Az egyházak segítségét kéri az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárság

A magyarországi egyházak segítségét kéri munkájához az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárság - közölte az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten.

Balog Zoltán az egyházi vezetőkkel folytatott egyeztetés után újságíróknak elmondta, a nemzetközi fellépésekben, a Közel-Keleten élő keresztények segítésében kéri a helyettes államtitkárság az egyházak segítségét. Emellett az üldözött keresztényeknek meghirdetett egyetemi ösztöndíjprogram megvalósításában is számítanak rájuk - tette hozzá.

Szólt arról, hogy a világon a keresztények a vallásuk miatt leginkább üldözött csoport, a vallási üldözések 70 százaléka érinti őket.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek elmondta, a katolikus egyház régóta szoros kapcsolatban van olyan régiók egyházi vezetőivel, amelyek a leginkább ki vannak téve az üldözésnek, így már korábban is kialakultak az egyházi szolidaritásnak és segítségnyújtásnak különféle formái, de ezeket most szélesebb összefogással tudják megvalósítani.

Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke úgy fogalmazott, örülnek a helyettes államtitkárság felállításának, és annak is, hogy a kormány igényt tart az egyházak segítségére. A protestáns egyházaknak is számos nemzetközi kapcsolatuk van Afrikában és Ázsiában - tette hozzá.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója közölte, a szervezet az észak-iraki Erbilben működtet állandó képviseletet, onnan koordinálja a munkáját. Abban szeretnék segíteni az ott élő keresztényeket, hogy kellő védelem mellett emberhez méltó életet élhessenek.

Forrás: http://webradio.hu/hirek/belfold/az_egyhazak_segitseget_keri_az_uldozott_keresztenyek_megsegiteseert_felelos_helyettes_allamtitkarsag