Éjszaka a múzeumban

Több mint száz fővárosi múzeum, köztük a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteményének Könyvtára és Biblia Múzeuma is csatlakozott az idei Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz. A június 20-ai szombat éjszaka különleges élmény lehet a látogatók számára azért is, mert szokatlanul közel kerülhetnek a féltve őrzött műtárgyakhoz, festményekhez, könyvekhez, betekinthetnek a kulisszák mögé.

Észrevétlenül tanít és szórakoztat
Harmadik alkalommal csatlakozott a Ráday Gyűjtemény a Múzeumok Éjszakájához – mondta a Parókia portálnak Kovácsné Pázmándi Ágnes református lelkipásztor, a gyűjtemény könyvtárosa.
„Nagyszerű kezdeményezésnek tartom a Múzeumok Éjszakáját, mert nincs kötelező jellege, észrevétlenül tanít és szórakoztat. A kulturális „gurmanok" ilyenkor kitartóan járják a rendezvény helyszíneit egész éjszaka. A mi gyűjteményünk a 9. kerületi Ráday utca 28. szám alatt található, az Iparművészeti Múzeum közelében. Mivel csupán néhány perc sétára vagyunk az Üllői út elejétől, sokan átjönnek hozzánk, és rácsodálkoznak, hogy milyen hatalmas kincseket halmoztunk fel könyvtárunkban, melynek alapját egy 18. századi főúri könyvtár képezi."

Pázmándi Ágnestől megtudtuk, hogy szívesen mesélnek látogatóiknak, arról is, kiről nevezték el a Boráros teret a Kálvin térrel összekötő, az 1740-es években épült utcát, amely a történelem során többször is nevet váltott. A Ráday utca ugyanis két kiváló református nemes ember: Ráday Pál és fia, Gedeon után kapta a nevét 1906-ban.
„Ráday Pál II. Rákóczi Ferenc kancelláriáját vezette, és a református egyház első főgondnoka volt. A mai korban, amikor már szinte mindent szabad, furcsának tűnhet, hogy Rádaynak az egyháza érdekében nagyon sokat kellett tárgyalnia, harcolnia. A protestáns egyház érdekében fejtett ki közéleti tevékenységet - a pozsonyi országgyűléseken a vallásszabadság közjogi védelmét vállalta fel. Mély hitéről tanúskodó Lelki Hódulás című imádságoskönyve – amely az egyetlen fellelhető korabeli példány - messze kimagaslik a korban szokásos kegyes gyűjtemények közül" – magyarázta a könyvtáros.

Különleges anekdoták
Pázmándi Ágnes a Ráday műemlékkönyvtár termében a kétszáz éve született Ballagi Mór kamara-kiállításon kalauzolja végig az érdeklődőket szombat este héttől és fél tizenegytől. A tárlatról szólva a szakember úgy fogalmazott: nagyon sok ritkaságot és egyedi tárgyat ismerhetnek meg az érdeklődők a 19. századi polihisztorról. Ballagi Mórnak ugyanis igen színes életútja volt: teológus, nyelvész, királyi tanácsos, a pesti református teológiai akadémia alapító tanára, az első zsidó akadémikus.
„A kiállítás tárgyai közül kiemelném azt a portrét, aminek léte még a Ballagi család számára is meglepetésként hatott: a 19. századi festményt a Szarvasi Evangélikus Gimnáziumtól kaptuk kölcsön.

 

Itt látható még Ballagi Mór teljes keresztelési liturgiája, keresztelési igéje, a teljes prédikáció, valamint Ballaginak a gyülekezethez írt köszönőlevele is. A tárlatvezetésen sok érdekességet elárulok majd Ballagi Mórról, hiszen egyik utódjától, dr. Ballagi Farkastól nagyon sok érdekes történetet kaptunk a családi legendáriumból. Ráadásul nem kell messze menni, a gyűjteményünktől néhány száz méterre található a Kinizsi út 37. szám alatti épület, az úgynevezett Ballagi-ház, amelyet Ballagi Mór terveztetett és építtetett saját költségén. Haláláig itt élt és dolgozott, de ebben a házban még az államosítás után is éltek Ballagiak az 1970-es évekig."

