Ökumenikus imahét 2019. január

"Az igazságra és csakis az igazságra törekedj!" 5Móz 16,20

A katolikus Szent Kereszt felmagasztalása kápolnában 2019. december 21-én este 18.00 órakor, a kápolna csengettyűjének megszólalásával kezdetét vette az ökumenikus imahét.

Az idei ökumenikus imahét anyagát az indonéz keresztyén testvérek állították össze. Az imahét központi igéje: „Az igazságra, és csakis az igazságra törekedj!...."(5Móz 16,20)Az első estén a katolikus ifi zenei együttes előadásában csendült fel a dal: „Ím, Eléd ünnepelni jöttünk, mint egy nagy család..." Kifejező, és alkalomhoz illő volt ez az egyházi ének, mert az ökumenikus imahét a Krisztusban hívők nagy családjáról szól, és az egyetemes keresztyén anyaszentegyház világot behálózó testvéri közösségeinek egységtörekvését jeleníti meg.

Ünnepelni jöttünk össze, mint egy nagy család, a Mennyei Atya nagy családja, és nagy öröm hogy legalább így évente egyszer közösen imádkozhatunk, akik a keresztség által Isten életét hordozzuk magunkban..." Mondta Fejérdy Áron atya megnyitó áhítatában.

Köszöntötte a megjelent katolikus, református, evangélikus és baptista testvéreket, és Márkus Gábor református lelkészt, aki az imahét első alkalmán az igehirdetés szolgálatát végezte.

Márkus Gábor református lelkipásztor igehirdetésében többek között szólt az indonéz nép helyzetéről, elmondta hogy az ország gazdasági kilátásai jók, de ott is nő a szegénység az ellenségeskedés, és ennek oka a versenyszemlélet térnyerése. A versenyszemlélet következménye hogy sokan lemaradnak, így egyre nagyobb a különbség a jómódú és a szegény emberek között. Megemlítette, hogy hazánkban is sok még a nyomorúság, a szegénység, ezt sokan úgy élik meg, hogy kihasználják vagy becsapják őket, mert látják, hogy másoknak jól megy, és ezt nem könnyű feldolgozni.

Kiemelte, hogy ennek a hétnek éppen ezért nagyon fontos gondolata: „Áradjon a törvény, mint a víz, és az igazság, mint bővizű patak!..." (Ámosz 5,24) Mert ott ahol a törvény árad, és a törvényt tiszteletben tartják, kisebb a valószínűsége annak, hogy visszaélnek a szegény ember helyzetével. „Ahol a törvény uralkodik, ott az igazság is jobban érvényre jut."

Kihangsúlyozta, hogy a keresztyén embernek Jézus Krisztus az igazság, hiszen ez az Ő sajátos önkijelentése, amit János evangéliuma számunkra megfogalmaz. Ezért a mai világunkban nekünk az igazságra való törekvés azt jelenti, hogy törekedjünk arra az életre, amit Jézus felmutat.

„Nem több- e az élet a tápláléknál"...? (Máté 6,25) Teszi fel a kérdést Jézus Krisztus! Milyen életet szeretnék élni? Igazságra törekvő életet akarunk? Jézus tanításában nincs nagyobb ajándék a tiszta rendezett életnél, ha én boldog és elégedett szeretnék lenni, hogy az életem csurig legyen örömmel, annak az a receptje, hogy keressem Isten országát."

Az imahét második alkalmára a református templomban került sor. A házigazda ezúttal Márkusné Láng Ilona nagymarosi református lelkésznő volt, aki imájában többek között arról beszélt: „Isten

arra választott ki bennünket, hogy nyájának pásztorai legyünk, Jézus arra tanított bennünket, hogy igazságosan cselekedjünk!..." Majd Isten igéjével, a Zsoltárok könyve 145 8,13 verssoraival köszöntötte a résztvevőket.

