RE-formáció – RE-konstrukció – kiállításmegnyitó

A kiállítás 2018 márciusáig lesz látogatható.

A kiállítást megnyitja: dr. Kiss Erika művészettörténész, Magyar Nemzeti Múzeum ötvös osztály

A Ráday Múzeum új kiállításának középpontjában egy a Kecskeméti Református Egyházközségnek 1785-ben adományozott keresztelőkészlet áll, melynek adományozói Nagybócsai Sárközy János és felesége, Guty Mária voltak.

A keresztelőkészlet egészen unikális ötvösmű, párhuzamát nem ismerjük a protestáns anyagban. 1934-ben, az Országos Református Kiállításon mutatták be először a nagyközönségnek, ahol kiemelkedő sikert aratott. A tárgynak azonban azóta nyoma veszett, már a legidősebb kecskeméti reformátusok sem emlékeznek rá, ami szinte kizárja, hogy a 2. világháborút megelőzően még használták azt.

A Ráday Múzeum a reformáció 500. évfordulójának alkalmából – a rendelkezésre álló források, fotó és leírás alapján – rekonstruálta a keresztelőkészletet.

A bemutatott, rekonstruált készlet kapcsán a kiállítás narratívája bemutatja a református liturgikus-ágendás keresztelési hagyományokat, az adományozó Sárközy családot, valamint azt a lelkészt, Göböl Gáspárt, akinek művészetszeretete inspirálhatta az unikális műtárgy elkészültét.

Az időszaki kiállításban folyamatosan vetítjük majd azt a református keresztelést bemutató néprajzi filmet, melyet dr. Szacsvay Éva (Ravasz László püspök unokája) készített szakértőként.

Kurátor: Fogarasi Zsuzsa

Tervezés-kivitelezés: Vass-Eysen Ervin, Zalatnai Pál

 

Csatolt állományok