Már nem csonka

Helyére került a svábhegyi református templom több mint hattonnás toronysüvege. A tizennyolc méter magas toronysüveggel együtt a templom magassága eléri a harminchat métert.

 

A svábhegyi református templom alapkövét tizenöt évvel ezelőtt tették le, a gyülekezet élete azonban több mint száz évre vezethető vissza: Andrew Moody skót misszionárius kezdte szervezni 1888-ban. A templomot 2013 októberében szentelték fel, az épület belsejének kivitelezése akkor befejeződött, a gyülekezet pedig birtokba vehette a templomot. A másfél évvel ezelőtti templomszentelési ünnepségen Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke azt mondta, számára az a legizgalmasabb pillanat a templomépítéseknél, „amikor bezárul a templom kupolája és összeér a tető, összekulcsolódik, mint két imára kulcsolt kéz. A templom ilyen értelemben is az imádság háza. Ezzel az összekulcsolódással épül nemcsak a templom, de a gyülekezet is."

 Bár a templom tornya már 2007-ben elkészült, mostanáig csonka maradt. A toronysüveg helyre kerülésével egy több mint tíz éves folyamat zárult le – mondta Berta Zsolt, a svábhegyi gyülekezet lelkipásztora. A 18 méter magas, hattonnás építményt egy speciális daru segítségével emelték a helyére. A fából és acélból készült szerkezet beemelését korábban az erős szél nehezítette, meg kellett várni a munkálatok elvégzéséhez alkalmas pillanatot. 

A toronysüveg elhelyezéséről a Hegyvidék Televízió is beszámolt híradójában. A beszámoló 7 perc 9 másodpercnél kezdődik. 

A Parókia portál stábja a 2013-ban a templomszentelési ünnepségen forgatott kisfilmet a svábhegyi reformátusoknál. 

Összeállította: Fekete Zsuzsa
Kép: Kardon Márton