Templom összefogással

Egymásért imádkozik két nagyon távoli közösség: a Baranya megyei hidasi református gyülekezet, valamint a koreai Yeoungju Joongang presbiteriánus gyülekezet. A koreaiak támogatták a hidasi templom megépítését is.

A Presbyterian Church in the Republic of Korea (PROK), és azon belül a Kyung Buk Presbytery (egyházkerület) több mint húsz éve ápol szoros kapcsolatot a magyar reformátusokkal. Idén májusban együttműködési megállapodás is született a Yeoungju Joongang presbiteriánus gyülekezet és a Hidasi Református Egyházközség között.

A Dunamelléki Református Egyházkerülettel közösen a koraiak jelentős segítséget nyújtottak a hidasi reformátusok új templomának felépítéséhez, és már többször is hazánkba látogattak, legutóbb május végén. 
– Nagy bátorságra volt szükség ahhoz, hogy olyanokkal lépjünk testvérgyülekezeti kapcsolatra, akikkel azelőtt sosem találkoztunk. De arra az igére gondolva, amelyben azt a parancsot kaptuk, hogy „menjetek el és hirdessétek az örömhírt a föld végső határáig”, készen álltunk a hidasi gyülekezettel kötendő testvérgyülekezeti megállapodásra.

Ha Isten szeretetén belül tiszteljük egymást, építhetjük az Isten egyházát. Biztos vagyok abban, hogy a Hidasi Református Egyházközség és a Yeoungju Joongang presbiteriánus gyülekezet együttműködése Isten akarata – mondta Kan Ho-Nam lelkipásztor portálunknak a közös, hidasi istentisztelet után. – Az istentisztelet rendje egy kicsit különbözik a miénktől, de éreztem a gyülekezet Igébe vetett hitét, és ez közös bennünk, a koreai és a hidasi gyülekezet között – mondta.

Gyenge Károly, a hidasiak lelkipásztora úgy fogalmazott, fontos, hogy tudjanak egymásról és imádkozzanak a másikért. A közeljövőben bemutatkozó esteket terveznek Koreáról, sőt akár a viszontlátogatás is szóba jöhet jövő nyáron. A templomépítéssel összefüggésben a lelkipásztor elmondta, hogy az építkezés teljes költségének egyharmadát adták a koreaiak, vagyis 100 ezer dollárt. A hidasiak is odatették magukat: nemcsak a gyülekezeti tagok, hanem az egész falu lakossága dolgozott az építkezésen. Örömmel adták erejüket, idejüket és adományaikat is.

szerkesztette: Fekete Zsuzsa