Ezen az alkalmon Tőtős János baptista lelkipásztor a Zsoltárok könyve 145,8 alapján hirdette az Igét, a textusból külön kiemelve az Isten kegyelme kifejezést.  Mit is jelent nekünk a kegyelem szó? Ha köznapi értelemben használjuk, talán egy bűnözőre vagy másra gondolunk, akinek szüksége van rá, hogy kegyelmet kapjon. Az Ószövetség könyveiben gyakran találkozunk ezzel a kifejezéssel, a Zsoltárok könyve 136. fejezetének minden verssorában ott találjuk a kegyelem szót.   Isten minket az Újszövetségben is elhívott Jézus Krisztus által, hogy kegyelem alatt éljünk. Példaként hozta föl a tékozló fiú történetét, amit mi is átélhetünk a személyes életünkben. A kegyelem szót nem elég ismerni, egyszer átélni, az a kérdés, hogy benne vagyok-e? Ha benne vagyok, és megértem, hogy az Istenre vagyok utalva, hogy Ő elhívott minket hogy fiaivá legyünk (Galata 4,6) akkor hit által megváltozik a gondolkodásunk, és az életünk.

Az imahét harmadik napjára, a Nyitott Kapu Baptista gyülekezet imatermében került sor.

Itt Hargas Gyula baptista prédikátor a Zsoltárok 40, 17-18 verssoraival köszöntötte a résztvevőket. „Akik Istenben bíznak, akik őt keresik, azok örüljenek és örvendezzenek" Idézett Dávid Zsoltárából.

Azt kívánta: „Legyen ma este is igaz, hogy örülünk, és örvendezünk, mert bízunk az Úrban és az Ő igéje meg tud bennünket vidámítani." Ezen az alkalmon az Isten Igéjében való elmélyülést a gyülekezet dicsőítő zenei együttese segítette.

Az igehirdetés szolgálatát Márkus Gábor református lelkipásztor látta el, az Ámos 8,4-5 - Lukács 4, 14-21 alapján. Igehirdetésében többek között elmondta, hogy Jézus Krisztus küldetése a keresztfán való áldozatának felmutatása mellett az evangélium hirdetése, ahogy azt Ézsaiás prófétára utalva (Ézs 61,1-2) megfogalmazza. Ebből mi is tanulhatunk. Mert Jézus Krisztus szabadítást hirdet a foglyoknak, de nem csak a börtönben lévő foglyoknak. Mert hazánkban is az összes függőségben lévő ember fogoly!  Nem szabad! Egyedül az a szabad ember, akinek Krisztus van a szívében, és életében Isten van az első helyen. Az örömhír hirdetése nekünk is feladatunk. Ahhoz hogy Krisztus szeretetével tudjunk élni, és ezt a szeretetet át tudjuk adni másoknak is, fel kell töltekeznünk. Elmélyedni Isten szavában, Bibliaolvasással, gyülekezeti közösségben, hogy a hitünk erősödjön, és alkalmasak legyünk az evangélium hirdetésére.

Az ökumenikus imahét befejezése a negyedik napon, az előző három nap élményeivel is feltöltekezve, igazi örömünnep volt. Öröm volt megtapasztalni, hogy bármely keresztyén felekezethez is tartozunk, Jézus Krisztusban egyek vagyunk.

A református templomban megtartott záró eseményen a gyülekezeti éneket követően az iskolai gyermekkórus szolgálata következett. Karvezető: Szigeti-Benedek Sándorné volt.

Az ünnepi alkalmon Márkus Gábor református lelkipásztor Kálvin János bűnvalló imádságával hívta imára a megjelent népes gyülekezetet, majd felolvasta Isten igéjét, a Jeremiás próféta könyvének 10,12-16. - verseit. Az imádság után a Cantus Beatus kórus énekszámában gyönyörködhettünk. Karvezető: Verbay Zsolt volt.

