Rétvári Bence: hite miatt öt percenként meghal egy keresztény ember

A keresztényüldözés és a közel-keleti, valamint afrikai népirtás elítéléséről és az üldözöttek támogatásáról szóló határozati javaslat vitájával zárta munkáját a parlament.

Az előterjesztőként felszólaló Vejkey Imre (KDNP) azt mondta, hogy az Iszlám Állam terroristái népirtást hajtanak végre a Közel-Keleten élő keresztényekkel szemben. Szavai szerint a terrorszervezet brutalitását már egyetlen politikai erő sem tagadhatja le, de a nyugati mainstream média jórészt elhallgatja a keresztényüldözésről szóló híreket. 2014-ben 4344 keresztényt végeztek ki a hitük miatt, ez a szám tavaly 7100-ra emelkedett – mondta a politikus. A keresztény templomok, imaházak, intézmények elleni támadások száma pedig a 2014-es 1062-höz képest 2406-ra emelkedett – sorolta az adatokat.

Az Iszlám Állam az iraki Moszulban felgyújtott egy 1800 éves templomot, a keresztények pedig ultimátumot kaptak, hogy vagy kifizetik a havi 450 dolláros fejadót, vagy áttérnek az iszlám hitre vagy megölik őket – említett egy példát. A legújabb kori keresztényüldözés százezer ember halálához és közel 130 millió keresztény állandó üldözéséhez vezetett – mondta a képviselő. Napjainkban a keresztények a világ legüldözöttebb vallási csoportjai közé tartoznak, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten a hitük megvallása miatt üldözik a keresztényeket, a nyugati világban pedig az eluralkodott „krisztofóbia” okán – fogalmazott.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a kormány nevében támogatásról biztosította a javaslatot. Szavai szerint világszerte legalább 80 ország van, ahol üldözik a keresztényeket, akár egy Biblia birtoklása miatt börtönbe kerülhetnek, szélsőséges erők falvakat gyújtanak fel, elüldözik vagy megölik az ott élőket. Kiemelte: hite miatt öt percenként meghal egy keresztény ember.

Az államtitkár elítélte a templomok elleni támadásokat és az állami propagandával történő „kereszténytelenítést” is, továbbá szólt a más vallásról áttérőket halállal büntetők és a nők jogait korlátozók ellen. Rétvári Bence beszámolt arról, hogy Magyarország számos helyen humanitárius szerepet vállal, az iraki Erbilben például iskolát épít, és 3 millió euróval járult hozzá ahhoz az uniós alaphoz, amelyet Szíria újjáépítéséhez hoztak létre. Ez a nagyságrend egyezik a francia, a spanyol és a belga felajánlással – tette hozzá. Kitért arra is, hogy a migrációs válságban több karitatív szervezettel átfogó megállapodást kötöttek a határon várakozók ellátása érdekében.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy az Iszlám Állam tetteit az unió parlamentje, az Egyesült Államok képviselőháza és szenátusa, valamint az Egyesült Királyság is népirtásnak minősítette, s a javaslattal Magyarország is csatlakozik hozzájuk. Ezen is túlmutat az előterjesztés abban, hogy felhívják a megfelelő szerveket arra, minél előbb vonják felelősségre az elkövetőket a nemzetközi büntetőbíróságok előtt – mondta. Demeter Zoltán, a Fidesz vezérszónoka időszerűnek ítélte, hogy a parlament felhívja a figyelmet arra, hogy a legüldözöttebb vallás a kereszténység.

Felvetette, hogy Európán kívül mindennaposak a támadások a keresztények ellen, ugyanakkor joggal rázta meg a kontinenst, amikor egy francia pap torkát elvágták az Iszlám Államra hivatkozva. A kormánypárti politikus szerint évente 120-130 millió ember van kitéve üldöztetésnek hite miatt, s számos országban – például Észak-Koreában, Irakban, Pakisztánban – akasztással, testi brutalitással büntetik az érintetteket.

Ma a dzsihadisták egyértelműen fogalmaznak: a keresztények vagy áttérnek az ő hitükre, vagy meg kell őket semmisíteni – mondta, hozzátéve: ez intő jel Európának, amely ezt nem hagyhatja szó nélkül. A politikus helyeselte a magyar kiállást, és üdvözölte, hogy az Emmiben önálló helyettes államtitkárság jött létre az üldözött keresztények megsegítéséért.

Szászfalvi László, a KDNP vezérszónoka arról beszélt, hogy évszázadok óta jelen van a keresztényüldözés, s ma is 200 millió ember van közvetlen életveszélyben. Elítélte, hogy sok államban törvények tiltják a keresztény vallásra áttérést, és tilos a Biblia vagy más keresztény kiadványok birtoklása.

Fontosnak nevezte, hogy Magyarország együttérzését fejezze ki az összes vallási alapon üldözött kisebbség felé és elítélje a kivégzéseket, továbbá az Iszlám Állam terroristáinak bűncselekményeit. A kormánypárti politikus történelminek nevezte, hogy az európai parlament is állást foglalt a népirtásokról.

Forrás: http://magyaridok.hu/belfold/retvari-bence-hite-miatt-ot-percenkent-meghal-egy-kereszteny-ember-1163080/