A holnap gyülekezete

Ezzel a címmel indítanak képzést a gyülekezetépítésről lelkipásztorok, presbiterek és gyülekezeti munkatársak számára szeptemberben. A háromnapos kurzus szól mindazoknak, akik keresik a 21. század emberét megszólító gyülekezetépítési módokat, fontosnak tartják a közeljövőben hazánkba is begyűrűző nemzetközi tendenciák megismerését, a társadalmi folyamatokra és jelenségekre evangéliumi válaszokat keresnek és nem zsákutcákat, hanem gyülekezetet szeretnének építeni.

- „Akkor működik jól az egyház a társadalomban, ha reflektorként működik, előre mutat" - Szűcs Ferenc megfogalmazásával magam is egyetértek - nyilatkozta portálunknak Ferenczi Zoltán lelkipásztor, A holnap gyülekezete című továbbképzés szervezője.
- Ma az egyház nemhogy nem reflektor, de még csak féklámpa sem. Régen azért szomorkodtunk, hogy valahol hátul kullogunk az események mögött, ma már az eseményeket sem látjuk - fogalmazott.
A képzés szervezője szerint az egyháznak és benne a lelkipásztoroknak megfelelő teológiai válaszokat kellene adnia a korjelenségekre és a ma embere számára is érthetővé kellene tenni az örömüzenetet. A posztmodern kor embere ugyanis alapvető értékeket kérdőjelezett meg, és elveti a tekintélyelvűséget is, missziós gyakorlataiban azonban az egyház mintha mégsem venné figyelembe mindezt.
- A gyülekezetek három fő missziói törekvése ma az, hogy legyenek megtérések, legyen növekedés és legyen élő a közösség. Erre a három szempontra helyezik a fő hangsúlyt, pedig a Szentírás szerint egyik sincs ránk bízva: megtéréseket nem tudunk elvégezni, növekedést nem tudunk adni, éltetni nem tudunk egy közösséget, ezeket magának tartja fenn az Isten. A korszellem miatt gondoljuk, hogy mégis ránk van bízva mindez, hiszen bennünk dolgozik, hogy ami sok, az jó. A marxizmus ehhez jó táptalaj volt, ez ágyazott meg annak a gondolatnak, hogy a mennyiségi növekedést minőségi növekedés követi majd egyszer.

Ferenczi Zoltán szerint a hitelesség kérdésében is félresiklott az egyházi gyakorlat.
- Azt gondoljuk, akkor hiteles a gyülekezetünk, ha növekszik, sok tagja van, nagy épülete, intézménye, sok pénzzel gazdálkodik. Ezért elkezdjük rátukmálni magunkat az emberekre, győzködni őket, hogy járjanak hozzánk, ahelyett, hogy a ránk bízott értékeket mutatnánk fel - hiszen ez volna a misszió. Nem, mi ehelyett devalváljuk az értékeinket, egyre alacsonyabbra tesszük a lécet, legyen szó a keresztelésekről, a konfirmációról, a lelkészképzésről vagy a presbiterválasztásról.

Ez a szemlélet a lelkész szerint már régen megbukott.
- Ettől az eszköztártól ma már nem is várunk semmit, és ennek számtalan egyházi fórumon sokan hangot is adnak napjainkban, mégis ezt a gyakorlatot folytatjuk. Mély tragédia ez a lelkészek és a gyülekezetek szívében, mégis működtetjük, mert nem találunk jobbat. Ha viszont más kérdéseket tennénk fel magunknak, más válaszokat is adnánk. Mit akar látni Isten a Magyarországi Református Egyházban? A kis gyülekezetekben? Milyen úton akar vezetni? Mit akar általunk elérni a helyi közösségekben? Bár az értékeink nem biztos, hogy a világon mindenki számára örömet jelentenek majd, de nem az a dolgunk, hogy az emberek szeressenek minket, hanem hogy a ránk bízott értékvilágot a mai kultúrában érthető módon mutassuk föl. Persze, remek dolog, ha tömegek állnak mögöttünk, vagy a ránk bízott értékek közelfogadásnak örvendenek. A Szentírás alapján viszont annyit mondhatunk: ha ez nem így lenne, mi akkor sem köthetünk önkényes kompromisszumokat - összegezte Ferenczi Zoltán.

