A reformáció könyvespolca. Reprezentatív kiadványok Magyarországon a reformáció korából

Az Országos Széchényi Könyvtár 2017. október 16-án A reformáció könyvespolca. Reprezentatív kiadványok Magyarországon a reformáció korából címmel konferenciát rendez a reformáció 500. évfordulója tiszteletére.

Ezen az OSZK és más nagy történeti könyvtárak állományából mutatnak be az előadók kiadás-, könyv-, kötéstörténeti vagy tartalmi szempontból olyan nyomtatványokat, nyomtatványsorozatokat és kéziratokat, amelyeknek szimbolikus vagy reprezentatív szerepük volt a magyarországi és európai reformáció történetében. Ilyenek pl. az egyes főúri családok (Rákócziak, Thurzók, Ráday Pál stb.) mecénási szerepével készült reprezentatív kiadványok, a legjelentősebb zsoltáros- és énekeskönyvek, prédikációskötetek, elmélkedő és imádságoskönyvek, katekizmusok, hitvallások. Előadóink főleg az OSZK és a protestáns nagykönyvtárak kora újkorral foglalkozó kutatói közül kerülnek ki, de Szlovákiából két, Romániából egy régi könyvekkel és possessor-kutatással foglalkozó tapasztalt kutatót is meghívtunk.

A konferencia helyszíne: Országos Széchényi Könyvtár, Budapest, Budavári Palota „F” épület, VI. szint, Díszterem

Az OSZK a konferencia napján zárva tart, ezért arra kérjük kedves vendégeinket, hogy a személyzeti bejáraton (V. szint, az Oroszlános kapunál) jöjjenek be a könyvtár épületébe.

A rendezvény ideje alatt kamarakiállításon látható néhány azok közül a kiadványok közül, amelyekről az előadások szólnak.

Csatolt állományok