Zárszámadás és építkezés

Kárpát-medencei református ifjúsági központ épül Budapest belvárosában. Az épületkomplexumban számos ifjúsági szervezet, valamint kollégium is helyet kap – számolt be a Parókia portálnak Bogárdi Szabó István püspök a Dunamelléki Református Egyházkerület május 27-i tanácsülése után.

 

A többi közt kormányzati forrásból újul meg a Horánszky utcai épület, amelyben hosszú ideig nem indulhatott el az építkezés a rendezetlen jogi viszonyok miatt. A közelmúltban azonban a végéhez ért a közbeszerzési eljárás, így megkezdődhetett a beruházás – mondta a püspök.

„A kétemeletes épület még két szinttel bővül, a felső szintekre kollégiumi szobákat terveznek, míg az első emeleten az irodák és konferenciatermek kapnak helyet. A felújítás az alagsori részek kialakításával indul, és az építkezés első üteme november végére készülhet el."
Az egyházvezető szerint kizárólag az anyagiaktól függ, hogy mikorra készül el teljes egészében a belvárosi épület, melynek építését Varga László, a DRESZK (Dunamelléki Református Egyházkerület Székháza, valamint a mátraházi és galyatetői konferencia-központ) főigazgatója irányítja.

 

Zárszámadás
A tanácsülésen elhangzottakkal összefüggésben arról számolt be Bogárdi Szabó István, hogy elfogadták a dunamelléki intézmények, valamint az egyházmegyék múlt évi zárszámadását és 2015-ös költségvetését. A nyolcból egyetlen egyházmegye – a baranyai – költségvetését küldte vissza átdolgozásra a kerületi tanács.
„Ez a helyzet feszültséget teremthet a megye gazdálkodásának életében, mert elfogadott költségvetés híján csak az előző évi büdzsé egy tizenketted részével gazdálkodhatnak."
A püspök hozzátette: „örülök, hogy az intézmények és egyházmegyék a szűkös keretből is szabályosan és jól gazdálkodtak".
Hegedűs Béla esperes az egyházmegyék költségvetésével kapcsolatban azt vetette fel a tanácsülésen, hogy indokolt lenne bevezetni egy egységesített zárszámadási nyomtatványt, ami véleménye szerint minimálisra korlátozná a hibalehetőségeket.

 

Hittanoktatás
A tanácsülésen szó esett a református hittanoktatásról is, mellyel kapcsolatban Szenczi Árpád dékán hangsúlyozta: a nagykőrösi tanítóképző főiskolán 25 éve folyik hitoktatóképzés. Az intézményben végzett nappali tagozatos hitoktató hallgatók csaknem mindegyike szakmájában helyezkedett el.
Mivel országszerte hitoktatókat keresnek, valószínűleg Nagykőrösön is bővítik majd a képzést – mondta Bogárdi Szabó István. A püspök megemlítette azt is, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán „csúcslétszámot" regisztráltak az idén.
„Örvendetes a növekedés, mert ez lehetővé teszi, hogy azokon a területeken, ahol emberhiánnyal küzdünk, immár több éves perspektívában tervezzünk."

Bogárdi Szabó István püspök a Parókia portálon keresztül is köszönetet mondott az odafigyelésért, a pontosságért, és az elvégzett munkáért minden intézmény vezetőjének és munkatársainak, valamint a lelkipásztoroknak.

Fekete Zsuzsa
Fotó: Füle Tamás