Közösségi és zeneélmény

A hitbéli erősödés, a közösségi élmény és a zene szeretete - így foglalható össze néhány szóban az idei református zenei fesztivál. Május 23. és 25. között világszínvonalú koncertek, kerekasztal-beszélgetések, kézműves- és könyvvásár várják az érdeklődőket Ferencváros szívében, a Ráday utcában és a Bakáts téren.

 

A református zenei fesztivál szinte mozgalommá, a reformátusság legnagyobb zenei ünnepévé vált. Böszörményi Gergely szerint a fesztivál üzenete nem változott az elmúlt évtizedben: a reformátusok meg akarják mutatni hitüket, kincsüket, kultúrájukat a világnak, miközben közösséget építenek. A Magyar Örökség Díjjal kitüntetett fesztiváligazgató azt mondja: azokat is meg lehet szólítani a fesztivállal, akik nem kötődnek az egyházhoz. 
- Mi, reformátusok gyakran bezárkózunk a templomainkba, sőt néha még a szeretetvendégségnél is bezárjuk az ajtót. A református zenei fesztiválon nyitunk a világ felé. Kedves élményem marad, amikor az egyik fáklyás felvonulás alkalmával a Ráday utcában énekelve vonultunk, és csatlakoztak hozzánk azok a német turisták, akik éppen a Ráday utca egyik éttermének teraszán vacsoráztak. Mi magyarul, ők németül énekelték ugyanazt az éneket.


Május 23. és 25. között 11. alkalommal rendezik meg a református zenei fesztivált. Böszörményi Gergely szerint ez az egyetlen olyan nagy rendezvény, amelyen éves rendszerességgel együtt lehetnek a Kárpát-medencei magyar reformátusok. A fesztivált pénteken délután fél négykor nyitják meg a Bakáts téren. Szintén pénteken este kilenckor tartják a zsoltáros fáklyás menetet, amely a Bakáts térről indul a Kálvin térre.


A fesztivált kézműves vásár, családi és gyermekprogramok, valamint játékos evangéliumi programok is színesítik. A fesztiváligazgató úgy véli: ezek az alkalmak közelebb hozhatják az egyházhoz a keresőket.
- A templomi hitmegerősítés mellett szükség van arra is, hogy játékosan beszélhessünk a Bibliáról és hitünkről. Kiváló alkalom erre az úgynevezett igehorgászat. A hitünkről sokkal nehezebb idegenek előtt beszélni, mint a gyülekezetben, de meg kell tanulnunk megmutatni hitünket, értékeinket a világnak.

A fellépő zenekarok, énekesek világszínvonalat képviselnek saját műfajukon belül. Többségük mélyen elkötelezett, erős hitű ember, és ez tükröződik művészetükben is - tette hozzá Böszörményi Gergely.

A kerekasztal-beszélgetéseken Bagdy Emőke pszichológus, Szigethy Gábor író, és Bogár László közgazdász várja az érdeklődőket a Dunamelléki Református Egyházkerület dísztermében a Ráday u. 28. szám alatt.


A fellépők között ott lesz többek között a CimbaliBand, Sebő együttes, Pál István “Szalonna” és bandája, Ismerős Arcok, Misztrál, Berka, Invocatio Musicalis, Cantores Ecclesiae, MH Légierő Zenekar Veszprém, Bálint Károly és Tekerős Barátai, valamint Devich Gergely.

A tavalyi református zenei fesztiválról a portálunk kisfilmjét itt láthatják:

__

A XI. Református Zenei Fesztiválról, a programokról bővebben a fesztivál honlapján olvashatnak.

Fekete Zsuzsa