A holnap gyülekezete című képzésen az említett és azokhoz hasonló kérdésekre keresnek választ a résztvevők. Három nap alatt tíz szekcióban gondolhatják végig az életképes gyülekezetek ismérveit. A képzés főelőadója a kálvini alapokon gondolkodó, hazánkban és külföldön egyaránt ismert teológus-lelkipásztor, Szabados Ádám, a Veszprémi Evangéliumi Keresztény Gyülekezet vezetője. A képzésen szó esik majd a gyülekezetek központját jelentő evangéliumról, az apostoli hagyományról és a kanonikus Szentírásról mint a gyülekezetek gyökereiről, a korszellemről, a virtuális térről, a közösségről, a konfliktusokról, tudomány és hit, kétely és bizonyosság kérdéseiről, a szentségről, a szeretetről, az új életről, a Szentlélekről és a misszióról is.

A találkozó szeptember 18-án, csütörtökön délben kezdődik és 20-án, szombaton délben zárul. Helyszíne a Kecskemét közelében található Emmaus Ház. A képzés költségét a Bács-Kiskun Megye református gyülekezeteiben szolgáló lelkipásztoroknak és gyülekezeti tagoknak a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye állja. A megyén kívülről érkezők részvételi díja szállással és étkezéssel együtt 10 600 Ft. A képzésre augusztus 25., hétfőig lehet jelentkezni. További információkat Ferenczi Zoltán lelkipásztor ad a ferenczi.zoltan.ms@t-online.hu e-mail címen.

Jakus Ágnes

Kép: Füle Tamás

A holnap gyülekezete című képzés részletes tematikája:

1.blokk ~ A holnap gyülekezete az EVANGÉLIUM gyülekezete
A holnap gyülekezetének ugyanúgy az evangélium az ereje, mint az apostolok idején. Az evangélium gyűjti egybe a választottakat. Az evangélium a középpont. Mi az evangélium?

2. blokk ~ A holnap gyülekezete a TEGNAP gyülekezete
A holnap gyülekezetét a múlt határozza meg. A holnap gyülekezete ragaszkodik a Jézus Krisztusról szóló apostoli hagyományhoz, a kanonikus Szentírás tekintélyének veti alá magát. A holnap gyülekezete tisztában van a gyökereivel.

3. blokk ~ A holnap gyülekezete a MA gyülekezete
A holnap gyülekezete a ma kihívásaiból érthető meg. Ezért a múltból el kell jutni a mába, hogy továbbléphessünk a jövőbe. Milyen trendek vannak a mai nyugati világban, amelyek holnap nálunk is jelentkeznek?

4. blokk ~ A holnap gyülekezete a HONLAP gyülekezete
A holnap gyülekezete jelen van a virtuális térben. A gyülekezeti honlap, a közösségi média és a vizualitás jelentősége a gyülekezetépítésben.

5. blokk ~ A holnap gyülekezete az EMBEREK gyülekezete
A gyülekezet élő kövekből épül fel. A közösség, az ízlés és a kegyesség tapasztalati kifejeződésének fontossága. A konfliktusok szerepe, és minden, amitől a gyülekezet emberi.

6. blokk ~ A holnap gyülekezete az IGAZSÁG gyülekezete
A gyülekezet az igazság oszlopa. A szív azonban nem tudja ünnepelni azt, amit az elme elutasít, ezért a holnap gyülekezete őszintén foglalkozik a hit, az igazság, a kétely, a tudomány és a bizonyosság kérdéseivel.

7. blokk ~ A holnap gyülekezete a VALÓSÁG gyülekezete
A jövő gyülekezetét még az igazságnál is jobban meghatározza a valóság kérdése. Hogyan jelenik meg Isten valósága, a szeretet valósága, a szentség valósága és az új élet valósága a holnap gyülekezetében?

8. blokk ~ A holnap gyülekezete a TÖRTÉNET gyülekezete
Ismert tény, hogy a történeteknek identifikáló erejük van, de vajon mely történetek határozzák meg a holnap gyülekezeteit? A bibliai üdvtörténet, a "regulae fidei" és a személyes történetek szerepe.

9. blokk ~ A holnap gyülekezete a SZENTLÉLEK gyülekezete
A holnap gyülekezetét a Szentlélek élteti. A Szentlélek szül újjá, ő szentel meg, ő tesz alkalmassá a misszióra, ő ad ajándékokat a szolgálatra.

10. blokk ~ A holnap gyülekezete a MISSZIÓ gyülekezete
A holnap gyülekezete missziós gyülekezet. Isten missziójában vesz részt, a misszió teszi elevenné, a misszió fényében látja önmagát. Milyen misszióról van szó és hogyan hatja át ez a holnap gyülekezetét?