Mindenki téged keres

„Azonnal" - igen gyakori szó Márk evangéliumában, amely akciófilmhez fogható cselekményábrázolásával a felgyorsult világban élő fiatalok figyelmét is felkeltheti a hívő egyetemisták szerint. A Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség a közelmúltban adta ki Márk evangéliumát, méghozzá modern köntösben.

Kit vagy mit keresünk? Kicsoda Jézus? Hogyan lehet jelen Krisztus az egyetemeken? Hogyan lehetünk jelen mi az egyetemeken? − A többi közt ezekre a kérdésekre keresi a választ a Magyar Evangéliumi Keresztény Diákszövetség (MEKDSZ) egyetemistáknak meghirdetett téli táborában az elmúlt hétvégén Zánkán.

Mintegy négyszáz magyar és külföldi hallgató vett részt hazánk legnagyobb egyetemi missziós szervezetének nagyszabású éves találkozóján. Az összejövetel célja, hogy az első szemeszter vizsgaidőszaka után a diákok feltöltődhessenek, és ötletekkel is felvértezve folytathassák a diákmissziót a második félévben. Bibliatanulmányozás, szemináriumok, táncház, közös dicsőítés, nemzetközi klub, szeniortalálkozó és a MEKDSZ éves közgyűlése szerepelt a programban. A téli tábor idei főelőadója a brit Tim Vickers volt.

Az egyetemisták segédeszközöket is kaptak a misszióhoz, az idei téli táborban adták át nekik a diákszövetség kiadásában megjelent Márk evangéliumát Mindenki téged keres címmel. A figyelemfelkeltő, kortárs grafikával illusztrált evangélium mellé egy nyolcrészes bibliatanulmányozó füzet is készült, amely a nem keresztyén évfolyamtársakkal, barátokkal közös bibliatanulmányozásban segíti a diákkörösöket.

Tények érzelmek helyett
Az evangélium új kiadásán egy hattagú diákcsapat dolgozott 2013 tavasza óta. A kiadvány a legkorszerűbb infografikai eljárással illusztrálva jelent meg, hogy minél inkább megszólíthassa a kortársakat.
- Olyan egyetemre járok, ahol nem túl sok hívő van rajtam kívül, és ahol nagyon fontos a külső. Egy aranyozott írású, bőrborítású biblia idegen lenne az ottani diákoknak - fejtette ki Csibi-Kuti Eszter. Az új kiadás társszerkesztője azt mondta: diáktársaival olyasvalamit kerestek, ami vonzó lehet az egyetemistáknak nemcsak ma, hanem akár öt év múlva is.

- Kasza Julianna tervezőgrafikus elvetette, hogy a dizájn olyan hatást keltsen, mint ami az olvasók érzelmeit próbálja mozgósítani. Inkább azokat a kérdéseket ábrázolja sematikusan és elvontan, amelyeket maga az evangélium tesz fel. Így például a címadó Mindenki téged keres mondatról labirintusra asszociált. A képi világ többféle értelmezésre ad lehetőséget, köztük arra is, hogy hívő és nem hívő fiatalok egyaránt keresik életük célját, igazságait - fogalmazott a közgazdász hallgató.

A kiadvány domináns színe a sárga, a tervező ugyanis arra törekedett, hogy az olvasóknak a szín láttán később is a Márk evangéliuma jusson legelőször eszébe. Az evangéliumhoz és az ún. keresőfüzethez a MEKDSZ diákkörein keresztül juthatnak hozzá azok az egyetemisták, akiket a keresztyén fiatalok meghívnak egyetemük bibliatanulmányozó csoportjaiba. A kiadványban elismert szakemberek - köztük Hamar Dániel, a Muzsikás együttes tagja, Izsák Norbert újságíró, Madarász Isti filmrendező, valamint Várkonyi Péter feltaláló - ajánlása is szerepel.

A hívők is keresnek
A Márk-projekt nem előzmények nélküli. A MEKDSZ 2007. tavaszi evangelizációs programjában tízezer saját tervezésű János evangéliumát adott ki Vagyok címmel. A diákkörök számos bibliatanulmányozó csoportot indítottak szerte az országban. Az evangélium iránt érdeklődő meghívott barátok nyolc héten át beszélgethettek az szövegben olvasottakról, a keresztyén diákok pedig csupán segítő kérdéseikkel koordinálták a beszélgetést. A Vagyok, valamint az elmúlt években számos alkalommal feldolgozott, szintén az evangélium szövegére épülő Márk-dráma sikerén felbuzdulva vágott bele a diákszervezet a Márk-projektbe.

- Minél kevesebb rárakódott réteggel vagy mázzal próbáljuk odaadni az evangéliumot a fiataloknak és hagyni, hogy ők maguk fedezzék fel Jézus történetét. A projekt nemcsak a nem hívőknek szól, hanem a hívőknek is: ez valamennyiünknek közös út, amelyen egyre többet és többet felfedezhetünk Jézus személyével kapcsolatban - fogalmazott Hajde Balázs, az evangélium újbóli kiadásának egyik kezdeményezője. Mint mondta: a diákokat arra bátorították a téli táborban, hogy ne féljenek az evangelizációtól, Istentől, az emberektől, saját barátaiktól és attól, hogy felvállalják a hitüket.

