Megsértették Istent?

Tizenkilenc gyermeket táboroztatott a szegénység és a májusi viharkár sújtotta Tornanádaskáról a Magyar Református Szeretetszolgálat. A borsodi településen 52 ház rongálódott meg, a gyerekek szerint azért, mert megsértették Istent.

Július 19-26. között egy hétig látott vendégül tornanádaskai gyermekeket a szeretetszolgálat a Velencei-tó partján fekvő Gárdonyban. A borsodi településen májusban pusztító viharok összesen 52 házat rongáltak meg komolyabban – a református szeretetszolgálat 2,2 millió forintnyi anyagi ráfordítással, valamint 250 000 Ft értékű élelmiszerrel segítette a viharkárosultakat. Ezúttal pedig egy kis táborozással szeretett volna örömet szerezni a gyerekeknek. „Nem lett volna olyan nagy a csapás, ha a keresztkét a buszmegállóból el nem vitetik a falu végére. Az Istent megsértették, mert húzták fejjel lefelé. A festés óta, hogy visszarakták, hiába esik az eső, már nincs olyan csapás” – mesélik a gyerekek az akkori eseményekről.


A résztvevőket színes programokkal várták, így a délelőttönkénti bibliaóra és játékos vetélkedő mellett lovagolhattak, lovaskocsikázhattak és sétahajózni is elmentek. Sukorón a katonai emlékművet és az arborétumot keresték fel, míg Székesfehérváron a Bory Jenő által épített csodálatos várat.

A legnagyobb népszerűségnek azonban a strandolás örvendett. „Nagyon sok energia és odafigyelés kell ezekhez a gyerekekhez, de úgy érzem, sikerült jól éreznünk magunkat. Sok gyermeknek még saját fürdőruhája sem volt, mivel korábban nem adatott meg a lehetőség számukra, hogy strandolhassanak valahol, így érthető, hogy miért is élvezték annyira” – magyarázta Balázs László önkéntes.

Szintén nagy örömet és mulatságot hozott a gyermekek életébe a Romano Glaszo zenekar koncertje, akik a táborozók szerint akár minden nap is jöhettek volna.

„A legtöbb itt nyaraló gyermek még Tornanádaska határát sem hagyta el soha, így sok újdonságot megtapasztalhattak” – mondta el Győri Judit, a szeretetszolgálat munkatársa, a tábor koordinátora, aki összesen 7 önkéntes segítségével pátyolgatta a gyermekeket.

Magyar Református Szeretetszolgálat