Szavaztak a jelöltekről

Megtartották az első egyházmegyei jelölő közgyűlést a Dunamelléki Református Egyházkerületben, ezzel kezdetét vette az egyházkerületi, valamint egyházmegyei vezetőségek jelöltállítási folyamata a következő, hatéves ciklusra. A dunamelléki egyházkerület püspöki tisztségére a jelenlegi püspököt, Bogárdi Szabó Istvánt, valamint Balla Pétert, a Károli Egyetem rektorát jelölte a Vértesaljai Református Egyházmegye jelölő közgyűlése.

Idén lejár a négy református egyházkerület, az egyházmegyék, valamint a zsinatot alkotó és annak vezetői tisztségeit betöltő egyházi és világi tisztségviselők mandátuma. A Dunamelléki Református Egyházkerületben ma vette kezdetét a jelöltállítási folyamat, az iváncsai református templomban tartott jelölő közgyűlésen a Vértesaljai Református Egyházmegye lelkipásztorai, gondnokai, illetve gyülekezeti megbízottjai nevezték meg azokat a lelkipásztorokat és világi egyháztagokat, akikre az egyházkerület, valamint az egyházmegye vezetését bíznák, továbbá akiket az egyházmegye képviseletében a zsinati ülésekre delegálnának.

A közgyűlés szavazati joggal rendelkező tagjai titkos szavazással dönthettek arról, kiket jelölnek a következő ciklus tisztségeire. A jelölő közgyűlésen ajánlott nevek mellé a közgyűlés jelen lévő tagjai ikszet tettek, a végleges névsorban a szavazatszámlálás után már csak a legalább tíz százalékos támogatottságú nevek közül az első három szerepelt.

A következő hetekben - akárcsak az ország többi pontján - a másik hét dunamelléki egyházmegyében is megtartják a jelölő közgyűléseket. Ezután összesítik az egyházmegyékből érkező jelöléseket. Amennyiben elfogadták a jelölést, a megnevezettek jelöltté válnak, rájuk szavazhatnak majd az egyházközségek presbitériumai.

Egyházkerületi tisztségek
Püspök vagy egyházkerületi lelkészi főjegyző (püspökhelyettes) az a lelkipásztor lehet, aki legalább tíz évig folyamatos, önálló szolgálatot lát el gyülekezetben vagy valamely egyházi intézményben. Főgondnoki tisztséget az tölthet be, aki legalább hat éven át betölt presbiteri tisztséget.

A Vértesaljai Református Egyházmegye a dunamelléki püspöki tisztségre jelölte a Dunamelléki Református Egyházkerület hivatalban lévő püspökét, Bogárdi Szabó Istvánt, valamint Balla Pétert, a Károli Gáspár Református Egyetem rektorát.

Főgondnoki tisztségre jelölték dr. Székely Istvánt, dr. Tőkéczki Lászlót, valamint Veres Sándort.

Lelkészi főjegyzői, vagyis püspökhelyettesi tisztségre jelölték dr. Lovas Andrást, Simonfi Sándort, valamint Takaró Tamást.

Világi főjegyzői, vagyis főgondnok-helyettesi tisztségre jelölték Veres Sándort.

Egyházmegyei tisztségek
Esperesi vagy egyházmegyei lelkészi főjegyzői (espereshelyettesi) tisztséget az a lelkipásztor tölthet be, aki legalább tíz évig folyamatos gyülekezeti szolgálatot lát el. Egyházmegyei főgondnoki tisztséget az tölthet be, aki legalább öt éven át betölt presbiteri tisztséget.

A Vértesaljai Református Egyházmegye esperesi tisztségére jelölték Kohn Zsoltot és Szabó Ferencet.

Egyházmegyei főgondnoki tisztségre jelölték dr. Gulyás Lászlót és Medgyesi Józsefet.

Egyházmegyei lelkészi főjegyzői tisztségre jelölték Máté Jánost és Zsirka Lászlót.

Egyházmegyei világi főjegyzői tisztségre jelölték Apostagi Zoltánt és dr. Kassai Hajnalkát.

A választás menete
Az egyházmegyei és egyházkerületi közgyűléseknek július 31-ig kellett határozniuk az új választásokról, szeptember 30-ig pedig meg kell alakítaniuk a választási bizottságokat.
Az egyházmegyei közgyűléseken állítanak jelölteket a tisztségekre, valamint ugyanitt jelölik az egyházmegyei presbitériumok által választandó zsinati tagokat és póttagokat. A választási bizottságok október 30-ig kibocsátják a szavazólapokat, a presbitériumoknak négy hét alatt, november 28-ig kell lebonyolítaniuk a szavazást, és zárt borítékban beküldeni az eredményeket.
December 31-ig hívják össze az egyházmegyei közgyűléseket, beiktatják az egyházmegyei tisztségviselőket és továbbiakat választanak. 2015. január 31-ig kell ugyanígy eljárni egyházkerületi szinten, február 28-ig pedig összehívják az új zsinat alakuló ülését. Az egyház legfőbb döntéshozó testülete választja majd meg a négy egyházkerület püspöke közül a zsinat lelkészi elnökét.

A jelöltállítási folyamat további fejleményeiről, valamint a jelöltek programjáról a Parókia portálon tájékozódhatnak.

Jakus Ágnes
Képek: Füle Tamás

Kapcsolódó cikkünk:
A legújabb óramutató