Ismerjük meg egyházunkat!

Péntek délután veszi kezdetét a 12. Református Zenei Fesztivál Budapest belvárosában, a Ráday utcán és környékén. A háromnapos rendezvény nyolc helyszínén több száz énekes, művész és kórus ad elő. Böszörményi Gergely Magyar Örökség Díjas főszervező azt hangsúlyozta a Parókia portálnak adott interjúban, hogy különleges világi helyszíneken terjesztik az evangéliumot, ami szokatlan az emberek számára. 

Több mint 800 fellépő érkezik a fővárosba a zenei fesztiválra, amely idén is színes programokkal, koncertekkel, látványos fáklyás felvonulással, izgalmas kerekasztal-beszélgetésekkel, valamint igényes kézműves vásárral várja a látogatókat. Böszörményi Gergely bízik abban, hogy a rendezvényen ismét megmutathatja értékeit, kincseit a református egyház.
„A zenei fesztivál kiváló lehetőséget ad arra, hogy vállaljuk a világ előtt a hitünket. Mi, reformátusok szeretünk bezárkózni a templomaikba, de fontosnak tartom, hogy kinyissuk a kapuinkat. Az előző évek tapasztalatai azt mutatják, hogy amikor a hagyományos pénteki fáklyás felvonuláson boldogan, énekelve vonulunk végig a Ráday utcán, az a legtöbb emberből pozitív érzelmeket vált ki."



A Bakáts térről induló péntek esti zsoltáros fáklyás menet után a Kálvin téri református templomban a kelenföldi evangélikus kamarakórus szolgál Bencze Gábor vezetésével, a templomban késő esti zenés áhítatot tartanak Steinbach József és Fazekas László református püspökök közreműködésével. A főszervező azt mondta, hogy nemcsak a keresztyéneket, hanem minden érdeklődőt szeretettel várnak programjaikra. Idén is a fesztivál unikumának ígérkezik az ötszáz fős fesztiválkórus produkciója a Nemzeti Múzeum lépcsőjén. A kórus énekrendjébe a református énekek mellé bekerült két evangélikus és két baptista ének is. A kórust Bódiss Tamás, valamint Oláh Gábor irányítja.

A zene mellett a szavak sem lesznek kevésbé fontosak. A kerekasztal-beszélgetéseken izgalmas témákat vetnek fel a Ráday utca 28. szám alatti egyházkerületi székház dísztermében. Pénteken este Bogár László közgazdásszal találkozhatnak az érdeklődők. Szombaton Szigethy Gábor író hozza el a Budavári Márai-szalont Ferencvárosba. Az író Lovas Rozi színművészt és Kobzos Kiss Tamás Kossuth-díjas énekes-zenészt faggatja majd. A kerekasztal-beszélgetés Vida Péter borász borkóstolójával fejeződik be.

 

Két különleges találkozón is részt vehetnek az érdeklődők. Szombaton délben rendezik meg az I. Országos Papgyerek-találkozót a Lónyay utcai Református Gimnáziumban, ahová azokat várják, akiknek szülei (vagy legalább az egyik) református lelkipásztorok. Vasárnap délután két órától pedig a Magyar Örökség Díjasok találkozóját tartják a Ráday utca 28. dísztermében.

A Református Zenei Fesztivált 2004 óta minden esztendőben megrendezik. Története az ezredfordulóra vezethető vissza, akkor a budapesti református világtalálkozón vetődött fel a fesztivál gondolata – mondta Böszörményi Gergely.
„A tizenöt évvel ezelőtti világtalálkozón kazettákat és lemezeket árultunk. Sokan keresték nálunk a református énekeket, így vetődött fel az ötlet, hogy mint református ősökkel bíró, hívő ember és producer, megjelentessük a református énekek sorozatunkat. A református egyházban olyan hatalmas kulturális érték halmozódott fel, amit meg kell mutatni tagjainknak és a világnak.

 

 

A 12. Református Zenei Fesztivál részletes programját itt olvashatják.

Fekete Zsuzsa 
Fotó: Parókia archív/Füle Tamás