepeltek.

A harangzúgást követően, a katolikus testvérek köszöntésére, a református templom ódon falai között, felcsendült az Ave Maria.

Az Igét, Nagytiszteletű Márkus Gábor református lelkipásztor, és Főtisztelendő Fejérdy Áron plébános hirdette. A pedagógusnapi ünnepség résztvevőit, a Verőcei Önkormányzat részéről, Marschall Márk Mihály alpolgármester köszöntötte.

Márkus Gábor nagytiszteletű úr, az Ige felolvasása előtt, rövid történelmi visszatekintést tett a magyar nép XX. századi szenvedéseiről, az I. és II. világháború mérhetetlen pusztításairól, Trianon tragédiájáról, a II. világháborút követő időszak nyomorúságairól.

Mint mondta, a hívő embernek el kell gondolkodnia a történelmi folyamatok tanulságain, hogy vajon mi az Isten üzenete? Mert a hívő ember számára az Isten, a történelemben is kijelenti magát!

Igeszolgálata középpontjába, a jézusi szeretet parancsát állította. Pál apostol Korintusbeliekhez írt I. levele 13. fejezetét, a „Szeretet himnuszát" felolvasva, feltette a kérdést: vajon milyen szeretetről beszélt Pál apostol? Arról a szeretetről, ha engem szeret valaki, akkor én is viszont szeretem? Vagy arról a szeretetről, amit a János 3,16-ban olvashatunk: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen"

A világ szeretetre vágyik, de Isten nem kell. Pedig a kettő elválaszthatatlan. Mert az Isten a szeretet. Olvashatjuk a 1János 4-ben. És ha szeretet nincsen bennem, semmi vagyok. Idézte a szeretethimnusz sorait. Az Isten szeretete számunkra felfoghatatlan, de hittel meg lehet találni. Meg lehet találni, Jézus Krisztusban.

Igehirdetésében hálát adott Istennek az iskoláért, óvodáért, bölcsődéért, megköszönte az ott dolgozó pedagógusok és alkalmazottak áldozatos munkáját.  „Jó az ÚR, örökké tart szeretete, és hűsége nemzedékről nemzedékre, idézte a 100. Zsoltár sorait. Mert amikor a dolgok úgy „magától" megoldódnak, ahogy a költő mondja, akkor Isten szeretetét, és hűségét tapasztalhatjuk meg. Igeszolgálata végén felolvasta Reményik Sándor Templom és iskola c. versét.

Fejérdy Áron főtisztelendő úr, a Máté Evangéliuma 11,28-30 alapján hirdette az igét. „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.  Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám boldogító, és az én terhem könnyű." Áron atya többek között arról beszélt, hogy sokszor beleesünk abba a hibába, hogy gondjainkban, nehézségeinkben, csak a saját megoldásainkban gondolkodunk, és elfelejtünk Istenhez fordulni. Pedig a világ viharaiban megfáradt ember igazi felüdülését és békéjét, egyedül Istennél találhatja meg. Vigyük bátran Jézus Krisztus elé örömünket, bánatunkat, és gondjainkat. Ezt ajánlotta a jelenlévő pedagógusoknak is, hiszen ők igen nehéz, fárasztó, és áldozatos munkát végeznek. Terheiken ők is könnyíthetnek, és felüdülhetnek, Jézus Krisztusban.

Az igehirdetések után kedves köszöntőknek, megszólalásoknak lehettünk részesei.

A pedagógusnapi ünnepi istentiszteleten először Ladányi Károly presbiter, iskolaügyi gondnok köszöntötte a pedagógusokat, majd Márkus Gábor nagytiszteletű úr Zelenai Vilmosné nyugdíjas óvodavezetőnek gyémántdiplomát adott át. Marschall Márk Mihály alpolgármester úr köszöntőjében Zelenai Vilmosnét, példaképül állított a fiatal nemzedékek elé.

