21 egyiptomi kopt vendégmunkást végeztek ki az Iszlám Állam terroristái

Az Iszlám Állam líbiai ága, a Vilájat Tarábulusz (Tripoli Tartomány) csütörtökön olyan felvételeket jelentetett meg, amelyeken huszonegy egyiptomi kopt keresztény kivégzésével fenyegetőztek. A hétvégén a vérengzés aztán valóra vált: lefejezték a túszokat. Az azóta eltelt időszak nemzetközi és hazai történéseit gyűjtötte össze az  evangelikus.hu

Az Iszlám Állam líbiai ága, a Vilájat Tarábulusz (Tripoli Tartomány) csütörtökön olyan felvételeket jelentetett meg, amelyeken huszonegy egyiptomi kopt keresztény kivégzésével fenyegetőztek. Narancssárga színű ruhákban, hátrakötött kézzel térdelő túszok nyakához fekete ruhás álarcosok kést tartottak. Nem ez lett volna az első ilyen eset: mint ismeretes, tavaly februárban hét koptot végeztek ki líbiai dzsihadisták, a lelőtt áldozatok holttestét egy kelet-líbiai tengerparton találták meg. Szombaton aztán az egyiptomi sajtóban olyan hírek kaptak szárnyra, amelyek szerint a líbiai parlament időközben bejelentette, hogy a keresztények meghaltak.

...

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) anyagi segítséget nyújt a brutálisan kivégzett egyiptomi keresztények családjainak, a tárcavezető döntése nyomán 500-500 euró támogatást nyújtanak nekik. A KKM közleményében kiemelték: „Magyarország nem nézheti tétlenül, hogy a Közel-Keleten élő keresztény közösségeket folyamatosan támadások érik". 

A részletes összefoglalót az evangelikus.hu oldalon olvashatják.

Forrás: MTI, hírösszefoglaló: Horváth-Bolla Zsuzsanna, evangelikus.hu 

 

Az egyiptomi mártírok családjainak megsegítésére 300 000 forintos alapot hozott létre a hetényegyházi református gyülekezet. Az adományozókhoz bárki csatlakozhat banki átutalással. A felajánlott összegeket Angelosz kopt püspök közreműködésével juttatják el a hátrahagyottak közt is legrászorultabb gyermekeknek. Az adományok teljes összegét továbbítják a családoknak, a járulékos költségeket külön keretből finanszírozza a gyülekezet. További információk az adományozásról a gyülekezet honlapján találhatók.