Isten tisztelete a családban

Zsúfolásig telt a templom Oroszfaluban a házasság hete programsorozat záróakkordjaként.

A kézdivásárhelyi Mustármag és Búzakalász Családos Közösségek idén ismét megszervezték a házasság hetét Kézdivásárhelyen és Oroszfaluban. A házasság fontosságát hangsúlyozó, azt népszerűsítő, a párkapcsolatok megújítását segítő eseménysorozat a kézdivásárhelyi református imateremben kezdődött, ahol Dezső László lelkipásztor hirdette Isten igéjét. Az eseménysorozat második mozzanataként a múlt kedden a "Házasságban élni vagy égni?" témát felvezető előadásra és az azt követő beszélgetésre került sor a Vigadó emeleti kiállítótermében Kertész Mária és Tibor vezetésével. Harmadik programpontként a céhes város adventista imaházában Tóth Szilárd magyarországi lelkész előadását hallhatták az érdeklődők a felcserélt nemi szerepekről.

A házasság hetének utolsó napján, vasárnap délben zsúfolásig telt a reformátusok és katolikusok által közösen használt oroszfalvi templom. A különleges ünnepi alkalmat házigazdaként Raff Róbert berecki szórványlelkész nyitotta meg, aki bejelentette: ezúttal olyan házaspárokat látnak vendégül, akik azért jöttek el, hogy hálát adjanak Istennek az életükért, párkapcsolatukért, a gyermekeikért. Az ünnepi szentmisét Farkas Alajos, a kantai római katolikus plébánia segédlelkésze celebrálta, aki azt a házaspárokért, a férfit és nőt összekapcsoló szeretet megerősödésért ajánlotta fel.

Ruszka Sándor, a kézdivásárhelyi Református Kollégium iskolalelkésze prédikációjában a bibliai Ruth és anyósa, Naomi történetén keresztül Isten családban való megjelenítésére buzdította a hallgatóságot.
"Az istentisztelet nem a templomban kezdődik, mert senki közülünk nem a templomban születik, hanem a családban. Az Istennek a tisztelete a családban kezdődik először, a templomban legfeljebb folytatódik. Ha a családnak van Istene, akkor az istentisztelet ott kezdődött meg. Milyen Istent mutatunk be gyermekeinknek otthon akkor, amikor összeszólalkozunk, akkor, amikor a gyermeknevelés terhével kínlódunk, akkor, amikor a mindennapok feszültségében vagyunk? Hogyan tudjuk bemutatni annak az Istennek a képét, amelyben hiszünk?" – intézte kérdéseit a hallgatósághoz.

A mise után mindhárom lelkész külön-külön megáldotta a templompadok között felsorakozott házaspárokat, Isten segítségét és kegyelmét kérve életükre. A szertartás végén egy Ozsdoláról elszármazott, Budapesten élő házaspár ikreit tartották keresztvíz alá, és fogadták be a közösségbe.

Az ünnepi alkalom szeretetvendégséggel ért véget. Áldott legyen Istenünk ezért a hétért, nevére szálljon dicséret és dicsőség!

Kertész Tibor, Kocsis Zoltán