Az ökumenikus imahetet záró napon Isten Igéjét  Fejérdy Áron atya hirdette. Igehirdetése elején felolvasta Márk evangéliuma 16,14-15. versét: „Jézus végül a 11-nek jelent meg, amikor egyszer asztalnál ültek. Szemükre vetette hitetlenségüket, és keményszívűségüket, hogy nem hittek azoknak, akik a föltámadása után látták. Aztán így szólt hozzájuk: Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek!" Az imahét témája az igazságra való törekvés, mondta. Áron atya többek között kihangsúlyozta: „Különösképpen arról kellene gondolkodnunk, hogy mi a mi keresztény felelősségünk és együttműködésünk abban, hogy ez az igazságra, az igazságosságra törekvés megvalósuljon az egész teremtett világgal kapcsolatban. Mi keresztények különösen is arra vagyunk meghívva, hogy a közös hitünkből fakadóan együtt lépjünk föl a teremtett világ védelmében, és segítsük elő, hogy Isten országa az egész teremtésben megvalósulhasson......"..."A mi sebzett emberi természetünk, Istentől való elfordulásunk miatt a dolgok már nem Isten szeretetéhez visznek közelebb, hanem bálványokká, használati cikkekké váltak. Tekintetünket, ahogy a teremtett dolgokhoz közelítünk, könnyen beszennyezi az önzésünk, és a szívünk tényleg meg tud keményedni. És így könnyen elmegyünk az Istennel való találkozások lehetősége mellett, és bálványokat gyártunk magunknak....""A teremtett világ nagyságának hittel teli szemlélése segít megtisztulni a keményszívűségünktől, és elengedni végre a bálványainkat, mindazt, amihez úgy kötődik a szívünk, hogy magunkba fordít, és eltávolít az Istentől is, egymástól is. Csak megtisztult tekintettel, csak érzékeny szívvel találkozhatunk a föltámadt Jézussal, mint egykor az a 11- tanítvány." Mondta többek között Áron atya.

Az igehirdetés után Márkus Gábor lelkipásztor szeretettel invitálta a jelenlévőket az Istentisztelet utáni agapéra, de mint mondta, addig „még lesznek meglepetések." Ilyen meglepetés volt a Cantus Beatus további műsora, közte a Soli Deo Gloria c. kórusmű, és Lachegyi Imre furulyaművész koncertje, aki három Barokk művet adott elő. Orgonán kísért Verbay Zsolt.  /szk/

pic_54.jpg pic_53.jpg pic_52.jpg
pic_51.jpg pic_50.jpg pic_49.jpg
pic_48.jpg pic_47.jpg pic_46.jpg
pic_45.jpg pic_44.jpg pic_43.jpg
pic_42.jpg pic_41.jpg pic_40.jpg
pic_39.jpg pic_37.jpg pic_38.jpg
pic_33.jpg pic_36.jpg pic_33.jpg
pic_32.jpg pic_31.jpg pic_30.jpg
pic_28.jpg pic_27.jpg pic_26.jpg
pic_25.jpg pic_24.jpg pic_23.jpg
pic_22.jpg pic_21.jpg pic_19.jpg
pic_18.jpg pic_17.jpg pic_16.jpg
pic_15.jpg pic_14.jpg pic_13.jpg
pic_12.jpg pic_11.jpg pic_9.jpg
pic_8.jpg pic_7.jpg pic_6.jpg
pic_5.jpg pic_4.jpg pic_3.jpg
pic_2.jpg pic_1.jpg

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 447, összesen: 364915

  • 2024. május 16., csütörtök

    Mi a konfirmáció ma? Avítt hagyomány, beavatási szertartás vagy ajtónyitás a fiataloknak nemcsak a gyülekezet, hanem Jézus felé is? Erdélyi gyülekezet...
  • 2024. május 15., szerda

    Munkatársunk, Parti Judit a Média a Családért díj április jelöltje portálunkon megjelent Sosincs késő az igenhez című írásával.
  • 2024. május 15., szerda

    Az Apakulcs 2022 és 2023 után 2024-ben is meghirdeti az Apa ezerrel! pályázatot.
  • 2024. május 14., kedd

    A 2024. pünkösdi száma a Szentlélek mai munkájáról tudósít.
  • 2024. május 13., hétfő

    Sárbogárdon egykori lelkészük századik születésnapjáról emlékeznek meg május 25-én. Az ünnepre készülve Szabó Miklós és Jákob Mihály segítségével idéz...
  • 2024. május 13., hétfő

    Elhelyezték az Építőipari Nívódíj tábláját a budapesti Ráday Ház falán.
  • 2024. május 13., hétfő

    Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a háromnapos rendezvény
  • 2024. május 13., hétfő

    Beiktatták tisztségébe a zámolyi reformátusok lelkipásztorát, Gunyits Ottó Károlyt.
  • 2024. május 09., csütörtök

    Hogyan válik lelki metropolisszá az erdélyi zsákfalu? Ifjúsági evangelizációs heti riportunkból kiderül, mit kaptak és mit adnak tovább a református f...
  • 2024. május 08., szerda

    Négy „panelgyülekezet” lelkésze mesélt a szolgálatban megélt örömökről és kihívásokról.