Megtartó hűség

Vasárnap veszi kezdetét a házasság hete. A keresztyén egyházak és civil szervezetek összefogásával megvalósuló programsorozat a társas kapcsolatok jobbítására szolgáló módszereket és példákat kíván bemutatni, ezzel felhívva a figyelmet a házasságok tudatos gondozására és az egymás iránti hűség megtartó erejére.

A négy földrészre és huszonegy országra kiterjedő, Nagy-Britanniából indult mozgalom középpontjában a házasság és a család értékeinek felmutatása, valamint a házasságra készülőknek és a párkapcsolati problémákkal küzdőknek nyújtott segítség áll. Hazánkban nyolcadik alkalommal tartják meg a házasság hetét, az idén február 8. és 15. között zajló rendezvénysorozat házaspár arca Tomka János főiskolai tanár, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezetője és felesége, Tomkáné Zsáry Anikó építészmérnök; fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Ajándék, alap, felelősség
„Alulról építkező, de felülről ihletett kezdeményezés a házasság hete, melyhez egyre többen csatlakoznak határainkon túl is" – mondta Herjeczki Kornél, a házasság hete mozgalom országos koordinátora a rendezvény sajtótájékoztatóján. „A szervezőbizottság tagjai mind vallják, hogy a házasság Isten ajándéka, érték, melyet ápolni kell."

Herjeczki Kornél hozzátette, a házasság hetével a társadalom figyelmét az annak jövője szempontjából fontos kisebbségre, a házasokra irányíthatják. Igaz, a házasodási kedv az elmúlt években tendenciózusan megnőtt, a felnőtt lakosságnak még mindig csak a fele él házasságban. Pedig a házasságon alapuló családokban több gyermek születik, akik a kimutatások szerint érettebb, egészségesebb kapcsolatok kialakítására képesek.

„Lehet, hogy a házasság szó sokakban mély sebeket érint, a társuk elvesztése, a válásuk vagy egy nem realizálódott házasság fájdalma miatt. Értük a házasok is felelősséggel tartoznak, mert ők azok, akik mindenki számára elérhető közelségbe hozhatják a jó példákat" – fogalmazott Herjeczki Kornél.

Mindent beleadva
Az utóbbi években egyre inkább mernek segítséget kérni a párok kapcsolati problémáik kezeléséhez, és sokan felismerték a házasságra való felkészülés jelentőségét is: tréningekre, előadásokra járnak, elolvasnak, és a párjukkal megbeszélnek erre vonatkozó könyveket – számolt be Mihalec Gábor.

A család- és párterapeuta elmondta, a leggyakrabban határszabási kérdésekkel fordulnak hozzá, beleértve a generációk közti és a harmadik személlyel szembeni határok megvonását is; de ugyanilyen gyakoriak a konfliktuskezeléssel kapcsolatos kérdések is, sokaknak pedig azért küzdelmes a házassága, mert mint mondta: „nem tesznek bele mindent". „Ha valaki mellett elköteleződöm, mindent fel tudok tenni arra a lapra, ilyenkor pedig a kapcsolat védelme is szavatolt. Mindez nélkülözhetetlen a beteljesedést nyújtó, vibráló kapcsolathoz" – fogalmazott.

Mint a Rubik-kocka
Lehetséges évtizedeken át boldog kapcsolatban élni ugyanazzal a személlyel – hogy hogyan, ahhoz épp a házasság hete programjai adhatnak megfogható támpontokat – tette hozzá Mihalec Gábor. „Az egyik kliensem szerint a házasság olyan, mint a Rubik-kocka. Egészen biztos, hogy ki lehet rakni, de a legtöbben nem tudják, hogyan kell. Vannak, akik kitartóak és sok gyakorlással rájönnek a nyitjára, mások félúton ráunnak és abbahagyják. De egy biztos: ki lehet rakni."

Ez-e az öröm?
Fontos, hogy ne csak a házasság és a család kríziséről, hanem azok örömeiről is beszéljünk – hangsúlyozta Bíró László tábori püspök. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke Ferenc pápát idézte, aki szerint az ideiglenesség társadalmában élünk, bármi mellett csupán egy időre köteleződünk el, ha egyáltalán megtesszük, és ez alól a házasság sem jelent kivételt sokak számára. „Ferenc pápa szerint mindennek az oka az az örömről alkotott téves felfogás, miszerint az öröm a birtoklásból, az extrémitásokból és az élvezetekből fakad."

