Eligazodni tanít

Népfőiskolai hetet szerveznek a pócsmegyer-leányfalusi református gyülekezetben. „A világra ablakot nyitó programsorozat nemcsak szép protestáns hagyomány, de a ma emberének bizonyságtételét is megeleveníti" – mondta érdeklődésünkre Kovách Tamás lelkipásztor.


„Március a tavaszvárás és a szellemi felfrissülés ideje is. Fontos, aktuális, sokunkat foglalkoztató kérdésekről szólnak a népfőiskolai előadások, amelyekben a meghívott előadók evangéliumi módon igazítanak el minket. A lelkipásztor dolga elsősorban az, hogy igei alkalmakat szervezzen, de az evangélium üzenete ilyen módon is eljuthat az emberekhez" – mondta érdeklődésünkre a programot szervező lelkipásztor, Kovách Tamás. Idén a 21. századi múzeumról, a pszichiátria lehetőségeiről és határairól, a keresztyénüldözésről, valamint a váci börtönben lezajlott ébredésről lesz szó március 16., hétfő és március 20., péntek között négy estén át a pócsmegyeri református templomban.

A kis lélekszámú faluban legalább ötvenen, de előfordul, hogy százan is megfordulnak a népfőiskolán. Kovách Tamás szolgálati ideje kezdetén, tizenhét évvel ezelőtt honosította meg a gyülekezetben a programsorozatot. „A népfőiskola szép protestáns hagyomány, ami bevált régen és beválik most is. Az emberek szeretnek ide járni, van egy kör, akik el nem maradnának. Nem könnyű összeállítani a programot: vagy a témának kell időszerűnek lennie, vagy az előadót kell hogy ismerjék a helyiek. Fontos a személyes érintettség és az, hogy az előadó tanítói képességgel rendelkezzen, érezze, hogy népfőiskolán van, nem katedrán, hiszen itt az elemi ismeretek átadásával kezdődik a téma kifejtése."

Az internet korában sok mindennek utánanézhetünk, ám ahogy a népfőiskola iránti érdeklődés is mutatja, óriási többletet ad a személyes találkozás. „Itt közösségben vagyunk és szakavatott embertől tájékozódunk, akinek a tudása rendkívül jól kamatoztatható az életünkben. Ezt az internet nem pótolja."

„A hitünk megélésében is fontos, hogy eligazodjunk a világban, hiszen keresztyén bizonyságtételünk máshogy cseng, ha tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek ma a körülöttünk élő emberek" - tette hozzá a lelkész. Kovách Tamás szerint a népfőiskola szemléletformáló hatással bír a gyülekezet életében. „A határon túli magyarsággal kapcsolatban többször is elhangzott nálunk előadás, és külhoni magyar előadónk is volt már. Többek között ennek tulajdonítható, hogy a 2004-es népszavazás alkalmával Leányfalun és Pócsmegyeren nagy fölénnyel nyertek az igenek."

A lelkipásztor büszke rá, hogy az előadók között minden évben szerepel gyülekezeti tag is. „Sok értelmiségi van a leányfalusi gyülekezetben, akik szívesen vállalkoznak egy-egy téma kifejtésére a pócsmegyeri társegyházközség templomában. A népfőiskola szorosan összeköti a két gyülekezetet - a leányfalusiak ilyenkor átréveznek, átautóznak Pócsmegyerre. Lelkipásztorként fontos szempont, hogy közeledjenek egymáshoz a társegyházközségek, és ez sikerül is, mert mindkét közösség emeli a másikat és sokat nyer. Leányfalu régen Pócsmegyer része volt, a református gyülekezetek jelentik az élő kapcsolatot a két település között mind a mai napig."

A pócsmegyeri népfőiskolai hét programja:

2015. március 16. hétfő 18.00 óra
MILYEN LEGYEN A XXI. SZÁZAD MÚZEUMA?
Cseri Miklós a Szentendrei Néprajzi Múzeum főigazgatója. Magyarországon a múzeumi kultúra virágkorát éli. Az egyik sikertörténet a szentendrei skanzené! Előadónktól arra kapunk választ, hogyan lehet ma sok embert megmozgató, népszerű múzeumot létrehozni. Milyen kiállítói és működési megoldások teszi vonzóvá korunk múzeumát?

Március 17. kedd 18.00 óra
A PSZICHIÁTRIA LEHETŐSÉGEI ÉS HATÁRAI
Fábián Zsolt pszichiáter az OPNI-ban és a III. kerületi szakrendelőben töltött évek után jelenleg a GlaxoSmithKline gyógyszergyártó és forgalmazó cégnél dolgozik orvos-igazgatóként. Test és lélek kapcsolatáról, a lelki betegségek orvosi úton való gyógyításáról hallgatjuk előadónkat, aki bibliai példákra is hivatkozik. Fábián Zsolt a leányfalui gyülekezet pótpresbitere. Mondandóját felesége, Fábián Katalin egészíti ki, aki szintén pszichiáter!

Március 18. szerda 18.00 óra
KERESZTYÉNÜLDÖZÉS NAPJAINKBAN
Horváth István a Magyar Evangéliumi Aliansz és az OM missziós szervezet munkatársa megrázó képet tár elénk. Becslések szerint szerte a világon mintegy százmillió főre tehető az üldözött keresztyének száma. Soha nem forgott veszélyben egyszerre ennyi Krisztus-hívő élete, mint napjainkban. Vendégünk az egész világot átfogóan mutatja be a keresztyénség helyzetét.

Március 20. péntek 18.00 óra
ÉBREDÉS A VÁCI BÖRTÖNBEN
Csuka Tamásné huszonkét éve szolgál lelkészként a Váci Fegyház és Börtönben. Szolgálatának szembeötlő gyümölcsei vannak. Nyolcvanfős börtöngyülekezet alakult, és a szigorúan őrzött falak között sok emberi élet vett teljes fordulatot. Előadónk sajátos oldalról mutatja be korunk társadalmát. Mély nyomot hagy bennünk beszámolója, amelyet megtért fogvatartottak és szabadultak személyes bizonyságtétele erősít meg.

Helyszín: református templom, Pócsmegyer, Bocskai tér 6.