Hálaadó istentisztelet Budapest-Törökőrön

Megépült a három éve tervezett torony-előtető kis templomunkra.

 

 

 

Törökőr Budapest legkisebb anyaegyházközsége, mely kiváltképpen Urunk kegyelméből, másrészt kevesebb mint 100 fenntartója évről-évre megújuló áldozatos adományából él és szolgál belső Budapest eme sajátos szegletében, ahol három közigazgatási kerület (VIII., X. és XIV.) csücskei forrnak össze egy parókiális területté. Országos statisztika szerint itt tízszer ennyi fenntartó is lehetne! De akkor nem élhetnénk át újra meg újra a 60 éve tartó csodát. Ekkor épült kis templomunk modern Betlehemként egy 8 ablakos lakóházból és annak volt istállójából. Azóta nem is volt több nagy léptékű felújítás! Mostanáig, amikor a Bp-északi egyházmegyei építési segélyalap, melynek mi is fenntartó tagjai vagyunk, a tetőjavítás javára 10 milliós támogatásról nem döntött. Ezt 2 milliós önrésszel tetézve és a XIV. ker. önkormányzat támogatásával 3 éve tervezett torony-előtető is határidőre megépült.

Ezért adtunk hálát november 22-én. Dr. Bölcskei Gusztáv zsinati lelkészi elnök igeszolgálata megerősített bennünket abban, hogy jól döntöttünk a nyomatékosabb jellé válás mellett. Simonfi Sándor esperes áldásával felavattuk a tornyot. Balássy András lelkész és dr. Nagy Sándor presbiter-főgondnok megköszönték az önkormányzatok és a hívek rendkívüli adományait, támogatásait. Az alkalmon a Gulyás-család kvartettje és a gyülekezet énekkara is szolgált. Örömünkben osztoztak a régi, de elszármazott törökőriek, a környező gyülekezetek képviselői is. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Jákób János tábori püspök és Bajcsy Lajos plébános mellett az érintett önkormányzatok több rangos képviselője is. Ugyancsak jelen volt dr. Boross Gézáné családjával, továbbá Czanik Péter nyugalmazott lelkész és felesége. Szabó István püspököt – fontos elfoglaltsága miatt – nélkülözni kényszerültünk, így csak küldött jókívánságaival élhettünk. A gyülekezet a megjelent illusztris vendégeket, szolgálókat egy szép emlékplakettel ajándékozta meg, melynek tervét Rácz Katalin gyülekezeti munkásunk készítette el és Soós Tamás volt presbiterünk valósított meg fatáblákon lézertechnológiával.

A befolyt ünnepi adakozás összegét, több mint 100 ezer Ft-ot – az esperes úr javaslatára – az örvendező gyülekezet Kárpátaljának ajánlotta fel. Viszont ott és azonnal egy vendég adományaként 100 ezer Ft folyt be a gyülekezet kiürült kasszájába.

Az erdélyi stílusban épült csillagos fatorony emlékeztet a gyülekezetet hajdan alapító erdélyi trianoni menekültekre, és ízléses, megnyerő arculatával hirdeti: itt református templom áll. Az épület csinos udvari toronyépítményét ugyanis már 6 éve teljes takarásba vonta az egyházi épületünket körülölelő hatalmas pénzintézeti üvegpalota.

Reméljük, mindez azokat a reformátusokat is megszólítja, beszólítja ezután, akik eddig érintetlenül vagy érdektelenül haladtak el a polgári háznak látszó épület mellett. S így Törökőr mégsem lesz mindig Budapest legkisebb anyaegyházközsége!

Budapest, 2014.12.10. Nagy Sándor, dr. tech.
presbiter-főgondnok 

Fotó: Czanik András