 

Csodák és érzelmek
- A Márk evangéliuma a legrövidebb, sőt, valószínűleg a legkorábban keletkezett evangélium is. Különösen Máté és Lukács használhatták fel Márk történetmesélését. De nemcsak rövid ez az evangélium, hanem nagyon gyorsan, szinte akciófilmszerűen is követik egymást benne az események. Emellett Márk a szemtanú részletességével írja le Jézus csodáit, sőt, nagyon sokszor reflektál Jézus érzelmi állapotára, ő például az egyetlen, aki megjegyzi, hogy Jézus megkedvelte a gazdag ifjút, akit arra hívott, hogy kövesse őt - ismertette Seben Glória evangélikus teológus, a kiadvány társszerkesztője.

Azonnal
- Az evangélium történetmesélésének egyik nagyon fontos szava az azonnal. Könnyen lehet, hogy maga az evangélium is nagy sietségben íródott - a feltételezések szerint talán nem sokkal a Nero császár-féle keresztyénüldözések után, amely során a hagyomány szerint Péter és Pál apostol is életüket vesztették. Márk talán ebben a felfokozott érzelmi állapotban jegyezhette le az evangéliumot.

Kérdezve vezet
- Márk evangéliuma az összes újszövetségi irat között kiemelkedő abban, hogy rengeteg kérdést használ. Fejezetenként átlag nyolc kérdés szerepel benne, míg az összes többi újszövetségi iratra átlag kettő jut. Márk szeret kérdezni, és az a Jézus, akit bemutat, kérdésre gyakran szintén kérdéssel válaszol.
Seben Glória hozzátette: a kérdezéses forma közel áll a fiatalokhoz, épp ezért a Márk evangéliuma mellé kiadott bibliatanulmányozó füzetben a legfontosabb szerep szintén a kérdéseknek jut.

- Próbáljuk ráhangolni a diákokat arra, hogy személyesen reflektáljanak arra a történetre, amit olvasnak, hiszen az nemcsak egy történeti beszámoló, hanem valami olyan dolog, ami őket személyesen is érintheti. Inkább kiegészítendő, semmint eldöntendő kérdéseket tettünk fel, hogy ne szájbarágás legyen a bibliatanulmányozás, hanem mindenki meg tudja fogalmazni a saját gondolatait és válaszait. Az egész evangélium azt próbálja körüljárni, ki is ez a Jézus valójában: ki a világ számára, Ő hogyan definiálja saját magát, és ki Ő a mi számunkra.

Mai nyelven szólal meg
A diákokból álló szerkesztőcsapat ritkán használatos bibliafordítást választott a kiadvány alapjául.
- A Békés-Dalos-fordítás két bencés szerzetes munkája, amely katolikus körökben is igen ritka, hát még egy többségében protestáns diákszervezetben. Ebben is tükröződik, hogy a felekezetköziség milyen fontos érték számunkra, hiszen mindenki hozzá tud adni valamit az Isten-keresésünkhöz. Azért esett erre a fordításra a választás, mert modern, mai szóhasználatot követ, például a tömeg szó szerepel benne a sokaság helyett.

Mindenki téged keres
A címadó mondat az evangélium első fejezetében hangzik el. Egyedül Márk írja le azt a mozzanatot, amikor Jézus kora hajnalban felkel, és kimegy a hegyre magányosan imádkozni, hogy kettesben legyen az Atyával.
- Amikor a tanítványok észreveszik, hogy Jézus nincs velük, az egész város kitódul a hegyre, Péter pedig ezekkel a szavakkal fordul Jézushoz: mindenki téged keres. A fantáziánkat ez a pillanat ragadta meg. Jézus ott van ebben a békés szeretetkapcsolatban az Atyával. Az emberek odaözönlenek hozzá, hiszen ők is éhezik és szomjazzák ugyanazt a szeretetet, ami közte és az Atya között van. Jézus pedig kész arra, hogy feléjük forduljon és bevonja őket ebbe a kapcsolatba.

Diákok a diákokért
A MEKDSZ nonprofit szervezet a világ 158 országában jelenlévő International Fellowship of Evangelical Students (IFES, magyarul: Nemzetközi Evangéliumi Keresztény Diákszövetség) része. Magyarországon több mint harminc egyetemi és főiskolai karon működnek felekezetközi diákkörök az ottani hallgatók vezetésével. A több mint százéves múltra visszatekintő egyetemi missziót református teológusok kezdeményezték. A misszió egészen a háborúig növekedett, majd röviddel azután beszüntették. A hetvenes évek vége felé földalatti mozgalomként éledt újjá, de csak 1990-től indult el újra hivatalosan is.
A diákszervezet célja a rendszerváltás óta ugyanaz, mint kezdetben: a diákok ismereteik bővülésével párhuzamosan növekedjenek Isten megismerésében, mélyüljenek el a Biblia tanulmányozásában, kezdeményezzenek párbeszédet a keresztyén és nem keresztyén diákok között, és vállaljanak részt Isten világméretű missziójában.

Jakus Ágnes

Képek: Bakó Csaba, Capras Viktor, Péterffy Márton