„Még jobban szeretem"
A püspök atya elmondta, látott arra példát, amikor valaki „megszellőzteti a házasságát" – az ilyen esetekből mindig szerencsétlen drámák születtek. „Sokak szerint a hűség a beszűkülés útja. Megáldottam arany- és gyémántlakodalmukat ünneplő párokat, valahogy mindannyian szépséget sugároztak. A templomból kimenet nem egyszer odasúgták: most még jobban szeretem az öregemet, mint amikor megismerkedtünk. A hűségük beérett. A társadalom lesújtó véleménye nem állhat a házasság fölött, mert maga a társadalom is abból nő ki. Ha a házasság egészségét segítjük, a társadalom egészségéhez járulunk hozzá."

Bíró László elárulta, kisgyermekként azt hitte, a házasság testvérek között jön létre, olyan egyformának látta férj és feleség arcát. Mindezt Vasadi Péter költő szavaival indokolta: „A hűség döntés. Őt választottam, és mert így tettem, szeretném megismerni. Mivel megismertem, meg is szerettem, és mert szeretem, eggyé válok vele."

Édes gyümölcsök
„Ahogy az Istennel való kapcsolatunk is úgy terem gyümölcsöt, ha megmaradunk benne (vö. János evangéliuma 15. rész, 5. vers), úgy a házasságunk is akkor lesz gyümölcsöző, ha benne maradunk a házastársi közösségben. Ha megtartjuk a hűséget, a hűség is megtart minket egy életen át. Édes gyümölcsöket terem, tartalmas, gazdag ízeket hozva elő belőlünk és a házastársunkkal való kapcsolatból" – fogalmazott Papp János, a Magyar Baptista Egyház elnöke.

Kiteljesít
„A házasságban igazán ki lehet teljesedni, ott találja meg az ember igazán magát, otthonra lel, és egy egész életen át biztos hátteret kap" – fogalmazott Tomkáné Zsáry Anikó, az idei házasság hete egyik arca. „Nem érezzük, hogy a mi házasságunk tökéletes vagy különleges lenne, nem gondoljuk, hogy mintaházasság, de az biztos, hogy a házasság kölcsönös, kizárólagos elköteleződést, és teljes bizalmat jelent számunkra. Minden örömünket, bánatunkat, félelmünket, aggodalmunkat meg tudjuk osztani egymással, gyakorlatilag egyek vagyunk" - tette hozzá.

Megtartó hűség
„A házasság viszonzott szerelmen alapul, a különbözőségek ellenére magában foglalja a teljes elfogadást, és biztonságot ad" – sorolta Tomka János. A harmincöt éve házasságban élő férj elmondta, sokat jelentett neki, hogy felesége fiatalon hozzáment és a házas évek alatt is mindenben támogatta férjét, háttérbe szorítva saját kényelmét is.

A házaspár megerősítette: akármilyen nehéz élethelyzettel kellett megküzdeniük, a házastársuk hűsége mindig gyógyulást, bátorítást és erőt adott nekik. Tomka János összegzése szerint házasodni nem azzal érdemes, akivel el tudjuk képzelni az életünket, hanem azzal, aki nélkül soha.

A házasság hete országos programjairól a rendezvénysorozat honlapján, valamint Facebook-oldalán tájékozódhat.

Jakus Ágnes

Képek: Juhász Melinda/www.amdala.hu

Kapcsolódó cikkünk:
Az idei házasság hete arcaival, a Tomka-házaspárral készült interjúnkat itt olvashatja:

Mit szólna, ha látná? 

Mindketten rendszeretők, pontosak és struktúrákban gondolkodnak. Értékelik egymás megbízhatóságát, őszinteségét. Harmincöt éve él együtt hűségben az idei házasság hete házaspárja, Tomka János és Tomkáné Zsáry Anikó. A kulisszák mögé nézve azonban nem minden ilyen egyszerű, és ahogy a feleség mondja: még a látszatát is el szeretnék kerülni annak, hogy ők „a mintaházaspár".