 

Ritkaságok Rákóczi György fejedelemtől és Cranachtól
A Ráday Gyűjteményben számos, a világon egyedülálló különlegesség található, ezekből a ritkaságokból válogatnak majd a gyűjtemény munkatársai. A gyűjtemény egyébként a hagyatékokból bővül folyamatosan, így például itt látható Fél Edit és Morvai Péter néprajzkutató, valamint Rab Zsuzsa író-költő hagyatéka is, a legutóbbi jelentős adomány Benda Kálmán történész könyvtára. A Ráday Könyvtárban őrzik a Mátyás király-korabeli Thuróczi-krónikát és I. Rákóczi György Bibliáját is, amelyben a fejedelem saját keze írásával olvasható, hogy hálát ad Istennek, amiért végigolvasta a Szentírást. Ez a Biblia Hanauban jelent meg 1608-ban, különlegessége még bordó színű legyezős barokk bőrkötése. Pázmándi Ágnes két Lucas Cranach-festményre is felhívta a figyelmet. Az értékes műalkotásokat jelenleg láthatók itthon, ez nem mindig magától értetődő, hiszen folyamatosan járják a világot, volt olyan év, amikor Amszterdam, Brüsszel, Párizs és London között ingáztak a festmények.

Országok, népek, kultúrák találkozása egy 18. századi nemesi könyvtárban
A Múzeumok Éjszakáján Berecz Ágnes és Borvölgyi Györgyi is érdekes tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket a Rádayak táguló világa címmel este hatkor, fél kilenckor, fél tízkor és tizenegykor. A teremtett világ tematikához kapcsolódva a két szakember olyan műveket válogatott a Ráday család könyvtárából, amelyek főként Európán kívüli, idegen országok, népek és kultúrák gazdagon illusztrált, 17-18. századi, német és francia nyelvű leírásai. Mini-tárlatuk a felvilágosodás irodalmában – így az utazási irodalomban, útleírásokban is – gazdag gyűjtemény értékeiből mutat be néhányat. A Rádayak a 18. században tájékozódhattak az arab világban, Törökország titkaiban, a kínai és japán kultúrában. A nagy földrajzi felfedezések, gyarmatosítások eredményeként Európa látókörébe került amerikai kontinens és Afrika népeit és kultúráját leíró művek közül is szemezgettek. A kiállított kötetek közül hangsúlyos Johann Gottlieb Georgi (1738-1802) német természettudós munkája, amely az első vállalkozások egyikeként mutatja be Oroszország népeit és nemzetiségeit. A négy kötetben megjelent munka függelékeként 95 színezett rézmetszetes táblaillusztráció mutatja be az egyes népcsoportok viseletét és antropológiai jellemzőit.

 

A szintén a Ráday u. 28. szám alatt található Biblia Múzeum interaktív kiállítással várja látogatóit, egy a Bibliából vett idézettel: „Mint homokszemek a tengerparton". A homokanimációt a Digitalsand készítette. A bemutató után az érdeklődők saját kezükkel is kipróbálhatják a homokgrafika különleges világát Városi Gabi segítségével. A Biblia Múzeum átépítése miatt csak a múzeum kiállítóterme lesz nyitva, ahol Ország Lili és Bálint Endre „Meg van írva" című kiállítása tekinthető meg.

A Múzeumok Éjszakáján a Ráday utcai Bibliás Könyvesbolt is várja a vásárlókat egészen éjfélig.

A múzeumok szerelmeseinek a BKK is segít a közlekedésben. Június 20-án 18 órától június 21 –e hajnali 2 óra 30 percig ingyen közlekedhetnek a „Múzéj" karszalaggal a BKK múzeumi buszjáratain. Lesz Észak-pesti, Budai, Dél-pesti, Óbudai, Törley és Budavári járat is. A Múzeumok Éjszakájára a Ráday Gyűjteményben is kaphatók jegyek egységesen 1.500 forintért. A gyerekjegy 18 éves korig egységesen 600 forintba kerül. A jeggyel az összes budapesti múzeum látogatható.

Fekete Zsuzsa