​​Luther és Luther King

​Június 16-25 között fergeteges 10 nap vár Miskolcra és a zene szerelmeseire, az opera jegyében​. A rendezvénysorozat egyik izgalmas produkciójának ígérkezik ​​a reformáció 500. évfordulója alkalmából született LUTHEREK ragtime-opera színpadi bemutatója,​ de tangó​-​opera, ​operett-​ és​ opera-musical ​is ​színesíti majd a palettát. ​

​Egészen különleges előadás lesz a debreceni Csokonai Nemzeti Színház és a Bartók Plusz Operafesztivál koprodukciója. A LUTHEREK színpadi bemutatójának zenei alapját a kibővített​ Bohém​ Ragtime Jazz Band játssza, amelynek vezetője maga a szerző​, ​Ittzés Tamás.​A teljes zenekari összeállítás egy kisebb swinges big bandnek felel meg.
​A „crossover ízű” ragtime-opera ősbemutató minden olyan zenei elemet felvonultat, ami a dzsesszműfajba beleillik: swing, blues, dixieland, gospel, spirituálé, helyenként operettes hangzás, és természetesen ragtime. A korszellemnek megfelelő műfaji keveredés zenei szempontból mégis egységes.
​ 

​​Az opera vezérfonalát Martin Luther King életének legfőbb mozzanatai adják. A történetben a fél évezreddel korábban élt Luther Márton is megjelenik. A két címszereplő King halála után, a mennyországban találkozik. Hamar kiderül, hogy azok a kérdések, amik Luther Mártont ötszáz éve, vagy Martin Luther Kinget alig fél évszázaddal ezelőtt foglalkoztatták, ma is aktuálisak, jelen vannak úgy az európai, mint az amerikai emberek életében.

​Előadás: ​2017​. ​június 18., 19:00 – Miskolci Nemzeti Színház, Nagyszínház.

​​​​Az opera újjászületése

A 10 napos program alatt felhangzik Leonard ​Bernstein ​​Candide-​feldolgozása​, és Piazzolla tangó-operája,​ a ​Maria de Buenos Aires is, amely szívet és lábat megdobogtató produkció. Hiánypótló alkotás Gyöngyösi Levente ​​A Mester és Margarita opera-musicalje, amely egyszerre dolgozik rock- és szimfonikus zenekarral,  ​Shigeaki Saegusa ​​ifj. Butterfly ​c. ​műve pedig a ​​Pillangókisasszony folytatását meséli el. Kuriózum lesz Girolamo Deraco különleges installációs zenei performansza (PHONE’), ahol a nagyrészt számítógép alkotta digitális hangokból újra analóg hangok válnak, méghozzá 100 klasszikus gramofon segítségével. ​Fellép a berlini operaélet új sztárja Nora Friedrichs, akárcsak az I Musici di Róma néven ismert világhírű olasz kamarazenekar, ​de itt lesz ​a kiváló orosz tenor Mikhail Agafonov és Francesco Buccarella zongoraművész is, Rost Andrea pedig az operaíró versenyt nyert Mátyássy Szabolcs operájában szerepe​l​. 

​​​​A Bartók Plusz Operafesztiválon​ a​ világhírű külföldi sztárok és hazai csillagok​ mellett​ utcai hangversenyek, balett, kamarakoncert, kórusmuzsika, utcabál, népzene, jazz és világzene szórakoztatja a közönséget.