Balogh Szabolcs: Mértékegységek és méretek a Biblia korától napjainkig

Az előadás a Világ-egyetemi előadások sorozatban hangzik el.

Balogh Szabolcs programtervező matematikus: Mértékegységek és méretek a Biblia korától napjainkig cimű előadásában annak járt utána, hogy a Bibliában rengeteg különböző mértékegység szerepel, melyeket ma már egyáltalán nem használunk, nem is tudjuk, hogy pontosan melyik milyen mennyiséget takar. Érdekes példákon át megmutatja, hogy mi mekkora is a Bibliában említett tárgyak közül. Végigjárja azt az utat, ami oda vezetett, hogy mára javarészt egyetlen mértékrendszert használunk. Az ide vezető út érdekességeiből is felelevenít néhány epizódot és kitér a kivételekre, ahol mi is furcsa mértékegységeket használunk a hétköznapokban.

Az előadás a Világ-egyetemi előadások sorozatban hangzik el. A korábbi előadások meghallgathatók, letölthetők a www.refpasaret.hu Egyéb anyagok rovatából.

Világ-egyetemi előadások

Már többször, többünkben megfogalmazódott az igény, hogy korunk és gyorsan változó környezetünk jelenségeit, szellemi és tudományos-technikai áramlatait keresztyén szemmel értelmezzük. Együtt keressünk választ világnézeti kérdésekre, hogy ne a pusztán földi dimenziókban, Isten kijelentése nélkül tájékozódó világ kész válaszai verjenek gyökeret a Szentíráshoz igazodni akaró emberek gondolkodásában is.

Az előadásokat és az azt követő beszélgetéseket havi rendszerességgel tartjuk, általában minden hónap első péntekén, délután 6 órai kezdettel.