Lelkészbeiktatás Felvidéken

Garamsalló, Ipolypásztó, Zalaba és Ipolybél lelkipásztora, Ambrus Erika beiktatásán voltunk Felvidéken. Igazi testvéri közösségben lehettünk egymással, ahogy az illik egy közös test tagjaihoz!

A két felvidéki anyagyülekezet adott helyszínt a beiktató istentiszteleteknek. Garamsallón 14 órakor szólaltak meg a harangok. Majd a templomban felzendült a hálaadó ének: Áldjad én lelkem a dicsőség erős királyát! Hálaének, hiszen az egyik gyülekezetben ötven, a másikban több, mint hetven éve nem volt lelkészbeiktatás.

A két társult anyaegyház Ipolypásztó és Garamsalló és a hozzájuk csatlakozó filiák Ipolybél és Zalaba egyöntetűen, egybehangzóan választották meg a már több éve itt szolgáló Ambrus Erikát lelkipásztoruknak.

Fazekas László püspök úr igehirdetése a napi ige szerint szólt. Pál apostol rómaiakhoz írt levele 12. részének 1-18. versei alapján hallgathattuk meg Isten aktuális, nekünk szóló üzenetét, hogy nincs odaszánás áldozat nélkül. A megújult élet, odaszánt élet, okos istentisztelet. A társult egyházközségek egy közös test tagjai a Krisztusban, és ennek a testnek a tagjai odafigyelnek egymásra, és legfőbb közös feladatuk Isten szeretetének felmutatása a környező világ számára. Kiss Pál esperes úr átadta a beiktatott lelkész számára a templom kulcsát és az eklézsia pecsétjét és áldást kért a lelkipásztor szolgálataira.

A 134. zsoltár eléneklése után mindenki autóba szállt és átmentünk Ipolypásztóra, ahol a 16 órakor kezdődő istentiszteleten Ambrus Erika beiktatott lelkipásztor a Zsidókhoz írt levél 10. rész 39. vers alapján hirdette Isten igéjét: "De mi nem a meghátrálás emberei vagyunk, hogy elvesszünk, hanem a hitéi, hogy életet nyerjünk." Aztán a lelkipásztor az esperes úrtól itt is átvette a templom kulcsát és az eklézsia pecsétjét, majd jöttek a palástos lelkészek és gondnokok, polgármesterek köszöntései. A magyar himnusz eléneklése után az istentisztelet az 512. dicsérettel fejeződött be. Aztán a szép számban összegyűlt gyülekezet énekszóval vonult ki a templomból.

Itt is zengett a hálaének, tiszta szívből, örömmel, hogy sok baj között erőd volt és örömöd, szárnyával takarva védett. Utána gazdag szeretetvendégségen örvendezhettünk még együtt ennek a szép napnak, Isten szeretetének és irgalmának megtapasztalásának. Istentől áldott napot tölthettünk együtt.

Hála Neki érte!

Hálásak vagyunk Istennek, hogy mi is részt vehettünk ezen a szép ünnepen a budai gyülekezet képviseletében és együtt örvendezhettünk a négy felvidéki gyülekezettel, akikhez sok közös szép emlék, testvéri kapcsolat fűz minket.

A budai küldöttség tagjai:  Bán Emilné joli presbiter, Papp Otti diakóniai önkéntes, Helyes Sarolta diakóniai önkéntes, Tárnok Anna diakónus, Csenki Zsuzsa diakóniai gondnok presbiter, Kurkó Csaba önkéntes, Kéry Bence önkénts.

Csenki Zsuzsanna diakóniai gondnok

Kurkó Csaba fotóit itt tekintheti meg.

Egyéb fotók itt találhatók.