A repülőn és valahol messze alatta

Szerencsével jártak és pórul maradtak libikókájában tanulni az életet

Minden érmének két oldala van. És minden kapcsolatnak két résztvevője.
Még akkor is, amikor éppen vége van.

Odett: kellemes lágy hang, „magába szívja a változást", az új lehetőségeket, az indulás, a tervezés, új szférák jelennek meg. „Vissza se térne a földre már." Elrepül. Mondhatni fölfelé, az újba, az ismeretlenbe menekül egy valószínűleg bukott helyzetből, kapaszkodik a jövőbe, a lehetőségekbe. „A Hold vigyáz rá, a Vénusz a társa, vissza se térne a földre már". Vajon mi elől menekül ilyen optimistán? Így nézhet ki a dolog felülről...

Lukács a másik oldal: aki itt maradt a realitás kegyetlen talaján, aki csak egy felszálló gép után koslat értelmetlenül a kifutópályán, kerozinszagban. Kutyául van, a hang is reszel, fáj. „Elhagyott, mint a kifutópályát a gép." „Ő az égen, én meg a repülőtéren." Ő fent, én lent. Ő nyertese a széthulló kapocsnak, én a vesztese, aki alul maradt minden szempontból. De mit lehet ilyen helyzetben kezdeni? Hősünk az önrombolás, önsorsrontás népszerű sínére lép, a kifutópályáról egyenesen mélyrepülésbe. Szerhez nyúl. Alternatív valósághoz, amivel talán ő is repülhet valahogyan, amivel könnyebb elhinni, hogy utána mehet kilométereket és mérföldeket átszelve, amivel könnyebb hinni, hogy majd úgy hívja fel este, mintha semmi nem történt volna. Kapaszkodni a múltba, hogy a jelen eltűnjön.

Minden éremnek két oldala van, és egyszerre csak az egyikre esik a fény. Nekünk, embereknek mindkettőt meg kell tanulnunk. Az égben járást és az alulmaradást is. Mindkettő egyben gyász, egyben megajándékozottság: változás. „Ha nem volna nehéz, tán könnyű is volna."

Vissza a tartalomjegyzékhez