Amit erre a napra terveztem

A nehézség az, hogy advent a legfeszítettebb időszak a legtöbb ember számára az egész évben. Kinek van ideje megállni, elcsendesedni, szemlélődni? Kinek van ideje élni és gyönyörködni? Nagy kihívás ez.

 

Akkor hasonló lesz a mennyek országa ahhoz a tíz szűzhöz, akik elővették lámpásaikat, és kimentek a vőlegény elé…

…. Vigyázzatok azért, mert sem a napot, sem az órát nem tudjátok!

(Máté evangéliuma 25. rész 1-13 vers)

Advent négy vasárnapja olyan ünnep, mint mikor napkeltekor ülünk egy hegyen vagy a házunk teraszán és a messzi horizontot nézzük. Nem látunk a horizont mögé, de tudjuk, hogy fel fog jönni onnan a nap. Nem akarjuk elszalasztani azt a pillanatot, amikor fel fog bukkanni a gyönyörű és csodálatos nagy napkorong, ezért felkészülünk, nyitva tartjuk a szemünket. Advent az eljövetel ünnepe. Nem a nap eljövetelének, nem a karácsony eljövetelének, hanem Isten legnagyobb ígérete beteljesülésének ünnepe. Advent az az ünnep, melyben várjuk Jézus Krisztus újra eljövetelét. Ezzel együtt a lecsendesedés és készülés ideje is az egyházi év rendjében.



Mégis, a nehézség az, hogy az advent a legfeszítettebb időszak a legtöbb ember számára az egész évben. Kinek van ideje megállni, elcsendesedni, szemlélődni? Kinek van ideje élni és gyönyörködni? Nagy kihívás ez. Jézus a tíz szűz történetével buzdítani akar minket.  Tudja és tudta akkor is, hogy emberek vagyunk. Így elfáradunk a munkánkban, családunkban és a gyülekezetünkben is. Elfáradunk és hiába voltunk lelkesek az elején, belefáradunk az életünkbe és sokszor a hitünkbe is. De Jézus nem szidásként mondta ezt a példázatot. Nem azt akarja mondani, hogy ez rossz, hogy elfáradunk! Megérti és tudja. És el is fogadja! Mégis, Jézus buzdításával felkészíteni szeretne minket!


A cserkészek övén, a csat részen van egy felirat: „Légy résen!”. Jézus valami ilyesmi üzenetként mondja a példázatot. Urunk azt szeretné, ha felkészültek lennénk, mert nem tudjuk, mikor jön el újra Jézus! John Wesleyt, a híres prédikátort egyszer megkérdezték: „Mit tenne, ha tudná, hogy ma visszajön Jézus?” A nagy igehirdető ezt válaszolta: „Pontosan azt tenném, amit erre a napra terveztem.” El tudod ezt te is mondani?

Ablonczy Áron
negyedéves lelkész hallgató

(Adventi sorozatunkat, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának hallgatói írták.)

A várakozás forradalma

Kérés vagy késés? 

Feszült várakozás, nyugodt ünnep?