Elrajtolt a „Visz a vérem” kampány

100+1 influenszer részvételével rajtolt el 2023. június tizenharmadikán a „Visz a vérem” véradó kampány. Neves színészművészek, énekesek, sportolók, modellek, tiktokkerek, orvosok, médiaszereplők, érintettek vállalták, hogy hírét viszik: vért adni jó, életmentő és pótolhatatlan. A kampánynyitó fesztiválon izgalmas előadások, interaktív workshopok során dolgozták fel a véleményvezérek a véradás fontosságát, lehetőségeit.



A „Visz a vérem” elnevezésű véradó kampány fontosságáról és hátteréről még idén áprilisban beszélgettünk Bese Nórával, a Bethesda Gyermekkórház társadalmi kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatójával. Akkori interjúnkból kiderült: a kezdeményezés keretén belül 100+1 embert kértek fel arra, hogy hálózatszerűen a társadalom legkisebb sejtjeibe is elvigyék a véradás fontosságának üzenetét, olyan helyekre is, ahova az eddig nem jutott el. Ezért igyekeztek minél sokrétűbb embereket megszólítani, akik aktívak a saját felületükön és nagyobb hatásfokkal jutnak el különböző társadalmi csoportokhoz.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), a Magyar Kórházszövetség közös Richter Anna Díjas projektjéhez  olyan személyiségek csatlakoztak például, mint a Valmar együttesRékasi Károly és Pikali Gerda színművészek, Maráz Zsuzsanna ultrafutó, Győrfi Pál szóvivő, Prodán Zsolt, szívsebész, Som-Balogh Edina, szépségkirálynő-színésznő, Abaházi Csaba riporter, Jaksity Kata műsorvezető vagy Dr. Kulja András tiktokker orvos. Közös céljuk, hogy újragondolják a véradás kommunikációját és olyan hálózatot építseneki ki ehhez, ami hosszabb távon is fenntartható, így a tudás, elköteleződés megsokszorozódik.

Másként viszi majd tovább a véradás fontosságának üzenetét a tiktokker a csatornájára, az énekes a dalában, a sportoló a követői közé és mindegyikük különböző emberekre lesz hatással. „Ahogyan a vér áramlik az ereinkben, és eljut minden egyes sejthez, úgy szeretnénk mi is behatolni a társadalom minden szintjére. A célunk az, hogy mindent átszövő hálózaton keresztül jusson el az üzenetünk oda, ahová eddig még nem sikerült, olyan innovatív formákban, amelyekre eddig még nem volt példa.” – fogalmazta meg a csapat küldetését Gui Angéla, az OVSZ kommunikációs tanácsadója, aki szerint a véradás a felebaráti szeretet egyik legszebb formája.

Az orvosokból és kommunikációs szakemberekből álló csapat tagjai Dr. Pászthy Vera, Országos Vérellátó Szolgálat Szekszárdi Vérellátó vezető főorvos; Dr. Tamásné Bese Nóra, Magyar Kórházszövetség kommunikációs vezető; Gui Angéla, Országos Vérellátó Szolgálat tanácsadó, Egy Vérből Vagyunk Alapítvány alapító; Dr. Urbán Edina főigazgató főorvos, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja; Dr. Kerekes Júlia - gyermekgyógyász rezidens, Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza, Magyar Rezidens Szövetség tagja.



A kampánynyitó fesztivál a Véradás Nemzetközi Napja (június 14.) előtti napon gyűjtötte egybe a neves személyiségeket, bízva abban, hogy e jeles napon elárasztják üzeneteik a közösségi felületeket. A „Visz a vérem” projekt kampánynyitó fesztiválján szakértőktől tudhatták meg, mi és hogyan történik a vérrel, mint ahogy azt is, hogy mikor és hogyan érdemes (vagy nem) véradást szervezni. Elmondták történetüket azok is, akik a vérnek – a véradóknak – köszönhetik az életüket. A médiában is ismert Csáky Soma, aki nagyfeszültségű vezeték okozta égésbaleset miatt 100 egység vért kapott, vagy a szívtranszplantált Pataki Csilla, akinek egy véradáson derült ki a szívbetegsége. Szó volt ugyanakkor arról is, hogy miért lesz valaki 138 szoros véradó.

Magyarország biztonságos vérellátásához naponta 1600-1800 véradó önzetlen adományára van szükség. A legrövidebb lejáratú vérkészítmény csupán 5 napig tárolható, így egyetlen nap sem lehet hátradőlni azzal, hogy van elég vér, ma nem toborzunk véradókat. Ez a kampány soha nem érhet véget! – üzenték a szervezők.

Véradásra Budapesten két állandó helyen is van lehetőség minden nap: a Karolina úti Országos Vérellátó Szolgálatnál és az Örs vezér téri Sugár üzletközpontban, de Magyarország területén naponta több tucat helyszínen van erre lehetőség, ezzel kapcsolatban minden információ megtalálható itt.


Képek: Ligeti Nórta, Szász Norbert