Szanyó István igazgató úr az ünnepségen nem tudott részt venni, pedagógus kollegáihoz, és az iskola, óvoda, és bölcsőde dolgozóihoz szóló személyes hangvételű levelét, Uri- Kovácsné Szunyogh Ildikó igazgató helyettes olvasta fel. Ritzl Erika óvodavezető megható szavakkal köszöntötte gyémántdiplomás elődjét. Az ünnepségen, tiszteletes úr megköszönte Gottfried Madai Éva református hitoktató munkáját, aki szeptembertől már nem tanít az iskolában.

A pedagógusnapi ünnepi ökumenikus Istentisztelet a templomban, Mága Zoltán adagio c. felvételének meghallgatásával ért véget. Ezt követően, a résztvevők átvonultak a gyülekezeti terembe, ahol szeretetvendégség vette kezdetét. (szk)

Az alábbi felvételek a pedagógusnapi ökumenikus Istentiszteletről, és a szeretetvendégségről készültek.

 

pic_imgp8894.jpg pic_imgp8893.jpg pic_imgp8892.jpg
pic_imgp8891.jpg pic_imgp8884.jpg pic_imgp8886.jpg
pic_imgp8882.jpg pic_imgp8880.jpg pic_imgp8878.jpg
pic_imgp8872.jpg pic_imgp8869.jpg pic_imgp8867.jpg
pic_imgp8866.jpg pic_imgp8863.jpg pic_imgp8858.jpg
pic_imgp8853.jpg pic_imgp8851.jpg pic_imgp8850.jpg
pic_imgp8849.jpg pic_imgp8846.jpg pic_imgp8842.jpg
pic_imgp8841.jpg pic_imgp8839.jpg pic_imgp8837.jpg
pic_imgp8836.jpg pic_imgp8834.jpg pic_imgp8832.jpg
pic_imgp8830.jpg pic_imgp8827.jpg pic_imgp8826.jpg
pic_imgp8824.jpg pic_imgp8823.jpg pic_imgp8821.jpg
pic_imgp8820.jpg pic_imgp8818.jpg pic_imgp8817.jpg
pic_imgp8816.jpg pic_imgp8815.jpg pic_imgp8814.jpg
pic_imgp8813.jpg

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 250, összesen: 364143

  • 2024. május 15., szerda

    Munkatársunk, Parti Judit a Média a Családért díj április jelöltje portálunkon megjelent Sosincs késő az igenhez című írásával.
  • 2024. május 15., szerda

    Az Apakulcs 2022 és 2023 után 2024-ben is meghirdeti az Apa ezerrel! pályázatot.
  • 2024. május 14., kedd

    A 2024. pünkösdi száma a Szentlélek mai munkájáról tudósít.
  • 2024. május 13., hétfő

    Sárbogárdon egykori lelkészük századik születésnapjáról emlékeznek meg május 25-én. Az ünnepre készülve Szabó Miklós és Jákob Mihály segítségével idéz...
  • 2024. május 13., hétfő

    Elhelyezték az Építőipari Nívódíj tábláját a budapesti Ráday Ház falán.
  • 2024. május 13., hétfő

    Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a háromnapos rendezvény
  • 2024. május 13., hétfő

    Beiktatták tisztségébe a zámolyi reformátusok lelkipásztorát, Gunyits Ottó Károlyt.
  • 2024. május 09., csütörtök

    Hogyan válik lelki metropolisszá az erdélyi zsákfalu? Ifjúsági evangelizációs heti riportunkból kiderül, mit kaptak és mit adnak tovább a református f...
  • 2024. május 08., szerda

    Négy „panelgyülekezet” lelkésze mesélt a szolgálatban megélt örömökről és kihívásokról.
  • 2024. május 05., vasárnap

    Filmtörténelmet írt A nemzet aranyai című dokumentumfilm. Mezei Áronnal, a mozi vágójával saját történetének, férfivá válásának mérföldköveiről is bes...