Keleti nyitás Őrmezőn

Aktuális társadalmi kérdésekre próbál válaszolni az őrmezői református gyülekezet. A boltok vasárnapi zárva tartása miatt gyermekfelügyeletet terveznek szombat délelőttönként, hogy a lakótelepi kisgyermekes családoknak egyszerűbbé tegyék a hétvégi bevásárlást. Programkínálatuk is széles spektrumot ölel fel: a keresztyénség a világ körül elnevezésű sorozatukban éppen kelet felé nyitnak.

Távoli misszió
„A sorozatot még akkor indítottuk el, amikor Csepelen szolgáltam beosztott lelkészként" – mondja Faragó Dávid, az őrmezői missziói gyülekezet lelkipásztora.
„Csepelen nagyon szerették a fiatalok ezt a programot, mert megismerhették a távol élő keresztyének életét, közel kerülhettek hozzájuk más országok kultúrái, sőt gyakran megvitattuk azt is, hogy milyen missziót tartanának elképzelhetőnek távol a hazájuktól."

 

Sushi és nanbudo
Az őrmezői gyülekezetben tavaly ősszel japán napot rendeztek, ahol az egyik előadó, aki korábban a szigetországban élt, arról mesélt, hogy milyenek a japánok hétköznapjai, hogyan élnek a japán keresztyének. Az őrmezőiek megízlelhették a japánok nemzeti ételét, a sushit, és megtudhatták azt is, hogy a világ legnagyobb halpiaca, a Tsukiji Tokióban található. A gasztronómia különlegességek mellett egy japán önvédelmi sportba, a nanbudo-ba is belekóstolhattak a gyülekezeti tagok.

Keleti nyitás
A keresztyénség a világ körül sorozat március 21-én, szombaton orosz nappal folytatódik. A gyülekezet Facebook-oldalán pimasz fotó hirdeti a „keleti nyitás" című programot, de ennek semmi köze az aktuálpolitikához – nyugtat meg a lelkipásztor.
„Az orosz napnak az adta az aktualitását, hogy három olyan új tag került a gyülekezetünkbe, akik Kárpátaljáról származnak, és orosz rokoni kapcsolataik is vannak. Az egyik friss diplomás fiatalember az ortodox szakrális építészetről tart majd előadást, de természetesen lesz kóstoló az orosz nemzeti eledelekből, és láthatunk „botos" táncbemutatót is. Sorozatunk indiai, majd kopt nappal folytatódik. Talán mondanom sem kell, hogy a kopt keresztyének üldözése és tömeges kivégzése miatt sajnos napi aktualitása lett a programnak."

A legnemesebb értelemben
Faragó Dávid elmondta azt is, fontosnak tartja, hogy megismerjenek más kultúrákat és a krisztusi lelkület szerint éljenek, egymásnak valóban testvérei legyenek.
„Mások hitvallásának megismerése által tudunk éppen azok lenni, akik vagyunk: reformátusok. Ezek a programok olyan érdekességek, kuriózumok, hogy olyanok is betérnek gyülekezetünkbe, akik egyébként nem jönnének. Amikor belépnek hozzánk, megtapasztalják, hogy olyan keresztyén közösség vagyunk, akik nyitottak, és saját hitünket gyakorolva éljük a hétköznapjainkat. Egy-egy érdekes, jó program a szó legnemesebb értelmében jó reklám a református egyháznak."

 

Gyermekmegőrzés szombatonként
A lelkipásztor szólt arról is, hogy szeretnének jelen lenni az őrmezői lakótelep életében. A tavaly márciusban átadott gyülekezeti termükbe egyre többen látogatnak el istentiszteletekre, bár a létszám még nem olyan nagy, hogy ne tudnának egymás gondjairól, bajairól.
„A kisebb közösség előnyét tényleg igyekszünk előnyként megélni és javunkra fordítani. A boltok vasárnapi zárva tartása miatt azt tervezzük, hogy szombatonként gyermekmegőrzést szervezünk a gyülekezeti teremben, hogy a lakótelepi családoknak egyszerűbbé tegyük a bevásárlást. Azt tapasztaljuk ugyanis, hogy a panelben élő kisgyermekes családoknak nem háromsaroknyira él a nagymama, mint vidéken, így számukra ez a szolgálat mindenképpen segítséget ad majd hétvégenként."

Fekete Zsuzsa 
Fotó: Parókia archív, illetve a gyülekezet Facebook-oldala 

A szombati programról:

A szombati programban a Systema Siberian Cossack orosz harcművészeti Iskola magyarországi képviseletével, illetve a kozák harcmodorral ismerkedhetnek meg a gyülekezeti tagok Csernyecov Oleg és Skopp Sebestyén segítségével. Emellett bemutatják a balalajka csodás hangzásvilágát és Olga Biryukova előadásával néhány népi dalt (császtuskát). A keleti keresztény liturgia építészeti elemeiről Badik-Szabó Dániel tart előadást.