Centenáriumi ünnepség Nagykátán

Száz esztendeje szerveződött meg a nagykátai református közösség. Amikor történelemről beszélünk, nem árt óvatosnak lenni, mert az ember hajlamos a maga és elődei életében bekövetkezett eseményre azt mondani, hogy korfordító volt, de ha komolyan vesszük az élet és üdvösség dolgát, csak egy történelmi esemény van, amikor az Ige testté lett. Nincs más, ami mindent megfordított volna a világban – mondta Bogárdi Szabó István dunamelléki Református püspök igehirdetésében. Az ünnepségen Dr. Farkas László-emlékérmet vehettek át azok, akik kiemelkedő szolgálatukkal segítették a gyülekezet épülését.

A nagykátai református fiókegyházközség 1915. február 28-án alakult meg a szentmártonkátai egyházközségen belül. A centenáriumra emlékezve a Nagykáta-Tápióvidéki Missziói Református Egyházközség idén februárban ünnepségsorozattal emlékezett az évfordulóra. A nyitóeseményen Mészáros János Elek adott koncertet, majd két héttel később, 21-én nyílt meg a gyülekezet elmúlt száz évét és mai életét bemutató kiállítás a nagykátai tájházban.

 

 

Makay László lelkipásztor az ünneppel összefüggésben úgy fogalmazott: „...valaki szívében megszületett a szándék, hogy létezzünk. Nem elég hálával, megilletődöttséggel gondolni a múlt gyülekezetére, az őseinkre. Ismeretlen arcok tekintenek vissza ránk, de szíveikben élt a remény és a hit, hogy majd egyszer mi is az ő gyülekezetükbe fogunk járni. Ha Isten szívében nem születik meg a döntés, hogy itt, Nagykátán is lesz népe, lesz temploma, lesz gyülekezet reformátusként, akkor hiába minden nemes elhatározás, kutatóvágy és kitartás. Isten szívének szeretetéből származó döntés eredménye az a 100 év, amire visszatekinthetünk. Isten szívében az érzés nem változott meg az elmúlt évszázad alatt. Megmaradásunk, fejlődésünk Őneki köszönhető. Annak a szeretetének, ami cselekvő szeretet." 

A kiállítás után a terényi Csak Te családi kórus énekelt.

 

Február 22-én megkoszorúzták a gyülekezet egykori lelkészének, Szabó Istvánnak a síremlékét a nagykátai temetőben. A rendezvénysorozat 27-ei programján Lackfi János író-költő versestjét rendezték meg a városi könyvtárban.

A programsorozat zárásaként március 1-jén hálaadó ünnepi istentiszteletet tartottak a nagykátai református templomban. Az istentiszteleten – többek között – részt vett a gyülekezet három korábbi lelkésze: Gulyás László, Komlósi Péter és Kiss Endre József. A lelkészek átvehették a centenárium alkalmából alapított Dr. Farkas László-emlékérmet, melyet rajtuk kívül posztumusz kapott meg Szabó István egykori lelkipásztor. A lelkészeken kívül gyülekezeti tagok is kaptak elismerést: több évtizedes áldozatkész munkájáért átvehette az emlékérmet Velkei Istvánné, a gyülekezet korábbi gondnoka, leköszönő könyvelője, pénztárosa.

 

Az ünnepi istentiszteleten a megemlékezést Takaró András, a Délpesti Református Egyházmegye esperese vezette, igét hirdetett Bogárdi Szabó István a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke.

Jézus felemelve a hangját ezt mondta: „Aki hisz énbennem, az nem énbennem hisz, hanem abban, aki elküldött engem; és aki lát engem, az azt látja, aki elküldött engem. Én világosságul jöttem e világra, hogy aki hisz énbennem, ne maradjon a sötétségben. Ha valaki hallja az én beszédeimet, és nem tartja meg azokat, én nem kárhoztatom azt; mert nem azért jöttem, hogy elítéljem a világot, hanem azért, hogy megmentsem. Aki elvet engem, és nem fogadja el az én beszédeimet, annak van ítélő bírája: az az ige, amelyet szóltam, az ítéli el őt az utolsó napon. Mert én nem magamtól szóltam, hanem aki elküldött engem, maga az Atya parancsolta meg nekem, hogy mit mondjak, és mit beszéljek. Én pedig tudom, hogy az ő parancsolata örök élet. Amit tehát én mondok, úgy hirdetem, ahogyan az Atya mondta nekem." (János evangéliuma 12. rész 44-50. vers). 

 

A nagykátai fiókegyházközség megalakulásának 100. évfordulója alkalmából tartott rendezvénysorozat ünnepi istentisztelettel zárult a nagykátai református templomban március 1-jén. Bogárdi Szabó István igehirdetését itt hallgathatják meg.

A Nagykáta-Tápióvidéki Református Missziói Egyházközségről a reformak.hu oldalon olvashatnak bővebben.

Kép: www.reformak.hu