Karácsonyi képeslap

Elhangzott a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság műsorának Lélektől lélekig rovatában 2017. december 17-én

Mostanában nem küldünk karácsonyi képeslapokat. A mobiltelefon és az internet jóvoltából gyorsabban, közvetlenebbül, de legalábbis egyszerűbben elérjük jókívánságainkkal szeretteinket. Hogy jól van-e így, nem tisztem eldönteni. Mindazáltal eszembe jutott egy régi karácsonyi képeslap, amit még az 1980-as évek legelején lehetett vásárolni, ebből annak idején  néhány példányt eltettem.  Úgy gondoltam, hogy most küldök belőle egyet kedves barátomnak. A hirtelen ötletből aztán lázas kutakodás lett, de sajnos, sehol nem találom. Elmondom hát, mi van rajta. A képeslap afféle szocializmus-korabeli karácsonyi-újévi ábrázolat, szép természetfotó, rajta egy téli táj látható, egy erdőbe futó, behavazott úttal. Hó, fenyőfák, érintetlenség,  a fehér és a mélyzöld idilli elegye, már-már giccs az egész. Csakhogy ezt a téli tájat egy ablakon keresztül látni, az ablakszárnyak pedig keresztet formáznak. Annak idején mi ezt titkos üzenetként fogtuk fel, ezért is tettem el belőle több példányt. Afféle rejtjel volt ez számunkra, kódolt bizonyságtétel, valami olyasmi talán, mint ami a hal ábrája volt a keresztyének számára, az első századokban a keresztyénüldözések idején – aki tudta a görög szót: ichtüsz, kiolvashatta belőle a jeligét: Jézus Krisztus, Isten Fia: Megváltó.

Sok helyről hallani ma, hogy a kereszt jele zavarja a multikultúra és a politikai korrekt ideológusait és végrehajtóapparátusát. Hát elrendelik levenni, ne bántsa senki szemét, és ehhez néhol még egyházi segédletet is kapnak. A világ sok táján pedig üldözés jár érte.

De ha jól értem azt a régi képet, vagy ha jól magyarázom a látványba foglalt jelet, akkor ez egy történetet mond el, vagy még inkább jelzi azt, hogy a Megváltó nem keresztet hozott a világba, hanem azért jött, hogy felvegye helyettünk a világ keresztjét, elhordozza azt, és kiváltson minket bűnből, halálból, kárhozatból. A kereszt tehát a szabadítás és a szabadság jele. Pontosan úgy, ahogy a 124. zsoltár mondja: mi nem szabadok, hanem megszabadítottak vagyunk. Mégpedig Krisztus keresztje és feltámadása által. Adja Isten, hogy ezen a karácsonyon is szemlélhessük így a megváltás titkát. A keresztet nem elvenni, hanem felvenni kell – és az Üdvözítő magára vette azt.